Silnik: 1.8
Wysłany: 2009-08-17, 17:15 Proszę o kilka informacji w sprawie kupna
Witka
Mam Fiata Punto mk1 i mam zamiar sprzedać. Szaleję na punkcie Vento więc następny zakup wiadomy. Proszę o info na co zwrócić uwagę przy kupnie i jaki najlepszy rocznik ( tzn czy może są wadliwe roczniki ) i jeśli można to jaki najlepszy silnik? dobrze sprawuje się na LPG czy lepiej brać diesla? lepszy TD czy zwykły? ( wolę auto ekonomiczne ale też nie mega zamulacza )
Ogólnie wiadomo - im młodsze tym lepsze auto . Musisz patrzeć czy korozja nie żre.
Jeżeli chodzi o wyposażenie:
Warto mieć ABS a fajnie mieć klimę.
Mi pali średnio 6,3 ON na 100 km. A w trasie schodzi do 5,5 ale... jest przymulony (64KM).
Jeżeli chodzi o LPG - osobiście nie znam ani jednego porządnego warsztatu, więc nie mogę tej opcji polecić. Ale dobra instalacja zawsze będzie najtańszą opcją.
Poza tym silniki diesla są bardziej żywotne. W zimie mój nie zapalił tylko raz - przy -20 C.
Tyle z moje strony. Jeśli masz więcej pytań to dawaj
i jeśli można to jaki najlepszy silnik? dobrze sprawuje się na LPG
U mnie w 1.8 ładnie na gazolinie chodzi....nie ma spadku mocy....w miarę ładnie pali....no ale to prosty silnik więc to normalka.
death070 napisał/a:
czy lepiej brać diesla?
Przy kupnie dizla trochę więcej zapłacisz ale śmigasz już taniej na starcie....w benzynie trzeba założyć lpg żeby było taniej....a kupowac auto z gazem od kogoś odradzam....nigdy nie wiadomo kto co założył....być moze na kazdym kroku oszczędzał i w takim przypadku może być lipa.
death070 napisał/a:
lepszy TD czy zwykły?
Szukaj TDI....największa moc i zdaje się najmniej pali.
Wysłany: 2009-08-17, 20:09
Dzięki
A ogólnie to waszym zdaniem jak wyjdę na tym interesie zamiany Punta w benzynie na Vento TDI?
Z tego co liczyłem to cena benzyny/spalanie Punta/droższe ubezpieczenie- mam 25 lat ( Vento większy silnik ) wyjdę podobnie a Vento i większe i szybsze i ładniejsze.
Nie jestem dobry w takich wyliczeniach ale zakładając że robię 10000 km rocznie to w benzynie zapłacę za to około 3000zł a w dieslu około 2500zł biorąc pod uwagę różnicę w ubezpieczeniu około 400zł to wychodzi podobnie.
Jest jednak ryzyko że trafi mi się awaryjny egzemplarz, moje Punto jest niezawodne, rocznik 96 a jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
waszym zdaniem jak wyjdę na tym interesie zamiany Punta w benzynie na Vento TDI?
A ile pali Twoje Punto? Wejdź na jakieś kalkulatory ubezpieczenia i sprawdź.
death070 napisał/a:
Nie jestem dobry w takich wyliczeniach ale zakładając że robię 10000 km rocznie to w benzynie zapłacę za to około 3000zł a w dieslu około 2500zł biorąc pod uwagę różnicę w ubezpieczeniu około 400zł to wychodzi podobnie.
To zależy o jakim silniku myślisz.
Jeżeli o benzynie 1.8 lub dieslu 1.9 to różnica albo żadna albo niewielka.
Jeżeli chodzi o awaryjność... punto masz porobione zapewne i znasz je dobrze.
Zanim samochód używany przez kogoś innego znowu doprowadzisz do pełnej sprawności może trochę kasy popłynąć. Chyba, że trafisz na super zadbany egzemplarz.
Ale mało kto robi naprawy przed sprzedażą. Ogólnie - to raczej nie licz na zwrotną inwestycję. Podniesiesz klasę auta, komfort jazdy, wygodę, bezpieczeństwo.
Co do kosztów - nie wiem bo nigdy nie miałem punta
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-08-17, 20:46
KAISER napisał/a:
Edytuj tuż po napisaniu posta?
Chodzi chyba o zamieszanie w temacie ze zlotem....ktoś chyba przegiął pałę w komentowaniu i usuwał swoje posty więc Spyro wywalił tą opcję.....przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
Chodzi chyba o zamieszanie w temacie ze zlotem....ktoś chyba przegiął pałę w komentowaniu i usuwał swoje posty więc Spyro wywalił tą opcję.....przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
O kurde... ale to musiało być jakoś ostatnio?
Nie kojarzę tematu ale wydawało mi się, że jeszcze niedawno edytowałem.
żeby teraz ktoś znowu nie przegiął w 2 stronę - z brakiem edycji
Wysłany: 2009-08-17, 20:57
KAISER napisał/a:
A ile pali Twoje Punto?
Punto pali 6-7 litrów a o dynamice nawet nie ma co myśleć.
Ogólnie to liczę, że koszty użytkowania będą takie same a komfort lepszy. Ja już po prostu wyrosłem z Punto. Z tyłu nie da się siedzieć a w Vecie nieraz jeździłem z kumplem jak miał jeszcze to auto.
Ja tam bym wolał AFN'a Co do niezawodności i cen części. Mój Vnetyl w rodzinie jest od 6 lat, przez ten czas nie zawiódł nas ani razu. Jedyne wymiany to części eksploatacyjne. Ceny części są śmieszne w porównaniu do innych marek, wystarczy przykład hamulców - za przód i tył (klocki, tarcze, szczęki, cylinderki, zestaw naprawczy do bębnów itd.) zapłaciłem nie dużo więcej niż ojciec w Primerze P11.144 za tarcze i klocki na jedno koło
Mi pali średnio 6,3 ON na 100 km. A w trasie schodzi do 5,5 ale... jest przymulony (64KM).
To mam takie same parametry tylko moc x2
Trasa dla mnie to 100-110km/h na tempomacie.
KAISER napisał/a:
a fajnie mieć klimę.
obowiazkowa przy moim
Bartek napisał/a:
Ja tam bym wolał AFN'a
nastepnym samochodzie
W ciemno bym bral. Ale to raczej rarytas.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum