Witam.. wczoraj wieczorkiem bylem na mala przejazdzke z kumplami i wszysko by bylo ok, gdyby nie to, ze dzis rano zauwazulem ze nie mam tylnej tablicy rejestracyjnej
I mam takie pytanie.. czy moge narazie jezdzic na karotnowej wsadzonej za szybe i ile mnie bedzie kosztowalo wyrobienie nwej, i czy mam teraz odrazu zglaszac zaginiecie tej tablicy.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-09-04, 14:45
jeśli masz białe tablice to nie dorobisz jej nigdzie, żadna firma nie ma legalizacji an to. Czarne, czyli te stare tablice można dorobić. jedyne co możesz zrobić to jechać do wydziału komunikacji i zamówić nowe tablice.
jazda bez tablicy np. z wsadzoną kartonową nie jest OK, możesz za to mandat dostać jak trafisz na służbistę.
No i radze CI szybko złożyć zawiadomienie na policję, że nie masz tablicy, bo jeśli nie daj Boże ktoś Ci ją gwizdnął po czym nap zatankował swoją furę na stacji benzynowej z przykręconą twoją rejestracją to będziesz miał spore problemy.
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2009-09-04, 15:19
SnQ_, Nie możesz jezdzic z kartonową tablicą ani z żadną inną zrobioną na własną rękę to jest poprostu nie legalne i tak jak spyro, mówi możesz mandacik wyłapac.
Dokładnie zgłaszaj to bo jak ktos se za darmoche wleje paliwko z Twoją tablicą to mozesz miec niezłe jaja .
Własnie tez słyszałem ze jak ktos zgubi tablice to ją dorobią bez problemu ale czy to prawda nie mam pojęcia
A sprawdzałes miejsca gdzie mogłeś ją zgubic czy byłes gdzies w dalszej odległości na przejazdzce
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-09-04, 15:22
Rafik napisał/a:
Własnie tez słyszałem ze jak ktoś zgubi tablice to ją dorobią bez problemu
w wydziale komunikacji Musi być hologram, którego nie ma prawa naklejać nikt poza nimi, także nawet jeśli ktoś chciałby podjąć się dorobienia takiej tablicy to i tak jest nie ważna bez hologramu.
Moja tablica byla widziana tego dnia okkolo 23(jqa ja zgubilem okolo 22gdzies) na prostym odcinku.. ja sie o tym dowiedzialem o tym na drugi dzien i lipa - nie bylo jej.. moze ktos poprostu oddal ja grzecznie do wydzialu komunikacji i w poniedzialek sobie ja odbiore.. bo dzis tam pewnie zamkniete.. a co do zgloszenia tego na policje to trzeba tam jechac? nie ma specjlnego numeru gdzie sie tozglasza.. a ze mozna dorobic w wydziale komunikacji to wiem.. tylko ze za jaka kase.. i czy da sie tylko jedna, czy trzeba caly komplet..
Ostatnio zmieniony przez SnQ_ 2009-09-05, 11:25, w całości zmieniany 1 raz
znam taki przypadek z autopsji - mojego kumpla - zgubil tablice - zglosił to na policje i bynajmiej przyjeli zgloszenie dali swistek ze niby w razie kontroli zgloszone ze zgubił - ale jezdzic niby tak nie mógł
w wydziale konunikacji powiedzieli mu ze nie da sie dorobić jednej i musiał czekac cos ponad tydzień na obie i zaplacić normalna cene jak przy rejestracji - tylko ze dowód i numery stare.
szukalismy jej dwa razy - bo miejsce było znane ponieważ zgubił ja jak mu pies pod kola wpadł - po tygodniu przejezdzał obok i wisiała na drzewie a sprawe w urzedzie dalo sie jeszcze odkręcic
wiec szukaj po drzewach może jeszcze sie odnajdzie
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-09-05, 19:55
Mój kumpel też kiedyś zgubił tablicę....pod Warszawą...Legionowo czy jakoś tak....jak się okazało po kilku dniach czekała na niego w wydziale komunikacji w swoim miejscu zamieszkania czyli pod Lublinem....po prostu ktoś znalazł i oddał.
ja mam ciotkę która pracuje w wydziale komunikacji i powiedziała mi że da się wyrobić jedną tablice a kosz tej operacji to 40 zł i 50 groszy jeśli masz znaczek uni europejskiej na tablicach Jeżeli masz flagę Polski to niestety musisz wyrabiać dwie i płacisz 80 zł.
ja mam ciotkę która pracuje w wydziale komunikacji i powiedziała mi że da się wyrobić jedną tablice a kosz tej operacji to 40 zł i 50 groszy jeśli masz znaczek uni europejskiej na tablicach Jeżeli masz flagę Polski to niestety musisz wyrabiać dwie i płacisz 80 zł.
cos sie cioci pomylilo, bo ja placilem za jedna tablice PL 40zl na miejscu przy zgloszeniu zagubienia tablicy i 11zl przy odbiorze tablicy.. i trzeba bylo napisac oswiadczenie, ze nie bedzie sie poruszac tym samochodem.. no niestety ja musialem jescze nim wrocic do domu i potem przez 3 dnido pracy jezdzic ;p dwa razy policja jechala bezposrednio za mna, ale sie nie przyczepili nic..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum