Witam mam takie pytanie czy można śmigać na codzień na listwach LED o takich legalnie??
http://www.allegro.pl/ite...ne_diodowe.html
Nie mowie ze na samych tych listwach śmigać, ale np podpiąć to pod reflektory i normalnie odpalać je razem z reflektorami ale żeby były tak dla ozdoby.
Zamówiłem sobie coś takiego ale puki co na szybko podpoiłem to pod halogeny żeby efekt zobaczyć i wygląda to tak ;-)
Tylko właśnie nie wiem czy jest to legalne ;-) czy policja się nie doczepi??
Silnik: w planach Pomógł: 17 razy Wiek: 45 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 943 Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-09-15, 20:19
tu ciężko powiedzieć, niby w polskim prawie jest że kolor świateł z przodu musi być biały a ty taki masz, ale zawsze możesz trafić na jakiegoś napalonego na mandaty gliniarza i się przyczepi
ja tam w gusta nie wnikam - ale dla mnie to totalna porażka te listwy... - teraz każdy chce mieć auto "ala audi".... ale daleko tym listwom do tego efektu.... raczej efekt choinka... ale skoro Tobie sie podobaja to ok
a jezeli chodzi o legalność to raczej można - bo kupa jezdzi tego typu ozdóbek np na cieżarówkach i coraz czesciej niestety na osobówkach i niesłyszałem zeby za takie cuś mandaty sie sypały
nie jest to legalne, na wszystkie światła w aucie( na zewnątrz) musisz mieć homologację. W przypadku jakiejś stłuczki itp. zawsze może ktoś się wywinąć tym że go oślepiłeś takimi diodami
Witam mam takie pytanie czy można śmigać na codzień na listwach LED o takich legalnie??
niektórzy właśnie mówią że jest to legalne i poprawia bezpieczeństwo, a niektórzy mówią że to nielegalne. Zapytasz się Policji to myślę że nawet oni nie będą w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Póki co jeździj spokojnie, jak cię policja złapie i przyczepi się do Ciebie o te światła ( w co wątpię) odłączysz z kabli listwę i Cię puszczą dalej.
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2009-09-15, 22:21
Chyba ze sie skonczy mandatem jak trafi na jakiegos przepraszam za wyrazenie Idiote a takich w policji nie brakuje ( nie chciałem oczywiscie obrazic naszej kochanej władzy )
Podzielam zdanie kamila, nie bardzo to pasuje jak dla mnie na kazde auto nawet w tych audi mi sie nie podoba ale jak ktos chce na takich smigac to walcie smiało i sie nie krepujcie
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
ale np podpiąć to pod reflektory i normalnie odpalać je razem z reflektorami ale żeby były tak dla ozdoby.
A ja się tak zastanawiam, bo cholerę. Dla ozdoby, dla lepszego samopoczucia...
A mnie to tak wkoorwia, jak widze jakiegoś barana w dzień - nie dosyć, że ma mijania włączone, to jeszcze na przeciwmgielnych, nie wspominając już jak w nocy takiego jełopa widzę, gdzie noc pogodna, to mnie krew normalnie zalewa.
No bez jaj, dla ozdoby to sobie nakleić można jakąś nalepkę, ale nie same światełka niczym choinka - po co to?
Co innego, jak ma to służyć tylko do jazdy w dzień, ale bez mijania czy halogenów. To co innego, ale mieć włączone wszystko na raz, to masakra, współczuję jadącym z przeciwka...
A ja się tak zastanawiam, bo cholerę. Dla ozdoby, dla lepszego samopoczucia...
A mnie to tak wkoorwia, jak widze jakiegoś barana w dzień - nie dosyć, że ma mijania włączone, to jeszcze na przeciwmgielnych, nie wspominając już jak w nocy takiego jełopa widzę, gdzie noc pogodna, to mnie krew normalnie zalewa.
No bez jaj, dla ozdoby to sobie nakleić można jakąś nalepkę, ale nie same światełka niczym choinka - po co to?
Co innego, jak ma to służyć tylko do jazdy w dzień, ale bez mijania czy halogenów. To co innego, ale mieć włączone wszystko na raz, to masakra, współczuję jadącym z przeciwka...
Widzę ze ktoś czytać nie umie !!
Napisałem wyraźnie ze na szybko podpiołem pod halogeny bo całą kostke mam na wierzchu aby zobaczyć jak to wygląca, no ale po co czytać wszystko mozna wypowiedzieć sie bez sensu aby zaistnieć.
A naklejke to wiesz gdzie możesz sobie naklejić !!!! .............
Bez nerwów. sebastian nie pisze wprost do Ciebie Witek84r, tylko podaje przyład.
Ja również nie przepadam za takimi ozdobnikami. Co seryjne to seryjne.
Odnośnie legalności to przychylam się do wypowiedzi enesen.
Silnik: Połykacz Uno Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 887 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2009-09-15, 23:27
Panowie bez nerwów
Musze powiedzieć, że sam jestem przeciwnikiem takiemu dodawaniu diodek - ale o dziwo nie wygląda to u Ciebie źle Całkiem pozytywnie mi sie to widzi, aczkolwiek ja bym tego nie założył Ale gdyby wszyscy byli tacy sami to by nudno było
A co do prawa...wygląda na to, że póki nie założysz i kilku spotów z Miśkami nie przeżyjesz - to sie nie dowiesz w 100% czy legal czy nie :p
Nie mowie ze na samych tych listwach śmigać, ale np podpiąć to pod reflektory i normalnie odpalać je razem z reflektorami ale żeby były tak dla ozdoby.
Witek84r napisał/a:
Zamówiłem sobie coś takiego ale puki co na szybko podpoiłem to pod halogeny żeby efekt zobaczyć
Tu piszesz, że podłączyłeś tylko na szybko, spoko.
Ale pierwszą część swojej wypowiedzi przeczytaj i sam oceń to, kto tu czytać nie umie.
Witek84r napisał/a:
A naklejke to wiesz gdzie możesz sobie naklejić !! .............
Nie wiem. Oświeć mnie w tej kwestii.
A z resztą... To Twoja sprawa i Ty tym będziesz jeździł i Twoje pieniądze pójdą na zapłacenie mandatu i to Twój dowód w razie czego zabiorą, więc co ja się będę tym przejmował.
_________________ Zielony borowik...
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2009-09-16, 10:01, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-09-18, 19:45
Ta wtyczka reflektora to jest chyba od silniczka raczej. Od postojowych i H4 wtyczki są pod tym okrągłym deklem
P.S. Od postojowych jest ta mała okrągła wtyczka, należy ją zdjąć i wystający pręcik pociągnąć do siebie
Na wtyczce od regulatora od tego silniczka są 2 styki a tu jak widać są 4 więc to jest ta właśnie wtyczka od zasilania całego reflektora tylko nie wiem które są do jakiej żarówki
Ja wiem że pod deklem są pociągnięte kable ale przecież one muszą wchodzić do jakiegoś gniazda gdzie z zewnątrz się podłącza wtyczkę zasilania całego reflektora. A zdjęcie jest dobre
Silnik: 1,9 tdi Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 341 Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-09-23, 15:25
totalna wioska z tymi diodami ;/ podoba mi sie to na naczepie albo owiewkach bocznych w ciagniku siodłowym, a najwiecej tego badziewia mają kierowcy opli i DU ;/ ja jak widze takie badziewie na jakimś starym samochodzie to wiem ze w srodku będzie piesek z kiwającą głowa i świecące kostki na lusterku o płycie CD nie wspomnę ;/ odpuść sobie prosze
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-09-23, 15:50
No tak Paweł, tam się podpina. ale mi chodziło o to, że kable te co są pod tym czarnym, okrągłym deklem nigdzie nie wychodzą poz niego. A własnie z tego gniazda bierze się zasilanie do tych kabli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum