Auto wpadlo mi w rece w czerwcu tego roku, z poczatku troche mi sie nim dziwnie jezdzilo (prawko od kwietnia 2009 ), bylo troche duzawe jak na mlodego drivera,
dzis po przejechaniu prawie 10 tys km stwierdzam, ze to byl dobry wybor.
Ale do sprawy:
vento 1.8 z gazem
rocznik 1993
przelecial sobie 200 tys
wersja bez bajerow, auto policyjne wiec bite ale po testach wyszlo ze jest dosc w dobrym stanie
jedyne co mnie meczy to przednie zawieszenie (stoi bardzo wysoko) i podloga, troche jest do latania
ogolnie motor nie do zaje..... podobno ma wersje wzmocniona
zmiany jakie zrobilem:
zaprawki na szczescie nie duzo
owiewki heko team
zalozony centralny z alarmem (bo nie bylo )
no i to co lubie to naglosnienie
a i bym zapomnial wymiana nagrzewnicy w 6h bez rozbierania polowy auta (nie liczac czasu na pizze i 2 browary )
tak wygladal przy zakupie:
_________________ The truth is nearer than you think...
Ostatnio zmieniony przez maxymilian 2009-10-20, 22:04, w całości zmieniany 1 raz
ogolnie to troche skopali instalacje jak na moj gust
duza butla bo 60l zabiera sporo bagaznika
na szczesie waznosci konczy sie we wrzesniu 2010 i bedzie zmiana
jakoś nie naturalnie wygląda ten zadarty przód ... w tej sytuacji trzeba cos kombinowac żeby podnieść tył bo strasznie nisko siedzi
no i zdały by sie aktualne fotki jak juz kolega zeniTh, wspomniał
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
na obecna chwile zmian w wygladzie nie wprowadzilem, staram sie tylko naprawic skutki wypraw "niebieskich panow". dolozylem tylko owiewki i troche srodek nabral wygladu, ale zrobie kilka fotek jak aura i praca pozwoli
co planuje, po uporaniu sie z podlaga na pierwszy rzut idzie przednie zawieszenie
tyl nie jest za nisko, wydaje mi sie, ze siedzi orygnalnie
co dalej zobaczymy, ale musze przyznac, ze oryginal mi sie podoba
zastanawiam sie tylko czy wymienic same sprezyny czy calos?
Ostatnio zmieniony przez maxymilian 2009-10-20, 23:41, w całości zmieniany 1 raz
furka ok, na moj gust to swiatelka tyl do zmiany zderzak przedni pod kolor ewentual szybki do przyciemnienia, no ale to taka moja skromna podpowiedz hehe pozdrawiam i powodzenia
_________________ GRUPA WIELKOPOLSKA
VW Vento- pracuje tu 90 Koni i.............Jeden Osiol :-D
...swiatelka tyl do zmiany zderzak przedni pod kolor ewentual szybki do przyciemnienia...
dzieki za podpowiedz
zastanawialem sie nad tym i chyba jednak cos z tego bedzie
moze doradzicie jakie sprezyny zalozyc na przednie zawieszenie, nie jestem oblatany w tych sprawach wiec pomoc bedzie mile widziana. tylko nie szalejcie z cenami
a ventylek wygladal dzis tak (jak pisalem, zmian narazie nie ma tylko owiewki)
tu bym chyba wygral konkurs na najwyzsze vento
Ostatnio zmieniony przez maxymilian 2009-10-22, 00:17, w całości zmieniany 2 razy
hehe ventka z policji co tam się w niej działo zanim ją kupiłeś... chyba tylko ona to wie.
Dobry rocznik, nie potrzeba zmieniać detali. Stary gril i pewnie, na pewno stara deska rozdzielcza
Teraz wystarczy kupić jakieś fajne aluski na lato, obniżyć lub wyrównać zawiechę i niech Ci służy
hehe ventka z policji co tam się w niej działo zanim ją kupiłeś... chyba tylko ona to wie.
hehe ile pieniazkow na lewo przeszlo w niej... i oczywiscie kazdy kierowca mial respekt A jak bys obnizal przod to prosze powiedz jakie sprezyny zalozyles bo mysle w swojej lekko przodzik sprowadzic na dol
MAM takie pytanko dlaczego czesc ventek ma antenki na dachu a czesc ma w w szybie to jakas zaleznosc jak z salonu wychodzily czy to juz uzytkownicy zakladali sobie antenki
_________________ GRUPA WIELKOPOLSKA
VW Vento- pracuje tu 90 Koni i.............Jeden Osiol :-D
Ostatnio zmieniony przez sluga 2009-10-22, 10:18, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-10-22, 10:33
Tez niadwano widziałem samochód z policji....co prawda był w niezbyt dobrym stanie ale takze miał taki wysoki przód....sam mam przód ten jeden z wyższych) ale mi to jeszcze dużo do tego policyjnego brakowało.
maxymilian, ale z tego co widze to także nie masz aż tak wysokiego przodu jak ten co widziałem
maxymilian, i powiedz ciszej jest z tymi owiewkami bo ja tez mam i wydaje mi sie ze sie nic nie zmieniło , oprócz tego ze jeśli nie domknę szyby to nie widać tego ale przy otwartych oknach i tak szumi no moze nie wieje tak ,z reszta już sam nie wiem trochę nie pamietam jak było bez nich
maxymilian napisał/a:
tu bym chyba wygrał konkurs na najwyższe vento
uwierz mi sam myślałem ze mam wysoko zawieszone vento ale kolegi Gavela nikt nie przebije , golf II contry przy nim to pikuś
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
tutaj akurat wiem, no moze na na 100% ale zawsze cos, kumpel pracuje w policji i zna tego ventyla, reszte potwierdzily numery policyjne ktore przebijaja na klapie od bagażnika F341. widac je dosc wyraznie w sloneczny dzien. powiedzial mi, ze katowali ja dosc ostro , pozniej dodal, ze jak to wytrzymala to juz jej nic nie zabije poza rudym . druga rzecz co mnie zaciekawila to to, ze podobno przekrecali liczniki na wiekszy przebieg zeby ludzie tego nie kupili i poszly na zlom. to slyszalem tez od drugiego mechanika co pracowal w policji 15 lat jako mechanik i zna te auta na wylot.
Paweł J. napisał/a:
Przydałoby się troszeczkę zawieszenie wyrównać...czyli albo przód do dołu albo tył do góry
mysle raczej nad przodem, tyl chyba tak zostanie, tylko nie mam pojecia jakie sprezyny dopac zeby bylo ok
krzeszak napisał/a:
i powiedz ciszej jest z tymi owiewkami
jest ciszej i nie wieje tak, ale na poczatku tak nie bylo, sporo szumialo itd i troche mnie to meczylo, ale w ruch poszedl silikon, ktory wsio usztywnil i teraz jest ok
Buli napisał/a:
kolega nie chce sie zamienic na gril bez znaczka??
przemysle to, a dlaczego taki napalony na stary grill ?
Paweł J. napisał/a:
No właśnie....kto zakładał gaz...Ty czy policja Czy może był jeszcze inny właściciel
gaz zakladal pierwszy wlasciciel, zaraz po tym jak ventka przeszla do cywila
Silnik: z pralki Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 421 Skąd: katowice / brzeszcze
Wysłany: 2009-10-22, 21:26
przebieg mi się podoba 200tyś na oznakowany patrol. u mnie wentyle z policji miały od 350 w góre nawet widziałem 427tyś i nadal pracował ładnie. Ja bym lakier pierw zmienił, a potem jakieś udogodnienia jak alektryka itp. bo blacha ładna widze więc się nie podda szybko
_________________ Tuning zabawą, moc podstawą. Budowa SWAP'ów VW i FIAT
fakt, ze motor to ma naprawde zdrowy zreszta na obrotach zegar zamyka wiec musi byc ok. pracuje rowno, nie plywa.
blacha jak na swoj wiek naprade mnie zadziwila, bylo pare ognisk, ale to tylko przez zaniedbanie, tak samo jak podloga, pare malych dziurek.
na zmiane lakieru troche poczekam, narazie trzeba wyprostowac to co inni mieli gleboko w d...
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-10-24, 10:36
cinek82 napisał/a:
Może chodzić o Polo Classic z
Być może...ale jakoś dziwna jest ta rozpiętość silników...od 1.0 w Polo do 2.0 w golfie....a no i kilka klekotów się załapało....pasować-pewnie pasują tylko ciężko przewidzieć jak auto będzie na nich stało.
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2009-10-25, 03:06
linki mi sie nie otwieraja bo jest przerwa na allegro ale wiem ze amortyzatory monroe to tragedia(znajomy ma firme przewozowa i je kupuje bo jak mowi "nigdy nie wytrzymaja do konca gwarancji" wiec ina sprezyny bym sie nie odwazyl
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
i stało się.... wreszcie sprężyny zmienione i parę innych rzeczy.... foty wrzucę jak zima będzie bardziej przyjazna
przy tej zabawie wyszły poduchy dwie do wymiany a teraz już trzecia nadaje :-(
na dodatek dwa dni temu słup mi się schował i ventka ma po nim ślad na tylnej klapie i zderzaku :-(
BTW moje przednie sprężyny (słowa fachowca) prawdopodobnie były od diesla dlatego auto tak stało, nie znam ich przeszłości ja sam zrobiłem na nich jakieś 10 tys, jak ktoś chętny to może się dogadamy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum