Wysłany: 2010-01-21, 17:11 Wymiana termostatu i problem z dużą temperaturą
Witam wszystkich
Moj Venty strasznie długo się nagrzewał i po szperaniu na forum stwierdziłem że trzeba wymienić termostat, wczoraj owy zakupiłem (26zl) i go dzisiaj założyłem wszystko tak jak trzeba, a problem jest taki po odpaleniu auta strasznie szybko łapie temperature 15min.i jest prawie 100stopni a z nawiewu leci cały czas zimne powietrze dodam ze jak jadę to potrafi nawet gasnąć na PB jak i na Gazie, sadzi płyn ze zbiorniczka po odkreceniu korka, przewód od chłodnicy ten na dole jest cały czas zimny a ten na górze od chłodnicy jest strasznie gorący
co to może być? jaka jest przyczyna i dlaczego tak się dzieje? przed wymiana było wszystko dobrze
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-01-21, 18:05
senah napisał/a:
jest prawie 100stopni a z nawiewu leci cały czas zimne powietrze
Te rzeczy jednocześnie oznaczają fakt iż do nagrzewnicy nie wlatuje powietrze...czyli układ nie jest zamkniety.
senah napisał/a:
dodam ze jak jadę to potrafi nawet gasnąć na PB
Z tym to nie wiem
senah napisał/a:
jak i na Gazie
Tak tez może się dziać gdy układ nie jest odpowietrzony, parownik jest dosyć wysoko węc do niego także moze nie docierać płyn przez co źle funkcjonuje.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2010-01-21, 18:21
Paweł J. napisał/a:
senah napisał/a:
sadzi płyn ze zbiorniczka po odkreceniu korka
To jest trochę dziwny
A może jakos źle termostat załozyłeś
To jest objaw zapowietrzonego układu. Też tak miałem jak latem wymieniałem płyn, waliło przez korek jakby uszczelka pod głowicą padła. Ale wystarczyło zrobić tak:
Paweł J. napisał/a:
pomiętoś przewody...a jak to nie pomoże to podjedź pod górkę i czekaj aż buchnie ciepłym powietrzem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum