Wysłany: 2010-02-11, 08:33 ile może spalic vento 1.8
ile może spalić vento 1.8 bo ostatnio byłem w szoku brakło mi paliwa no i na pusty bak zalałem 9 litr benzyny moje zdziwienie bo zrobiłem tylko 50km i znowu brakło paliwa
wiedziałem że zimą będą przepały ale że aż takie ???? moje trasy są bardzo krótkie jakieś 2km do pracy i z powrotem po drodze jakiś sklep zakupy wiadomo skrobanie szyb na zapalonym silniku jazda na letnich oponach wiadomo jak ostatnio jest po śniegu
ale żeby aż tyle spalić czy to możliwe 9l na 50 km ??????????????
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-02-11, 08:40
rorbi3 napisał/a:
moje trasy są bardzo krótkie jakieś 2km do pracy i z powrotem
Na 2 km to jedziesz praktycznie non-stop na ssania przy takich temperaturach....czyli tak jakbyś miał walniety termostat....do tego grzanie silnika na postoju i zimowe warunki...chodź jak dla mnie to stanowczo za dużo...wychodzi 18L/setkę.
A jak jest u Ciebie z temperaturą...rozgrzewa się trochę...łapie normalną temperaturę pracy tzn sprawny termostat
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-02-11, 11:19
sluga, trochę dużo jak na 50km odcinki. Kiedyś przez tydzień śmigałem co dziennie do miasta (narodziny dziecka) , ok 30 km w jedną stronę z czego 1/3 to objazdy czyli wsiowe odcinki ...i w tedy liczyłem spalanie...dokładnie 8.9 L gazu na setkę...a wiadomo..gazu pali więcej...w tedy temperatura była tylko lekko na plusie.
Paweł J., ja podalem spalanie na 100km. i uwierz mi ze woln nie smigam do pracy mam odcinek 20km autotradki i 30 ladnej landuwy poniezej 130 nie da sie jechac
_________________ GRUPA WIELKOPOLSKA
VW Vento- pracuje tu 90 Koni i.............Jeden Osiol :-D
Ja mam do pracy 4 km i powiem wam ze miałem walnieta sonde to brał powyżej 12 litrów beny a gaz wtedy ale to mówie na trasie takiej juz np 20km to ponad 13 litrów:) LPG Teraz w zimie na benzynie na dojazdach do pracy bierze mi około 9,5 litra tak ostatnio wyliczyłem benzyny oczywiście
moje trasy są bardzo krótkie jakieś 2km do pracy i z powrotem po drodze jakiś sklep zakupy wiadomo skrobanie szyb na zapalonym silniku jazda na letnich oponach
ja tam sie wcale nie dziwie ( choć coś możesz mieć walnięte termostat, sonde, )
ja przy takiej jeżdzie ostatnio jak napisałeś miałem spalanie ponad 15l gazu i ok 5l benz na setke czyli wychodzi ok 20 litrów paliwa na 100km ale fuknołem sie ostatnio do Warszawki i wyszło jakieś 9.5 na 100km (w tym ponad 2 godziny w korku )
ja bym sie wcale nie martwił na twoim miejscu i czekał cieplejszych dni tylko przegoń furaka co raz - daj mu poodychać. zagotuj płyn w chlodnicy - niech poczuje że żyje - bo taka jazda na ssaniu to go zakatujesz
właśnie zrobiłem traske w jedna stronę 25 km i jak docierałem do celu musiałem chamować
bo gościowi przedemną zachciało się skręcić w lewo no i zgasł mi silnik zauważyłem
że jak wcisne sprzęgło silnik traci zbyt dużo na obrotach nawet do jakiś 500 i dopiero po chwili wyrównuje do jakiś 900 nie wiem co o tym myśleć ale może coś podpowiecie?????
Silnik: 2,5 V6 x25xe Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 258 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2010-02-11, 21:01
ja dzisiaj tankowałem i wyszło ma 11.21l na 100 wiec biorąc pod uwage ze sporo śmigałem po lublinie i u mnie musiałem przebijać sie przez zaspy to nie jest najgorzej tylko znowu zaczęło mi troche zaśmierdzieć gazem
_________________ Tutaj chodzi o pasje tutaj chodzi o siłę tutaj chodzi o moc...:)
Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-02-12, 00:50
Polecam kolego analizator spalin koszt ok 50 zl na stacji diagnostycznej wyjdzie wszystko na jaw bo takiej ilość przy normalnym spalaniu silnik 1,8 nie jest wstanie przetrawić chyba ze non toper but .... mi pali ok 10 L
Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2010-02-18, 10:35
Mi w cyklu mieszanym wychodzi między ok. 7-8L/100km Pb95.Na trasie wskazówke obrotomierza utrzymuję między 2....3tys obr. Średnio za 50zł przejeżdżam 150km.To chyba dobry wynik bo w pracy jeżdżę Getz-em 1.1 i jemu wychodzi to samo.
W lecie na długiej trasie(1500km) przy stałej niemal prędkości ,bez wygłupów schodzi do 6-6,3 l
na krzątaninę po mieście od sklepu do sklepu na krótkich dystansach 7,5l
w zimie bez ogrzewania Warm UP 11l na krótkich dystansach z ogrzewaniem ok 10l
ale ogólnie trzeba ze 8,5 potrzebuje w lecie i w zimie troszkę więcej
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum