Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Głosniki w tylnych drzwiach
Autor Wiadomość
Kapsel 
Autostopowicz

Silnik: 1.9 TDi
Wysłany: 2010-04-03, 13:42   Głosniki w tylnych drzwiach

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowym uzytkownikiem, ale mam nadzieje, ze zawitam tutaj na dluzej. Posiadam VW Vento 1.9TDi produkcji 1997.
Mam problem z glosnikami. A dokladnie z ich podlaczeniem. Posiadam glosniki z przodu, wszystko smiga az milo. Po sprowadzeniu auto mialo wlozone przez poprzedniego wlasciciela dwa glosnii MacAudio w tylnia polke. Niestety brak jakiejkolwiek instalacji. Postnanowilem wiec pociagnac do nich instalacje z glosnikow z tylnych drzwi, jako ze tam standartowo glosnikow nie bylo. Po zdjeciu zalepki udajacej kratke, ujrzalem dwa kable. Czarny i drugi czarny z czerwonym paskiem. Srednio mi to wygladalo na kable glosnikowe (zwlaszcza, ze po drugiej stronie byly identyczne), ale postanowilem sprawdzic. Niestety nie zagrało. Z tego powodu mam dwa pytania.
1. Od czego sa te kable?
2. Jak pociagnac instalacje do tylnych drzwi, albo gdzie szukac jej zakonczenia? Z tego co sprawdzilem na kostce wynika, ze te kable do pewnego momentu gdzie sa pociagniete. (kostka posiada komplet kabli, ktore gdzie dalej ida).

Pozdrawiam, Kamil

Jendker 
Ventomaniak

Silnik: 2.0 GLX 85kW
Wysłany: 2010-04-03, 13:54   

wrzuć zdjęcia tych kabli które wystają po ściągnięciu osłonki

http://www.automobilrzesz.pl/

twety100 
Zapalony Ventkarz

Silnik: AEY
Wysłany: 2010-04-03, 14:02   

naj lepszym rozwiązaniem bedzie zbudowanie instalacji od nowa jeśli zależy ci na jakości dźwięku bo fabryczne instalacje są wątpliwej jakości. kup ok 10 m dobrego kabla głośnikowego ok1,5-2 mm śr rdzenia rozprowadż pod dywanikami lub listwami na progach troche z tym roboty ale efekt dobry a fabryczna instalacje poprostu pomiń

vwkrzysio 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TDI AHU
Wysłany: 2010-04-03, 14:06   

twety100, dobrze gada :oklaski:
http://forum.vwvento.org/...p=261627#261627

Kapsel 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-04-03, 14:23   

Z przyjemnością bym poprowadził nową instalacje do tych głośników na półce, tylko gdzie sie w to wpiąć, żeby się nie ciskać do samej kostki (musialbym pewnie rozebrac cala deske). Do głosnikow z przodu napewno pociagne nowe jak bede je zmienial (narazie sa oryginalne).

Jendker 
Ventomaniak

Silnik: 2.0 GLX 85kW
Wysłany: 2010-04-03, 14:46   

ja mam puszczone od tylnych drzwi tak jak masz bok gdzie pasy jest tam (u mnie żółta) kostka z przewodami i tam mam wpięte kable które idą na półkę

http://www.automobilrzesz.pl/

Kapsel 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-04-03, 14:53   

Jakbyscie mogli to powiedzcie jeszcze jakich kolorów kabli w tych kostkach szukac :)

piechu43 
Ventka to mój dom!
([__]===vw===[__])

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2010-04-03, 14:59   

nie musisz ściągać całej deski !! Kapsel, ja robiłem podobnie u siebie zakładając Audio. Olałem stare kable i puściłem sam nowe. Przód masz w miarę prosty (podszybie prawe i lewe to kwestia zdemontowania kawałka panelu) jeśli chodzi o kabelki do tyłu to idzie wszystko pod listwą z lewe strony (od pasażera)odkręcasz dolną półke, schowek, jeden boczek pod którym ukryjesz kabelki. Później delikatnie ściągasz delikatnie listwę progową (nie pourywaj zaczepów) możesz pospinać kabelki opaską samozaciskową. doprowadzasz kabelki to tylnego błotnika, a tu już praktycznie jesteś w domu. Kabelki szczeliną do bagola. ja żeby ich niebyło widać to przeciągnąłem po blachą na której siedzi półka. Jak się sprężysz to w godzinkę jest to do zrobienia.

twety100 
Zapalony Ventkarz

Silnik: AEY
Wysłany: 2010-04-03, 15:35   

piechu43, ładnie opisane do tego nowa kostka iso do głośników ze sklepu za 5 zeta i jest super a zasilanie elektryczne radia zostaw fabrycze chyba że masz zamiar dobre głośniki dać to i zasilanie daj nowym kablem bezpośrednio z aku grubym kabelkiem żeby radio nie wyłączało sie jak dasz żaru
warto pobawić się w nowe kable do głośników zeby łączeń nie było a co za tym idzie strat mocy
Ostatnio zmieniony przez twety100 2010-04-03, 15:37, w całości zmieniany 1 raz  

Kapsel 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-04-03, 23:26   

No i stało sie. Okazalo sie ze z prawego tylnego kanalu zostal pociagniety nowy, calkiem porzadny kabel niestety uecity w polowie auta. Rozklecilem polke i schowek i polozylem nowa instalacje do polki. Wszystko smiga i gra. Teraz pora na jakies lepsze glosniki. Dzieki wszystkim za pomoc :brawa:

piechu43 
Ventka to mój dom!
([__]===vw===[__])

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2010-04-03, 23:36   

no to masz problemik z głowy, ale przy zmianie głośników na nowe, mocniejsze naprawdę zainwestował bym w pociągnięcie nowych kabelków. :OK:

jeśli któraś z naszych rad się przydała, możesz nam kolego wcisnąć po plusiku, pod postacią w panelu "pomógł" :P

pozdrawiam

Kapsel 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-04-04, 09:53   

Kabelki nowe pociagnalem. Zostaje mi teraz tylko wymienic te na przodzie ;)

BenyVw 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 aam
Wysłany: 2010-04-05, 11:17   

Panowie a może ktoś mi powie jak przedostać sie z kablami przez słupek do tylnich drzwi ?
Wczoraj chciałem zamontowac głośniki własnie z tyłu w drzwiach i po ściągnięciu progów, plastików ze słupka zatrzymała mnie jedna kostka przez którą idą wszystkie kable do drzwi .Bez większych przemyśleń puściłem kable na półkę do tyłu i jest git.Ale jak przedostać sie przez tą kostkę w słupku ?Co by mieć w aucie 8 głośników + tube ?:)

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2010-04-05, 11:28   

BenyVw napisał/a:
Panowie a może ktoś mi powie jak przedostać sie z kablami przez słupek do tylnich drzwi ?
Wczoraj chciałem zamontowac głośniki własnie z tyłu w drzwiach i po ściągnięciu progów, plastików ze słupka zatrzymała mnie jedna kostka przez którą idą wszystkie kable do drzwi .Bez większych przemyśleń puściłem kable na półkę do tyłu i jest git.Ale jak przedostać sie przez tą kostkę w słupku ?Co by mieć w aucie 8 głośników + tube ?:)

wiercisz dziurke na kabel w tej okraglej kostce i po sprawie bo wszystkich pinow napewno nie masz zajetych ;)

BenyVw 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 aam
Wysłany: 2010-04-05, 11:34   

No właśnie miałem tak zrobić już wczoraj .ale pomyślałem NIE zapytam najpierw szpeców na forum bo może jakoś się ją wyciąga :P W takim razie trzeba będzie sie za to wziąć. THX

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2010-04-05, 12:06   

znaczy sie kostke sama mozna wyjac bez problemu

Odpowiedz do tematu