Barylka jest teraz po ok 80$ a dolar jest po 2,9 co daje ~232zl
Kiedys barylka byla po dobre 160$ a dolar byl tanio bo po 2,1 co daje ~336zl
Teraz paliwo zbliza sie do 5zl
Kiedys jak barylka byla drozsza paliwo nie przekraczalo 4zl
Podatku i innego scierwa jest ponad 2x wiecej niz faktyczna cena paliwa.
Szkoda, ze zarobki nie sa obliczane wg takiej samej logiki naszego panstwa...
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-04-22, 14:13
bradley napisał/a:
logiki naszego panstwa...
Logiki tu niestety nie ma...większość ceny paliwa to niestety podatki i opłaty które mają iść na nasze dziurawe drogi. Niestety jest jak jest, co kolejna ekipa w rządzie to jeszcze "lepiej".
Heh...pamiętam hasło wyborcze rządzącej partii: "By żyło się lepiej...."
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-04-22, 14:25, w całości zmieniany 1 raz
Czas podpisac umowe z macdonalds na zuzyty olej po frytkach
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Wysłany: 2010-04-22, 20:21
miki9a napisał/a:
po 3 zeta
To tanio Ci dowożą z Ukrainy...u mnie poniżej 3.30zł nie da rady, ale ta ropa jest gorsza niż w PL. Z racji mojej "działalności gospodarczej" w tamtym roku dostawałem 0.80zł zwrotu podatku na litrze ropy i wiem że mi wychodziło taniej niż kupno szmuglowanej z Ukrainy. A poza tym u mnie wzięli się za to. W sasiedniej wsi były naloty CBA na ludzi którzy zajmują się tym procederem.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-04-22, 20:22, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,6 TDi Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Wrz 2009 Posty: 1730 Skąd: VW Club Chelmek
Wysłany: 2010-04-22, 20:25
ja kupuje od koparkowych lub z tirow albo od rolnika jak sie trafi a na nich CBA chyba nie wpadnie a ropina czysta jak zloto i nie ma sie co martwic o pompe
_________________ Nie trąb gdy zwalniam jadę na glebie zaraz wahaczem o coś przyjebie
Wysłany: 2010-04-22, 20:33
miki9a napisał/a:
ja różnicy nie widzę w spalaniu ani w jakości jazdy. jedyną różnicą jest zapach
heh...ja mam Vento na gaz, więc luzik, ale kiedyś tą ropę próbowałem....silnik nie co stracił na mocy i elastyczności a w dodatku litr więcej mi spalił, ale to było V6 3.6L pojemności, więc od kiedy mam możliwość zwrotu VATu za ropę wybieram polskie stacje.....mimo iż pewien Ukrainiec budził mnie o 5-tej rano jakieś 3-4 razy i pytał czy nie chcę kupic okazyjnie 200 litrów ropy...ale po pół roku dał spokój.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-04-22, 20:36, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2010-04-22, 20:45
miki9a napisał/a:
jak stary traktor
Właśnie traktory i zwykłe D miałem na myśli....w TD lub TDI to już nie zdaje egzaminu....co najlepsze....jak przyzwyczaisz klekota do zupki to potem na ropce się buntuje
Właśnie traktory i zwykłe D miałem na myśli....w TD lub TDI to już nie zdaje egzaminu....co najlepsze....jak przyzwyczaisz klekota do zupki to potem na ropce się buntuje
Znajomy Ibizę TDI (AFN'a) zalewa zużytym olejem transformatorowym. Płaci 2zł za litr i śmiga na tym już 3 rok beż żadnej awarii, utraty mocy czy większego spalania Jedyny problem jest w zimę, trzeba go rozcieńczyć pół na pół z ropą bo gęstnieje i robi się jak kasza
To jest skurwysynstwo. Wiesz ile w tym oleju jest swinstwa? Zycze pomyslnego badania u pneumologa za kilka lat
Nie wiem i nie chcę wiedzieć Ja na tym nie jeździłem i jeździć nie mam zamiaru bo nie trawię klekotów, napisałem jako ciekawostkę skoro mowa była o zamiennikach ropy
Olej transformatorowy może zawierać silnie toksyczne substancje rakotwórcze np. polichlorowane bifenyle (PCB), furany, dioksyny.
Smacznego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum