Witam. Zakupilem jakies pol roku temu samochod z 1,9 tdi i w bagazniku byla jeszcze banka z olejem. Mobil 1 10W40 okolo 1,5l. Teraz akurat wypadalo zmienic olej wiec zakupilem jeszcze 3 litry i nalalem ale po wszystkim zorientowalem sie ze ten olej ktory byl wraz z autem byl nornalny 10W40 a sprzedawca dal mi 10W40 diesel. Stad moje pytanie co teraz zrobic jak mam zmieszane dwa oleje 10W40 zwykly i diesel? Czy moze tak to zostac czy trzeba zmienic?
Różnice miedzy tymi dwoma olejami:
Oleje są takie same 10W40 i to jest najważniejsze. A normalny jest do wszystkich typów silników zarówno jak benzina jak i diesel. A Mobil 1 10W40 diesel jest tylko do silników z turbowichurą. Wiec nic sie nie martw i tak jak Ci pisze vezet22 śmigaj spokojnie
Przede wszystkim nie ma oleju Mobil1 10w40, tylko Mobil 10w40. Po drugie, w zasadzie powinno się używać olejów zgodnie z ich przeznaczeniem. Jak jest przeznaczony do diesla to do diesla. Nie wiem czy to zaszkodzi, ale po co lać, może da się wymienić olej w sklepie.
możesz tak przejeżdzić do nastepnej wymiany,jeśli na butelkach zgadzają się specyfikacje lepkości oleju .To jest najważniejsze ,osobiście leje Motula i jestem z niego zadowolony
Jakby byla taka mozliwosc ze moglbym oddac olej do sklepu to na pewno bym to zrobil ale poprzedni wlasiciciel zostawil banke w bagazniku ja tylko dokupilem to co brakowalo i wlalem i nie zwrocilem uwagi ze ten olej z bagaznika nie ma oznaczenia diesel. Dlatego pytam czy mam zlewac olej i kupic nowy czy zostawic i jezdzic?
Jakbym mial ten olej jeszcze w butelkach na stole to nie zakladalbym tematu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum