Czy ktoś może mi pomóc w diagnozie takiego o to zjawiska. Przy prędkościach powyżej 100km/h zaczynają się dosyć znaczne i dokuczliwe drgania kierownicy. Drgania te przenoszą się również na cały przód samochodu. Niewielkie ustąpienie drgań (nawet przy prędkości powyżej 100km/h) zauważyłem przy puszczeniu gazu.
Nie wiem jaka może być przyczyna takiego zachowania. Proszę o jakieś sugestie.
ja kupiłem alusy to nie były wyważone przy prędkości 100Km/h telepało na prawo i lewo dziwili się jak tak mogłem wracać na aulusach. Przy prędkości 130 km/h telepenie ustało. Pojechałem na wyważarkę, koleś wyważył i przy 100 km/h znowu miałem bicie ale delikatne poprawił i już jest dobrze. Pojedz na wyważarkę dowiesz się co i jak dużo nie kosztuje a masz pewność co jest źle
Paweł J. napisał/a:
Jeśli tak to masz dobrze dobrane pierścienie centrujące
Mam alufelgi. Co do pierścieni to nie wiem bo kupiłem go już na alusach a jak to zrobił poprzedni właściciel to nie wiem. A sam narazie jeszcze się nie przyglądałem bliżej felgom.
Dzięki za porady. Przejadę się na zbieżność i wyważenie i zobaczymy co z tego wyniknie.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-06-25, 15:57
arthur, widzę że masz w profilu iż jesteś z LBN. W lublinie pierścienie dokupisz np na społdzielczości pracy, ale nie ma tam wszystkich rodzajów.
Pierścień centrujący zobaczysz dopiero w tedy gdy zdejmiesz felgę i będzie on wewnątrz otworu w feldze lub czasami lubi zostać na piaście.
Z tego co widzę Twoje felgi to OZ Racing F1, takie jak te:
http://www.motoallegro.pl...geot_4x108.html
i zapewne takze mają otwór o średnicy 65 mm, więc skoro masz takie otów w feldze powinienieś mieć pierścień 65/57.1
Ale z tego co widze to nie ma otworu 65 tylko 65.1 więc już sam nie wiem.
Co do wyważania to takze warto to zrobić....u mnie też już się coś przy setce zaczynało dziać ale pech chciał ze złapałem dwie gumy na przodzie i po wyważeniu jest idealnie.
Dzięki wszystkim za rady. Już się sytuacja wyjaśniła.
Tak jak napisał kolega Paweł J. chodziło o pierścienie centrujące. Felga miała 1cm luzu na obwodzie. założyłem pierścienie 57/67mm i jeszcze pojechałem dodatkowo na wyważenie, które jak się okazało nie było konieczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum