Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Hamulce
Autor Wiadomość
toudik86 
Kierowca eLki

Silnik: 1.8
Wysłany: 2011-01-19, 21:47   Hamulce

Witam! Mam problem z hamulcami...

Problem owy polega na tym , że kiedy po ruszeniu chce zahamowac to pedal hamulca normalnie wchodzi ale kiedy odpuszcze i drugi raz chce przyhamowac to jest taki diabel twardy, ze szok jakbym "sciane" przesuwal i trzeba mocno jeb...ac zeby cos zahamowal :( czy ktos mial tak podobny porblem?

marek03 
Ventofan

Wysłany: 2011-01-19, 23:28   

A nie są zapowietrzone?

adbaca 
Zapalony Ventkarz
94r.

Silnik: 1.9TD, 75KM
Wysłany: 2011-01-20, 22:06   

ja mam taki problem. raz jest wszystko dobrze drugi raz mam minimalne hamowanie no i co to może być?? tylne cylinderki leją minimalnie?? może rozdzielacz siły hamowania jakoś sobie łapie powietrze?? może rurka minimalnie któraś przerdzewiała na uchwycie??

rino125 
Kierowca eLki
rino125

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2011-01-21, 16:27   

hamulce masz zapowietrzone to jest tylko i wyłącznie tego wina ze za pierwszym razem jest ok a za drugim nie ma nic

adbaca 
Zapalony Ventkarz
94r.

Wysłany: 2011-01-21, 18:50   

kolego sytuacja wyglada tak ze np tydzien dwa tygodnie jest ok i nagle rano zapalam auto i hamulcy nie ma za trzecim razem ok i znów jakis czas dobrze wszystko dodam ze nic nie cieknie no to jak sie zapowietrzają?? a co jest najlepsze ubywa mi płynu hamulcowego a nigdzie nie cieknie :mur:

rino125 
Kierowca eLki
rino125

Wysłany: 2011-01-21, 21:23   

adbaca, napisałeś że tylne cylinderki leją minimalnie, tutaj znajduje się twój problem wycieka płyn i pompa zasysa powietrze przez co masz zapowietrzone hamulce, wymień cylinderki (ja bym tak zrobił) i odpowietrz hamulce powinno się poprawić diametralnie, mi też znikł płyn hamulcowy, nigdzie nie znalazłem wycieku, ale kiedyś ktoś mi powiedział, że stary płyn lubi odparować i chyba to prawda, bo zalałem nowy płyn odpowietrzyłem wszystkie koła zaczynając od tego, który znajduje się najdalej od pompy i 2 miesiące bez problemu, zero ubytków na zbiorniczku.

adbaca 
Zapalony Ventkarz
94r.

Wysłany: 2011-01-25, 19:28   

wymieniłem cylinderki, jak sie przyjrzałem wężykom miedzianym tym do tyłu co idą okazało sie że jeden był juz tak obrośniety że był grubszy od drugiego wiec poszły do śmiecia i zostały wymienione na nowe. Przyjrzałem sie też rozdzielaczowi i sie okazało że troszke tam cieknie po rozmowie ze znajomym mechanikiem rozdzielacz poszedł w śmieć Auto juz nie posiada rozdzielacza z tym że są tam takie łaczki jakby co. Obecnie auto hamuje z taką samą siłą na wszytskie koła póki co hamulce sa ok no i nowy płyn w całym układzie. Oprócz tego jeszcze pare innych rzeczy wymieniłem przy okazji ale to juz nie tyczy sie hamulcy.

rino125 
Kierowca eLki
rino125

Wysłany: 2011-01-25, 20:06   

adbaca, Cieszę się bardzo ze już wszytko ok, myślę, że moja pomoc była przydatna w rozwiązaniu Twojego problemu

adbaca 
Zapalony Ventkarz
94r.

Wysłany: 2011-01-26, 21:57   

potwierdziłeś moje spostrzeżenia, ale jeszcze myśle o wymianie pompy hamulcowej ale to póki co narazie nie ruszam, prawdopodobnie przepuszcza między sekcjami, odkąd kupiłem auto nie wymieniałem tego i z tego co widać również od nowości nie była wymieniana a auto ma na liczniku 260tyś (86tys odkąd go kupiłem zrobiłem)

Odpowiedz do tematu