witam wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy i mam pytanko nie cierpiące zwłoki.
jakie świece montowane są oryginalnie w VW Vento 1.9TDI 66kW, 1995r. ewentualnie jakie mogą byc stosowane zamienniki? (i które są najlepsze?)
pozwolę sobie odkopać
mam pytanko koledzy jak sprawdzić czy świeca żarowa grzeje?
z racji zbliżającej się zimy trzeba zadbać o furaka
czytałem że trzeba je wykręcać i podpiąć pod aku a drudzy piszą że wystarczy kabelkiem sprawdzić że dotyka się świecy i + na aku i jak zaiskrzy to jest dobra.
nie widzi mi się jechanie do mechanika i płacenie mu za chwile roboty jak można to zrobić samemu
Bez wyciagania sprawdzasz czy w ogole grzeja, a z wyciagnieciem sprawdzasz czy grzeja i jak mocno grzeja.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Jest trochę roboty z wymianą bo dostęp nie ciekawy, ale 60zł to sporo.
Chyba range rovera nie widziales. Tam to dostep do 4 swiecy przy pompie jest niemozliwy bez jej zdjecia.
W 1.9tdi jest wrecz wyborny i trzeba miec tylko przedluzke do klucza.
Jak chcesz komus zlecic to odrazu spytaj sie czy bierze na klate ewentualna naprawe na jego koszt w przypadku kiedy swieca sie urwie i jej polowa zostanie w glowicy.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Tak może się urwać a wykręcenie jej z bloku nie jest tanie z tego co słyszałem.
jeżeli nie czujesz się na siłach to zleć to jakiemuś znajomemu mechanikowi który ma pojęcie o samochodach
Proponuję na noc przed wymianą świec położyć na każdej szmatkę nasączoną naftą. Nafta przeniknie na gwint pomiędzy świecą a głowicą i ułatwi wykręcenie.
I przed wkreceniem na gwint psiknac smar miedziany to kolejna wymiana bedzie latwiejsza
Przy dokręcaniu trzeba też pamiętać, żeby nie dokręcać ich bardzo mocno. Ja dokręcam kluczem 12mm do pierwszego oporu + około 1/4 obrotu. Gwint w głowicy jest dość delikatny i łatwo można go uszkodzić zbyt dużą siłą przy dokręcaniu.
Ja miałem Febi w 3 dieslach i się na nich nigdy nie zawiodłem... Ogólnie jakoś NGK mi nie pasuje i zwykle kupuję albo Febi, albo Beru bez znaczenia czy to benzyniak czy diesel.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum