Silnik: 1,9tdi
Wysłany: 2011-02-16, 12:58 amorki
witam was mam takie pytanie na co musze patrzec przy wymianie amortyzatorów z tyłu powiem ze lewy z tyłu tłukł sie i oddwała dziwne dzwieki a gdy troche po padało to cos tak jak by skrzypiało i nie wiem czy sama wymiana amortyzatora temu zaradzi czy nie bedzie trzeba czegos tam jeszcze robic bo czytałem na jednym forum ze sa ta jakies łozyska czy cos ? pomożcie a i jakie amorki polecacie ja sam zastanaiwam sie nad kyb lub na sachs bo te własnie mam ale nie wiem ile ony juz jezdziły bo rok temu dopiero sprowadziłem ten samochód POMOCY Thx
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-02-16, 13:27
Kup kyaba, do tego można zakupić łożyska z poduszkami do amortyzatora, jest to montowane na górze amortyzatora. Te dźwięki mogą tez dochodzić z tulei belki. Warto by było sprawdzić czy tuleje są sprawne.
oj tylek siedzi i to nawet bardzo. Opony mam 185.80.R13 i reki na plask nie wloze miedzy kolem a blotnikiem.
A te zdjecie widziales?? http://www.fotosik.pl/pok...a0850832da.html ona tak powinna byc czy jest peknieta??
Ostatnio zmieniony przez Krzysiek9042 2011-03-07, 19:56, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-03-07, 20:31
Krzysiek9042 napisał/a:
oj tylek siedzi i to nawet bardzo. Opony mam 185.80.R13 i reki na plask nie wloze miedzy kolem a blotnikiem.
A te zdjecie widziales?? http://www.fotosik.pl/pok...a0850832da.html ona tak powinna byc czy jest peknieta??
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-03-08, 21:59
Paweł J. napisał/a:
ale to chyba powierzchowne
O kurcze.....nie wiem jak ja mogłem tego nie dostrzec(cięzki weekend)...tłumaczyc sie nie będę...mój ewidentny bład....sprezyna jak najbardziej do wymiany.
Witam podepnę się pod temacik szykuje mi się wymiana amorków z przodu i z tyłu:/ szukając na necie i chodząc po sklepach zastanawia mnie różnica między amorkami gazowymi a olejowymi. Które lepiej będą się spisywać na naszych "pięknych" drogach?
Silnik: 1.8 Pomogła: 5 razy Wiek: 33 Dołączyła: 31 Sie 2010 Posty: 433 Skąd: LLE
Wysłany: 2011-03-16, 21:56
Ja tam wolę gazowe. Samochód lepiej się prowadzi a amory szybciej reagują, ale to być może tylko moje wrażenie. Trwałość na naszych drogach jest kwestią wykonania i tras jakie robisz samochodem
ja też preferuje gazy aktualnie jeżdże na Kyb-ie. Ogulnie to mi sie wydaje ze gaz jest lepszy w lato i w zime, bo w lato jak sie olej zagrzeje w srodku to zwieksza swoja objętosc i amor moze predziej wystrzelic no a w zimie olej terzeje co zmniejsza jego właściwości a gaz tak nie reaguje, pare dobrych polskich dziur i po oleju
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-03-17, 08:30
vst93 napisał/a:
Samochód lepiej się prowadzi
Dokładnie, lepiej trzyma się w zakrętach. Na dobrych drogach to tylko gaz, na wertepach raczej olej. Chodź gaz i opona 185/65 dają jako tako radę, przy zimowej 185/60 już bardziej czuć zimowe warunki. Teraz gdy mam juz letnie koła napompowane do 2.5 bara-nie powiem, to już jest to i można się powścikać na krętych drogach, co prawda nie będzie to tak jak na gwincie, ale na trakcję nie ma co narzekać, niestety na wertepach i krzywych asfaltach nie jest ciekawie i pewnie gumy w zawiasie trochę dostają po tyłku.
I nie wiem czy to wina/zasługa amortyzatorów gazowych czy firmy KYB, ale ciężko jest znaleźć kompromis jak na Polskie drogi, gdyż na zimowych 185/65 przy 6J jest dobrze, ale czasami czuć w szybkich zakręcie jak ten tyłeczek lekko ucieka, na 195/50 7J jest git, ale komfort na wertepach....hmmmm.....komfort....w zasadzie nie ma komfortu. Ale pocieszam się faktem że w okolicy co raz lepsze drogi się robi i czekam na lepsze czasy Chodź biorąc pod uwagę plusy i minusy, drugi raz takze kupiłbym gazówki.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2011-03-17, 08:31, w całości zmieniany 1 raz
Na dobrych drogach to tylko gaz, na wertepach raczej olej
To mi zostaje kupić olejowe bo w okolicy nie ma za dobrych dróg Może jak państwo fundnie nowe drogi w okolicy to wtedy gaz Koledzy co sądzicie o amorkach firmy Shock Absorber?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum