Wysłany: 2011-03-22, 14:23 przepływomierz powietrza czyszczenie?
Witam dzisiaj z okazji ładnej pogody wziąłem się za dłubanie przy Ventylku postanowiłem sprawdzić stan filtra powietrza gdy wyciągnąłem obudowę wraz z przepływomierzem zauważyłem ze ta siata co się w nim znajduje jest cała brudna czy jest jakiś sposób żeby to wyczyścić?bo to jest chyba nie rozbieralne:/ jeszcze jedno pytanie słyszałem ze niektóry wycinają tą siatkę ale nie wiem czy nie zaszkodzę autku co o tym sądzicie?
z Góry dzięki za pomoc
Silnik: 1.8 Pomogła: 5 razy Wiek: 33 Dołączyła: 31 Sie 2010 Posty: 433 Skąd: LLE
Wysłany: 2011-03-22, 14:50
Sporo przypadków zabawy z przepływomierzem kończy się się na zupełnej destrukcji tego elementu. I konieczności kupna nowego (jak na ceny części do venta najtańszy to on nie jest). Są spraye do czyszczenia- np carbocleaner, raczej lepiej tego nie robić mechanicznie. Co do siatki to moim zdaniem lepiej nie odrywać. Ale chętnie poznam opinie innych.
Siatka to nie jest zmartwienie tylko ten drucik co jest w srodku.
Najlepiej byloby wyczyscic calosc w myjce ultradzwiekowej w alkoholu izopropylowym. Sa tez spraye z izopropanolem.
Ja bralem przeplywke i zanuzalem ja poziomo (zeby nie zamoczyc elektorniki) w garnku wypelnionym benzyna ekstrakcyjna i tak plukalem. Troche to pomaga ale po jakims czasie przeplywka ma i tak dosc i trzeba ja zmienic.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nikt nie uzywa takiej nazwy N75 w przypadku 110tki (sterowanie turbina), N18 w przypadku 90tki i 110tki, sterowanie zaworem EGR.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
a czy przeplwywomierz ma cos wspolnego z tym ze np. bede mial siatkie brudna i silnik na gazie bedzie po rozgrzaniu bedzie mial kulawe obroty ze nawet bedzie potrafil zgasnac?? Bo mi silnik gasnie po rozgrzaniu a parownik mam nowy no i wlasnie chcem sie zabrac za ten przeplywomierz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum