Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 Forum Index

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
LPG-silnik krokowy
Author Message
torek73
Autostopowicz
torek73

Silnik: AAM
Posted:    LPG-silnik krokowy [ !!! ]

Wswoim vento 1.8AAM mam instalację ze sterownikiem STAG50 i problem tkwi w tym ,iż silnik krokowy nie działa przy rozruchu na benzynie i przełączeniu na gaz.odzywa się dopiero przy temp.ok.50-60st.Aktualnie mam wstawiony korek z reg. ręczną i kiedy podpinam krokowca,żeby sprawdzić jak on działa to tak się właśnie dzieje.Zaznaczam,że nie mam możliwości sprawdzenia parametrów sterownika na kompie .

egos
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Posted:     [ !!! ]

silnik nie pracuje gdyz brak sterowania z komp.gazowego a dlatego ze brak sygnału z sondy-twoj przypadek to typowy objaw padającej sondy która dopiero po dobrym nagrzaniu zaczyna pracowac i wtedy przekazuje sygnał na komp gazowy a ten daje sterowanie na silniczek i wtedy go zaczyna ruszac

torek73
Autostopowicz
torek73

Dzięki Ci za odpowiedź,ale nie gra mi jedna rzecz,otóż na benzynie sonda lambda podaje sygnały po jakimś czasie od uruchomienia,gdy osiągnie odpowiednią temperaturę pracy a silnik do tej chwili pracuje na parametrach stałych z komputera to dlaczego w kilka sekund po uruchomieniu na automacie przełączę na gaz i nie chce pracować-sterownik STAG50 powinien to uwzględniać.Później ok,jeśli sonda fiksuje po rozgrzaniu to może tak być jak sugerujesz.Może się mylę-jeśli tak to mnie popraw.Jeszcze raz dzięki za podjęcie tematu!

silverek
Ventomaniak

Silnik: PAROWY

powinien działac sonda zaczyna pracowac dopiero po osiągnieciu 300 stopni o ile dobrze wiem mi sie wydaje ze cos z silniczkiem jest

pablomed
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E

[quote="torek73"]Może się mylę-[/quote] masz rację prawie na pewno, ale nie obejdzie się bez odłączenia do interfejsu i korekty ustawień. Krokowiec ma być w pewnej pozycji wystarczającej do pracy silnika od razu, a jak sonda zaczyna działać to zaczyna chodzić. Co nie pasuje to to, że sonda z grzałką powinna dużo szybciej zaczać działać, max 5 minut, a nie dopiero po takim rozgrzaniu auta, więc opcja z padakją sony lub jej grzałki również jest możliwa.

torek73
Autostopowicz
torek73

Jest to problem o tyle złożony,że tak jak pisałem,wszystko złe dzieje się jak motor jest zimny i kiedy pojechałem do fachowca gazownika/5km;silnik złapał temp/ i podłączył aparaturę to wychodziło,że wszystko jest ok.Jeżeli mógłby ktoś podpowiedzieć jaki to parametr w ustawieniach Staga50 odpowiada za początkowe uchylenie krokowego i ile powinien wynosić to byłbym wdzięczny.Szepnąłbym dla majstra...

egos
Ventofan
ventylek 1.8 abs

torek-w jakiej pozycji znajduje sie tłoczek silniczka w czasie gdy nie pracuje?całkowicie zamkniętej czy ok połowy otwarcia?mozesz zrobić tak-na zimnym sil podpiąc sil. gaz. przełącz na gaz [jak nie masz zabezpieczenia temperaturą] i kręć registrem po dwa obroty w jedną i drugą strone-jesli i w tym przypadku będzie sie tak samo zachowywał to na bank sonda- a 300stopni to sonda osiągnie po kilkudziesięciu sek po odpaleniu a nie po kilkunastu min. po południu napisze Ci odnosnie parametru początkowego uchylenia krokowego

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2008-06-20, 07:19[/i] ][/size]
a odnosnie silniczka krokowego to albo:
1.działa płynnie
2.działa z przycięciami-wyrobiony gwint na ślimaku
3.działa nie działając-czyli nie działa
w jego przypadku nie ma zadnych anomali typu działanie po jakims tam czasie-on jest tylko elementem wykonawczym

torek73
Autostopowicz
torek73

W czasie gdy nie pracuje,jest oczywiście całkiem zamknięty.Jeżeli byłby uchylony to pewnie by motor jakoś tam chodził.A za ten parametr to z góry dla Ciebie wielkie...!

egos
Ventofan
ventylek 1.8 abs

więc jest zakładka- "sonda zimna"-tam ustawiamy zwłoke dla komp gazowego na czas potrzebny do nagrzania sondy wtedy komp gaz ignoruje odczyty i steruje na podstawie swojej mapy na zadany czas-jednak z tego wynika ze nawet na zimnym silnik krok powinien pracowac lub chociaz byc otwarty w pozycji usrednionej w twoim przypadku jest zamkniety-wiec najprawdopodobniej komp gaz odrazu zczytuje z sondy a ze sonda nie hula do nagrzania więc stąd ten manewr-chociaz przyczyn moze byc jeszcze kilka ale ta jest najprawdopodobniejsza-mozesz zasugerowac gaziazowi aby ustawil jak najdłuzsza zwłoke w tej zakładce

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: