Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: spyro
2008-08-06, 09:33
Vento by cinek82
Autor Wiadomość
cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2009-07-16, 22:46   

Wymieniony został olej z filtrem i króciec wody, ten w którym jest czujnik temperatury. Jak się okazało przeciekało w tych metalowych tulejkach przez które śruby przechodzą. Koszt 20 złociszy (króciec + zaślepka w drugie gniazdo w króćcu) Ciekawe ile potrzyma :mysli:

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-07-17, 06:52   

cinek82 napisał/a:
Ciekawe ile potrzyma :mysli:

Cinek....kup sobie drugi króciec i miej w zapasie-a w tedy ten w furce będzie grzeczny....u mnie to poskutkowało ;)

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-07-17, 07:53   

Hehe, metoda szantażu...jak nie Ty o będzie inny :D

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-08-18, 21:47   

Odkurzenie tematu :D
Założyłem dzisiaj podświetlenie nawiewów:

Kupowałem od Pana który się zareklamował u nas w Giełdzie: http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=5070
Efekt na żywca fajniejszy niż na focie, teraz będzie czas na licznik dla ujednolicenia ;) Na prawdę niewielkie pieniądze i chwilka roboty a efekt 100 razy lepszy niż fabryka dała :faja:

slaw71 
Donator
TDI- CZARNA MOC-TDI

Silnik: zajebisty
Wysłany: 2009-08-18, 21:52   

:brawa: :brawa: :brawa: fajowsko to świeci,mi ma pomóc Tomaszek,bo moje trochę nie równo świeci ;)
PS. Twój harem pstrykał mnóstwo :aparat: ,możesz podesłać mi na e-maila :P
Jutro jadę odebrać fotki od leśnego :diabełek: :diabełek:
Ostatnio zmieniony przez slaw71 2009-08-18, 21:57, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-08-19, 07:31   

Heh....no to stary klina mi w tej chwili zabiłes....też jakoś ostatnio chodzi mi pomysł powrotu to zieleni, której kiedyś tak nie trawiłem.

Wyszło :OK:

Cinek....ta zieleń z nawiewów jest taka jak seryjna ?? Bo tak patrze na fotę i wygląda na to jakby się rózniła od zielenie z przycisku podgrzewania tylnej szyby..... :mysli:

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-08-19, 07:43   

Tygrysisko napisał/a:
Wyszło :OK:

Dzięki :]
Nie, jest to inna zieleń, bardziej wyrazista, ostra. Tzn nie tak ostra żeby oczy wypalało ;) ale jest ładniejsza niż seria ;)
Teraz mam zamiar zamówić sobie podświetlenie licznika, o takie:

No i wtedy pewnie przydało by się po takiej diodzie właśnie do włącznika szyby i przełacznika świateł :mysli:

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-08-19, 07:46   

cinek82 napisał/a:
No i wtedy pewnie przydało by się po takiej diodzie właśnie do włącznika szyby i przełacznika świateł :mysli:

No to będziesz miał trochę zabawy ;)

I coś ze zlotu:

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-08-19, 07:52   

Noo, pierwszy dzień i pierwsze browce ;) za nami :D Chociaż może to jeszcze przed wypadem do sklepu :mysli: Nie ważne, grunt, że było zajebiście. :brawa:
A co do diod to jeszcze się zobaczy, bo faktycznie. To już by było trochę modzenia ;) A to nie na moją łepetynę :faja:
Ostatnio zmieniony przez cinek82 2009-08-19, 07:52, w całości zmieniany 1 raz  

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2009-08-19, 10:49   

podświetlenie naprawde fajowsko wyszło.
Powrót do korzeni - czyli zieleni.

Vento-Łukasz 
Ventka to mój dom!
|V|W| |V|E|N|T|O|

Silnik: od kosiarki
Wysłany: 2009-08-30, 15:17   

Podświtlanie pirwsza klasa własnie takie mam sobie zamówć do mojego Ventylka :]
Naprawde super to wygląda. :oklaski: :oklaski: :oklaski:

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-14, 11:54   

Przedwczoraj założyłem podświetlenie licznika (foto nie daje bo wygląda jak na zdjęciu kilka postów wyżej ;) )
I dzisiaj znowu mi się wydatek wyszykował :mur: Nie dość, że hamulce do roboty to w przyszłym miesiącu cały zawias do zrobienia a dzisiaj zawoziłem żonę do pracy i przede mną jechała wyrówniarka (bo jak wszyscy wiedzą jeżdżę dużo drogami nieutwardzonymi). No i zwolniłem ale i tak wyskoczył spod piachu jakiś jebitny kamień i przeturlał się pod podwoziem. Ale nic. Kontrolki się żadne nie zaświeciły czyli ok. Wysadziłem żonę, wsiadam z powrotem do auta, odpalam a tam ......wrrrrmmmmm czyli mówiąc po ludzku słychać, że wydech dostał po :dupa: Muszę gdzieś zajechać na kanał i oblookać co to siadło. Podejrzewam że sama rura wydechowa bo ona i tak już przegnita była. Czyli i tak w sumie wyszło na dobre bo teraz będę musiał już ten wydech zrobić :P
W związku z tym ma pytanie. Czy dostanę gdzieś rurę całościową. Tzn chodzi mi od plecionki do tłumika środkowego. Bo chcę przy okazji pozbyć się strumiennicy, i plecionkę (złącze elastyczne) też wymienię. :faja:

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2009-09-14, 12:08   

cinek82 napisał/a:
W związku z tym ma pytanie. Czy dostanę gdzieś rurę całościową. Tzn chodzi mi od plecionki do tłumika środkowego. Bo chcę przy okazji pozbyć się strumiennicy, i plecionkę (złącze elastyczne) też wymienię.

Rura cała jest łącznie z plecionką, ale można pobawić się też w samo jej wspawanie. następnie jest katalizator, w Twoim przypadku strumiennica. Później sam musisz zobaczyć co masz, bo różnie to było w danych silnikach i rocznikach: http://www.catalogue.bosa...type=1.8&fuel=B

W Twoim wypadku na samym dole dwie ostatnie pozycje, bo Ty masz 90 loch :D
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2009-09-14, 12:09, w całości zmieniany 1 raz  

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-14, 12:22   

Dzięki sebuś ale mi chodzi żeby gdzieś dostać całą rurę od kolektora (bez plecionki lub razem z nią) aż do tłumika środkowego.... Bo jak napisałem strumienicy i tak najlepiej bym się pozbył. :faja:
Ostatnio zmieniony przez cinek82 2009-09-14, 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-14, 14:09   

Doszły dzisiaj hamulce:

Będą robione pewnie w sobotę. Będę też chciał wymienić płyn hamulcowy. Jaki płyn kupić (DOT ?? ) i ile go kupić. Ile wchodzi w układ w moim Ventylku ??

pawelvw 
Vento to ja!

Silnik: Pasek 1,9TDI
Wysłany: 2009-09-14, 14:10   

no ładniutki zestawik

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-14, 14:39   

cinek82 napisał/a:
Jaki płyn kupić (DOT ?? )

Heh...pewnie DOT 4....takie pośrednie rozwiązanie z uwagi na parametry płynu (temperatura gotowania). Im "większy" DOT tym większa temperatura wrzenia.....chociaż z tymi wysokimi DOTami nie należy przesadzac gdyż nasze ventylki nowe nie są nowe i lepiej nieryzykowac ewentualnych rozszczelnień.....co prawda niepowinno się to dziac, ale jak to się mówi lepiej dmuchac na zimne.

cinek82 napisał/a:
Ile wchodzi w układ w moim Ventylku ??

Litra z tego co wiem styknie.....jeśli masz zamiar przepłukiwac układ to kolejna pójdzie na przepłukanie. Kurcze...pamiętałem ile wchodzi dokładnie ale jakas ta pamiec u mnie krótka.

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-14, 14:44   

Oki dzięki :OK: Nie wiem czy płukanie jest konieczne. Wydaje mi się, że podczas wymiany co ma zlecieć to zleci (syf) i jak mówisz nasze Ventki nowe nie są także lepiej żeby z dużo nie "wypłukać" ;)

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2009-09-14, 22:20   

cinek82 napisał/a:
żeby gdzieś dostać całą rurę od kolektora (bez plecionki lub razem z nią) aż do tłumika środkowego

oryginalnie nigdzie takiej rury nie dostaniesz w całości. trzeba łączyć, albo spawać. Ale sama rura od katalizatora do tłumika środkowego jest dostępna. Ale od kolektora do środkowego nie. I nie rób nic na stałe, nie spawaj każdego łączenia, bo jak Ci kiedyś cos pierdyknie, to będziesz miał wszystko do wymiany, bo nie będzie można tego normalnie rozłączyć. Są obejmy i na nie wszystko się łączy, poza kolektorówką, przy której są tylko uszczelki.

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-15, 07:38   

Dzięki sebek za radę.... ale okazało się że była wgnieciona ta poprzeczka ochronna (która jest przykręcana do podłogi) w miejscu w którym łączy się rura z tłumikiem środkowym. I ten cybant (obejma) drżała i stukała w tą podgiętą poprzeczkę.
A rura nie jest wcale taka zgniła jak mi się wcześniej wydawało. tylko plecionkę mam do wymiany. :faja:

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2009-09-15, 09:25   

cinek82 napisał/a:
I ten cybant (obejma) drżała i stukała w tą podgiętą poprzeczkę.

to samo ja miałem, hehe
Chciałem ruszyć z kopyta albo jakas mocniejsza dziura i napierdzielało o podłogę, że hej. Dwa razy mi ją prostowali, ale teraz już trzyma jak diabeł sołtysa - nic nie stuka.
cinek82 napisał/a:
A rura nie jest wcale taka zgniła jak mi się wcześniej wydawało. tylko plecionkę mam do wymiany

No tak jest. Mi też plecionka poszła, mimo, że rura była cała, ale taniej i szybciej wyszło zrobić tak, że wymienić samą rurę z plecionką, niż bawić się w jej wspawywanie. Z resztą miałem na tyle nieszczęście, że w jednym czasie strzeliła mi plecionka i końcowy tłumik się rozsypał, znaczy... wypróżnił się całkowicie. Ale wymieniłem od razu całość, łącznie z dobrym środkowym, bo kiedys i tak na niego by przyszła pora.

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-15, 09:32   

No mi już z plecionki nic nie zostało, tylko taka harmonijka jest i całe to się rusza jak się dotknie. Także jest już na ostatnich nogach. a tłumiki oba wymieniane ok 2 lata temu i jak na razie mocno korozją nie oblazły. Tłumiki firmy Feroz czy jakoś tak :faja:

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2009-09-15, 09:39   

cinek82 napisał/a:
Tłumiki firmy Feroz czy jakoś tak

Moje to Polmostrów. Nie cieszące się może dobrą opinią, ale też póki co 2 lata, może nawet i więcej wytrzymują i nic się z nimi nie dzieje. Tylko delikatnie wylot końcowej rury zaczyna mi zalatywać rodawicą, ale to chyba normalne. Co prawda trochę głośniejszy jest od tego, co było przed wymianą, ale czy tamto był oryginał to sam nie wiem. jeśli auto cały czas w ruchu jest to tłumiki długo wytrzymają. Co innego, jak więcej stoi, niż jeździ, to moment i łapie go rdza i po jakimś czasie pada.

Mi plecionka odlazła od całości i ruszała się dookoła własnej osi, ale tak z tym jeździłem i nic się niepokojącego nie działo. Ale wracałem kiedyś do domu i była straszna ulewa. Wjechałem w jakąś głęboką kałużę, delikatnie zadrżało silnikiem, jakby na moment trochę obrotów stracił, się po chwili unormowało i za chwilę: prrrrrr jak nie zaczął pierdzieć, to masakra. i chyba tam coś sie oderwało i poszło w piz.du. Cały misterny plan też w pi.zdu :faja:

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-15, 09:44   

Hehe. Jeszcze wczoraj jak już autko na kanale stało to przy okazji obejrzeliśmy ze szwagrem te gumy w tylnej belce. W sumie faktycznie jak diagnosta oglądał to jeszcze są całe. Ale powoli już zaczynają się odrywać od metalu, także jak będzie zawias robiony to je też trzeba będzie wymienić. Tylko to wkurza... koszt niewielki tej gumy ale dużo zabawy. :faja:

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2009-09-15, 09:47   

cinek82 napisał/a:
Tylko to wkurza... koszt niewielki tej gumy ale dużo zabawy.

jak nie urok, to sraczka :faja:

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-16, 22:41   

Pewnie niektórzy z Was wiedza, że przez własną głupotę zepsułem sobie obrotomierz :mur:
Dzisiaj postanowiłem własną głupotą go naprawić i udało się :hura:
Przy okazji wyciągniętego licznika postanowiłem zmienić podświetlenie strzałek kierunkowskazu. Jako, że całe podświetlenie w liczniku mam zielone to i strzałki były słabo widoczne. Gdy zamawiałem podświetlenie licznika (od pana który się u nas w giełdzie reklamuje) zamówiłem dodatkowo 2 diody czerwone z myślą wsadzenia ich do wyświetlacza licznika km i zegarka. Ale taki układ mi nie pasował to wsadziłem diody koloru zielonego. Tylko właśnie te strzałki coś mi nie pasowały.... Wsadziłem więc w nie te czerwone diody.... ale niestety ori zielony plastik był za "gęsty" i nie przepuszczał czerwonego światła. Więc go wyciąłem i wstawiłem plastik czerwony z jakiegoś pudełka po ciastkach :D
Oto efekt w dzień:

Wieczorem:

A tak teraz wygląda moje wnętrze :D po zmianie podświetleń (jeszcze nie długo będę wymieniał żarówki w lampkach wewnętrznych na zielone diodowe :] )

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2009-09-16, 22:58   

ehhh ten mój internet... nie widzę fotek z otofotki, ale jutro w pracy zobaczę.
cinek82 napisał/a:
Dzisiaj postanowiłem własną głupotą go naprawić i udało się

to dobrze, że już działa :OK:
też coś bym podziałał z licznikiem :cwaniak: , biorąc pod uwagę, że ventka cały przyszły tydzień będzie zalegać w domciu.

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2009-09-17, 07:44   

no no cinek82, dobra robota !!
widzę małymi kroczkami ale cały czas do przodu wzbogacasz wyposażenie ventylka :oklaski: :oklaski: :oklaski:
cinek82 napisał/a:
Pewnie niektórzy z Was wiedza, że przez własną głupotę zepsułem sobie obrotomierz

a jak to zrobiłeś ze skazówka nie schodzi do 0 ??

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-17, 07:50   

Dziękuję :]
A obrotomierz zepsułem tak, że ściągałem wskazówkę i coś spier.... i pokazywał mi właśnie wolne obroty od zera a nie od 800 czy tam koło tego. Po prostu trzeba było zdjąć przód licznika (szybę), podłączyć go, i ustawiać :D Ja najpierw podgrzałem silnik i ustawiałem. Ułatwieniem było przełączanie się silnika na LPG przy 2 tysiącach obrotów.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-17, 08:54   

cinek82, super wyszło...a myk z kierunkami niezły...wystarczy tylko didę wymienic....też kiedyś muszę się za to zabrac.

Dobrze że uporałes sie z wyskalowaniem obrotomierza :OK: mi toby pewnie nigdy nie wyszło. ;)

Ech...pamiętam kiedy mój samochód miał taki przebieg...przed ślubem to jeszcze było...zamierzchłe czasy :hahaha:

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-17, 09:02   

Tygrysisko napisał/a:
cinek82, super wyszło...a myk z kierunkami niezły...wystarczy tylko diodę wymienić....też kiedyś muszę się za to zabrać.

Yyy, no właśnie nie tylko diodę, może źle napisałem. Sama dioda innego koloru nie przedrze się przez zielony (dymiony pod kolor plastiku licznika) plastik.... musiałem wyciąć te ori plastiki ze strzałek i wstawiłem czerwone z jakiegoś dekla od ciastek. I właściwie po takim zabiegu pewnie nie byłaby potrzebna czerwona dioda tylko sam ten plastik by wystarczył :mysli:
Tygrysisko napisał/a:
Dobrze że uporałeś sie z wyskalowaniem obrotomierza :OK: mi toby pewnie nigdy nie wyszło. ;)

Proste to jak Jola R. :D

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: M52B25
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2009-09-17, 09:04   

cinek82 zakładałeś tą listwę od kolegi który robi podświetlenia nawiewów ?? Powiedz mi jak przymocowałeś te konektorki do blaszek ?? U mnie na dołkach lubi się to wysuwać i zastanawiam się czy tej nie przylutować :P I jeszcze jedno, regulowałeś coś potencjometrem na tej listwie ?? Nie wiem czy to tylko efekt na zdjęciach czy to rzeczywiście tak mocno świeci u Ciebie ??

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-09-17, 09:09   

No to właśnie od niego kupiłem. Na początku jak założyłem ją to miałem tylko pod tymi kołkami. Ale wczoraj jak wyciągałem licznik to mi się też wysunęły te blaszki i je przylutowałem, tak dla spokojności co by podczas jazdy po dziurach nie powyskakiwały.
Co do regulacji na listwie to nic tam nie kręciłem. Efekt na zdjęciu w sumie taki jak w realu, dość mocno świeci ale mnie to na razie nie męczy, a jak zmęczy to sobie ściemnię :D
Ostatnio zmieniony przez cinek82 2009-09-17, 09:11, w całości zmieniany 1 raz  

Rafik 
Vento to ja!

Silnik: 3.0 D 136KM
Wysłany: 2009-09-17, 09:22   

Elegancik widze łądnie no i jakas nowosc ze strzałeczkami :luzik: efekt dobry nie ma co gadac :D

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2009-09-17, 13:12   

już widzę. Ładniutko to wygląda. Podświetlenie nawiewów i gałki też wymiata :OK:

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

Odpowiedz do tematu