Silnik: 2,5 V6 x25xe Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 258 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2009-11-15, 18:54
moim zdaniem to raczej zależy od tego jaki masz licznik motometr czy vdo ale obydwa chyba są elektroniczne a swoją drogą ciekawy pomysł coś takiego zrobić tylko to chyba nie bedzie takie łatwe...
P.S. powodzenia i pisz o postępach
_________________ Tutaj chodzi o pasje tutaj chodzi o siłę tutaj chodzi o moc...:)
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2009-11-15, 19:27
zeniTh, a co do twojego pytania zapewne się da, ale potrzebny elektronik który zmajstruje odpowiedni układzik który poda przez chwilkę odpowiednie napięcie na silniczki wskazówek. Zresztą może by się znalazło gdzieś wśród gadżetów tuningowych.
Sorki za dwa posty
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2009-11-15, 19:29, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2009-11-15, 22:21
vezet22, swoją drogą nie widzę żeby ktoś coś takiego robił czy sprzedawał, tak że w razie czego będę oczekiwał dywidend od praw autorskich za dobry pomysł
Silnik: 2,5 V6 x25xe Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 258 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2009-11-15, 22:34
licznik jest w 100% eletktroniczny wiec da rade to zrobić. to napewno idea polega na tym żeby podać odpowiednie sygnały jesli chodzi o obroty i predkościomierz to to jest czestotliwość a paliwo i tep to napiecie ale teraz trzeba wiedziec jakie wartości są potrzebne i stworzyć taki układ... powodzenia elektronicy
_________________ Tutaj chodzi o pasje tutaj chodzi o siłę tutaj chodzi o moc...:)
A ja dzisiaj miałem taką nietypowaną sytuację...
W baku mam tak mniej niż 1/4 pojemności benzyny i zawsze tyle mi pokazywało. A po pracy, tyle co wyjechałem, wskaźnik poszybował na maxa w górę, po czym powoli sobie opadł do konkretnego poziomu. Dalej już wszystko działo się normalnie. I o co tu kaman?
no nie do końca, bo efekt na wskazówce paliwa jest wogóle nie zakładany w projekcie ;D
tylko i wyłącznie prędkościomierz i obrotomierz, pytałem się już o elektronika i będę chciał z nim pogadać na dniach to się dowiem co i jak
z kolegą też to trochę rozkminialiśmy i doszliśmy do wniosku, że nie jest to tak skomplikowane, tylko trzeba się znać z deka na elektronice ...
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
A co do pomyslu to powiem tylko tyle ze obrotomierz i predkosciomierz jest na serwomechanizmach natomiast wskazowka temperatury i poziomu paliwa moze byc albo na serwach jak np. w TRW albo na sprezynie VDO.
W sumie dla elektronika to proste urzadzenie. Po przekreceniu kluczyka wpinasz sie w 2 przewody jeden od predkosciomierza drugi od obrotomierza i podajesz maksymalna wartosc impulsow odpowiednio dla obrotomierza i predkosciomierza. Po 2-3sekundach uklad sie rozlacza.
Tylko.... po co tak grzebac....
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1,9 D 47kW
Wiek: 48 Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 60 Skąd: Brzeziny k/Łodzi
Wysłany: 2009-11-17, 10:36
bradley napisał/a:
obrotomierz i predkosciomierz jest na serwomechanizmach natomiast wskazowka temperatury i poziomu paliwa moze byc albo na serwach jak np. w TRW albo na sprezynie VDO.
Ja u siebie mam MotoMeter VDO i jak przekręcę kluczyk w stacyjce to słyszę wyraźnie jak wstaje np. wskazówka od temperatury wody takie "zyyyyyyyt " jakby było tam jakieś serwo ale na razie nie bee rozkładał żeby się przekonać.
Nie zmienia to fakty, że gdyby dało radę wykonać taki patent małym nakładem pracy to ja też jestem za.
bradley napisał/a:
Tylko.... po co tak grzebac...
żeby fajnie wyglądało.
_________________ Co nie może zabić, to wzmocni...
Zapraszam do oceny mojego furaka.
Pany kupilem licznik od benzyniaka jak go podlacze do swojego ropniaka to cos sie moze zwalic czy tylko blednie bedzie odczytywal wartosci i kontrolki nie bede sie swiecic te co trzeba a kupilem go poto by zrobic to cos w stylu AUDI R8 cena za licznik bagatela 20 zł biale tarcze czerwone wskazowki i niebieskie podswietlenie
takze jak wsio wyjdzie to licznik bedzie do sprzedania nad cena pomysle
Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2009-11-22, 09:05, w całości zmieniany 1 raz
raczej powinien chodzic tylko nie masz kontrolek tych co w dieslu . ja np miałem licznik z zegarkiem w golfie 3 i po zmianie silnika zalozylem z obrotomierzem na poczatku były problemy bo obrotomierz nie chodził ale odłaczyłem aku i potem juz chodził
plan obmyślany przez znajomego elektronika będą się wychylały wszystkie 4 wskazówki i automatycznie będzie się zapalało podświetlenie licznika żeby było widać ten efekt teraz zostało tylko cierpliwie czekać
czy w benzyniakach nie wyjmuja sie zegary tylko wskazowki wylaza i reszta jest od tylu dostepna i czy sa tam sprezynki czy wskazowki sa impulsem jakims popychane zeby sie ruszaly
i kto ma u nas w GT benzyniaka zeby je sprawdzic
Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2009-11-25, 21:05, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum