Pod wykladzina w bagazniku mam przyklejone maty wygluszajace, takie grube. Tuz przy listwie progowej bagaznika ta mata odkleila sie bo pod spodem jest woda. Przecieram raz za czasu szmata do sucha i pozniej znowu jest mokro.
Czy to jest jakis "standard" w Vento?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-11-01, 08:41
bradley, ciec moze Ci lampami lub na łaczeniu elementów...tzn tu gdzie jest klonserwacja...ta konserwacja po prostu pęka i skoro piszesz że tu właśnie cieknie pod tą listwą progową to jak na moje oko pasuje.
Mi tędy ciekło....z resztą nawet jak się przyjrzysz to widać pęknięcie:
Musze powiedzieć że z drugiej strony także ciekło...z tym że pęknięcie nie było takie widoczne...szczelina była pod lampa oraz pod zderzakiem....także Bradley musisz tam zerknąć.
Pozostaje jeszcze jedna możliwość...w suemi dwie...albo masz przegnitą klapę gdzies pod blendą i woda przecieka albo dziura w bagolu...chodź to małoprawdopodobne
Sprawdze w wolnej chwili
Na przegnicie jeszcze za wczesnie chociaz rudy babol na gorze rejestracji jest.
Jak miałem wode w bagażniku po raz pierwszy rok temu - wyjełem światła,wymyłem gumowe uszczelki i objechałem silkonem. POMOGŁO
W tym roku jak mialem mokro i woda stojąca w bagaźniku cienką drużką przy jeździe ciekła pod siedzenie i nogi pasażera z tyłu. Okazało sie że gumowy dławik który uszczelnia wejście kabla z zewnątrz(koło siłownika) do komory bagażnika jest PĘKNIĘTY i znowu zaklejenie silikonem POMOGŁO
Juz wiem gdzie prawdopodobnie mi cieklo. Jak rozebralem boczki, zerwalem wygluszenie ktore wklejalem to zobaczylem akwarium. Uszczelki po lewej stronie w ogole nie mialem.
Potrzebuje numer katalogowy gumeczki, uszczelki ktora jest na rancie karoserii w bagazniku. Chodzi o ten element gdzie kabel zasilajacy swiatla klapy przechodzi do rowka miedzy klapa a karoseria, a nastepnie wchodzi do karoserii). Numer dla strony lewej czyli patrzac od tylu samochodu.
Po prawej stronie gumeczka ma numer z literka B na koncu. Czy po lewej bedzie literka A czy zupelnie inny numer katalogowy?
z przykrością muszę poinformować Cię że ta gumeczka jest dostępna w komplecie tylko z wiązką przewodów i w ASO wołają sobie za to 230zł.Ja sobie dorobiłem z uszczelki z forda transita z grodzi silnika.
Ja pitole
Narazie objechalem to miejsce czerwonym (sic!) silikonem z podlozona folia z drugiej strony zeby dotrwac w suchosci do kupna nowej uszczelki a tu sie dowiaduje ze sprzedaja cos takiego tylko w komplecie. Teraz to pozostaje mi pojezdzic po szrotach i szukac rozbitych ventek. Bedzie ciezko. A moze pasuje z jetty 2 ?
Nota bene uszczelki tez po lewej stronie tylko ze w klapie tez nie mam. Ale brak tamtej uszczelki mozna olac bo tamtedy woda sie nie przeleje, chyba ze w klapie bedzie dziura
Walcze z wilgocia w aucie, a sie okazuje ze w bagazniku ciagle woda stala. I co ciekawe mam jeszcze mokra wykladzine przy nogach pasazera z tylu od strony kierowcy, bardziej w strone progu. Nie wiem czy ktos siadl z mokrymi buciorami i przesiaklo dywanik szmaciany az do wykladziny czy zamoklo od spodu od blachy, ale tam raczej korek jest szczelny. Reszta miejsc sucha.
Wysłany: 2009-11-14, 23:07
Ja mam to miejsce zalepione poxiliną....ale z tego co obczaiłem u siebie to furka musiałby stać pod chmurką w trakcie nawałnicy żeby tędy ciekło....w trakcie normalnego deszczu nie ma takiej opcji żeby woda miała aż taki wysoki poziom w odpływach.
bradley napisał/a:
I co ciekawe mam jeszcze mokra wykladzine przy nogach pasazera z tylu od strony kierowcy, bardziej w strone progu
bradley, wywal w końcu te gumowe zaślepki z podłogi....ja co prawda chyba 3 mam zaspawane....resztę mam zabezpieczona z obu stron po czym wcisnąłem ta gumę w podłogę i na nowo po 3-4 warstwy zabezpieczenia z obu stron....od kiedy to zrobiłem skończył się problem wilgoci w furce.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-11-14, 23:11, w całości zmieniany 1 raz
Na szybko zrobiony test z wlewaniem wody w rowek i wyciekow do bagaznika brak. Lalem do lampy i tez brak wyciekow. A co do tego dywanika to wychodzi na to, ze najbardziej mokro jest pod gumowa zaslepka, ktora wyglada jak nowka sztuka. Raz autosmarem malowalem podwozie ale to chyba za malo
najbardziej mokro jest pod gumowa zaslepka, ktora wyglada jak nowka sztuka. Raz autosmarem malowalem podwozie ale to chyba za malo
poki zimy nie ma ja ci radze rozbierac srodek i suszyc - bo na zime zamarznie a wiosna smród bedzie juz niesamowity
przerabialem to u siebie mam foty temacie i wierz mi ze plamki na dywanikach ale pod spodem naprawde mozna było juz rybki wpuszczac
Susze jak tylko moge. Dalem dmuchawe na 3, cieplo max na nogi i omalo co nie zemdlalem z ciepla Potem szyba w dol i od nowa proces.
Zdecydowanie polepszylo sie bo juz mi tylne boczne szyby nie paruja jak glupie.
Silnik: z pralki Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 421 Skąd: katowice / brzeszcze
Wysłany: 2009-11-16, 23:41
miałem podobny problem.
W to miejsce przy siłownikach zapodałem siliconem i wyprofilowałem. potem wymontowałem lampy tylne te zewnętrzn. tam dokładnie zobacz czy uszczelka dokladnie dolegała. oczyść ją i teraz zobacz na ten kawałek prostokątnej blachy pod lampą. u mnie jest o tyle łatwo że mam czarne auto. więc osyliconowałem to pod lampą. cały ten kwadracik i dodatkowo na cieniutkiej nitce siliconu wkleiłem lampy. od tego czasu mam suchutki bagażnik.
_________________ Tuning zabawą, moc podstawą. Budowa SWAP'ów VW i FIAT
Wysłany: 2009-11-17, 10:39
To jeszcze dorzucę fotę tych miejsc które niedawno uszczelniłem:
A w dodatku jeszcze tedy ciekło (dawniej uszczelniłem):
Wyżej też jest ta fotka.
Po tym uszczelnieniu samochód dopiero w niedzielę przeszedł testy....spędził pół dnia na dosyc mocnym deszczu i co mnie dziwiło....pozytywnie ździwiło....zero wilgoci w bagolu
Zestaw ratunkowy an wypadek gdyby zeszla lawina i zasypala samochod
przedewszystkim trzeba wykręcić wszystkie lampy, te na klapie i te na błotnikach, wyczyścić uszczelki i posmarować silikonem przed przykręceniem miejsca styku uszczelki z karoserią, żeby nie było nieodciśniętych miejsc przez które woda może dostawać się do środka ... ja tak zrobiłem i mam teraz spokój z wodą, jutro jak będę w domu to dodam fotki gdzie co i jak i opisze...
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
dołączam się do tematu
mam podobny problem jak myłem autko wodą pod ciśnieniem to woda wyła potem w bagażniku na wykładzinie a wyleciała mi spod boczku po prawej stronie tego na klucze.
zeniTh, czekam na fotki bo u mnie pewnie tez to samo jest
Silnik: z pralki Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 421 Skąd: katowice / brzeszcze
Wysłany: 2009-11-18, 17:58
kolego tak samo pierw sprawdz tę uszczelke obok liftów klapy. jak tam wszystko ok. to zdejmij lampe i nawet jak nic nie widać to obsyliconuj ten prostokąt pod lampą oraz sprawdz jak dolega uszczelka lampy. Będziesz to widział na brudzie który zobaczysz jak wyciągniesz lampe
_________________ Tuning zabawą, moc podstawą. Budowa SWAP'ów VW i FIAT
http://forum.vwvento.org/...hp?p=117898#top
dodałem fotki, jak to uszczelnisz to nie ma siły, żeby się woda dostała, chyba, że masz grubszy problem i jakaś krzywą klapę i dostaje się pomiędzy uszczelką a klapa ... ale wątpię ...
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum