Potrzebujemy
ok. 1m przewodu
konektor żeński wąski 1 szt.
narzędzia
Ściągamy plastikowe osłony lamp na klapie, wyciągamy gniazda żarówek i z lewej strony mamy dwie wtyczki w gnieździe, jedną z 3 drugą z 2 kablami. Nas interesuje ta druga która ma wolne miejsca na kabel nr 3. Cynujemy koniec przewodu i wkładamy go w wolne miejsce we wtyczce, dodatkowo wcześniej można powiększyć lekko śrubokrętem otwór w tej wtyczce. Wsuwamy z powrotem wtyczkę tak aby nasz kabel zaklinował się o styk w gnieździe żarówek.
przeciagamy przewód na prawą stronę i prasujemy konektor na koniec przewodu który wciskamy na ten pin po drugiej stronie wtyczki
oczywiście wkładamy żarówkę i cieszymy się oto takim widokiem
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Transportu pojazd powinien być wyposażony w jedno lub dwa tylne światła przeciwmgielne. Jeżeli jedno to powinno być ono zamontowane z lewej strony pojazdu lub na środku( np. peugot 206) a jeżeli dwa to powinny być one po obu stronach pojazdu.
i najśmieszniejsze że zainspirowany postem na temat 4 pozycji z tyłu poszedłem oblukać co i jak w aucie piszczy od niechcenia zrobiłem fotki bo wogóle to już tak pół roku mija odkąd to zrobiłem u siebie. Ale ciszę sie ze mogłem pomóc.
Teraz tylko czekajcie na przepis na 4 pozycje z tyłu. Od razu zaznaczam że nie będę robil 4 stopów bo mam w lotce stopa dodatkowego wiec 5 stopów to przesada
a ja tylko włożyłem żarówkę i święcą x2.... kupiłem sobie lampy wewnętrzne z anglika i może dlatego
ventylek86 napisał/a:
ma ori w ciemnych na dodatkowe przeciwmgielne
kazda lampa w vento (lewa jak i prawa) jest przystosowana do przeciwmgielnego w prawej jednak brak otworu (czyli miejsca żeby wepchać żarówkę) no i trzeba pociągnąć kabelek do lewej zęby zabłysnęły nam oba
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Po przemysleniu to jednak chce 2x przeciwmgielne, 4x stopy, 4x postojowki
Czyli potrzebuje kupic 2 zarowki 2 wloknowe i przeciagnac kable?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Po przemysleniu to jednak chce 2x przeciwmgielne, 4x stopy, 4x postojowki
jak jeszcze rozumie 2x przeciwmgielne i 4x stop tak 4x postój to już przesada
ale 4x stop jak najbardziej ok... sam tez będę modził w tym kierunku bo stop w naszych venciakach mizerny a szaleńców na drogach przybywa
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
jak jeszcze rozumie 2x przeciwmgielne i 4x stop tak 4x postój to już przesada
Dlaczego, wyglad prawie jak Subaru
Czyli rownolegle trzeba polaczyc postoje i stopy do dodatkowych zaroweczek z przeciwmgielnymi i jako ze mam czarne lampy to podejrzewam, ze 2 przeciwmgielna bedzie plug and play.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
a mi sie wydaje ze tak nie bdzie, bo ja mam, pociagniety kabel od lewej lampy na blotniku do lewej na klapie i z prawej strony to samo, mam 4x stop 4xprzeciwmglowe i przy nacisnieciu hamulca zapala mi se kontrolka od tylnych przeciwmgielnych, wiec jak to wytlumaczyc??
enesen, czyli wyrzucam przeciwmgielna ktora teraz mam i w jej miejsce wkladam zarowke taka jak postoje/hamulce. Jaki tam jest symbol tej zarowki i czy bolce sa symetryczne czy asymetryczne?
enesen, czyli wyrzucam przeciwmgielna ktora teraz mam i w jej miejsce wkladam zarowke taka jak postoje/hamulce. Jaki tam jest symbol tej zarowki i czy bolce sa symetryczne czy asymetryczne?
normalnie masz włożoną żarówkę P21W. Czyli żarówka jednowłóknowa o mocy 21W która używana jest w kierunkowskazach, stopach, wstecznych i światłach dziennych. Jeżeli chodzi o żarówki P21W to jeżeli mają bańkę przeźroczystą to mają bolce symetryczne, innej opcji nie ma. Bolce asymetryczne mają żarówki P21W z bańką pomarańczową lub srebrną która po zapaleniu świeci na pomarańczowo( ale tylko philips i osram o podróbkach nie mówię bo to syf który świeci na żółto). Po to wprowadzili bolce asymetryczne żeby ludzie zamiast srebrnej bańki nie włożyli przeźroczystej.
żarówka dwuwłóknowa to P21/5W ma tylko jeden rodzaj bolców i przeźroczysty klosz. Właśnie taką trzeba żeby mieć pozycje w przeciwmgielnych. Tylko właśnie w gnieździe żarówek jest miejsce na żarówkę jednowłóknową dlatego najlepiej będzie przylutować kable do żarówki dwuwłóknowej ale o tym wkrótce;)
Ostatnio zmieniony przez enesen 2009-11-18, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
dokładnie, niby jakies tam nacięcie jest, ale troszkę trzeba porzeźbić. Ja załatwiłem na szrocie wtyczkę z kawałkiem kabla od jakiegoś Passata, dosztukowałem metr kabla co idzie w gniazdku na 220, bo innego pod ręką nie miałem, połączyłem wszystko szeregowo i działa. A uważam, że 2x pozycje i 2x stopy to lekka przesada. Po co to? w nocy jak za kimś się dłuższy czas jedzie i ma właśnie 2x pozycje, czyli jednocześnie świecą 4 żarówki, to strasznie oczy się męczą, a niech Ci jeszcze zapali dodatkowy komplet stopów to już masakra.
Ja tylko wciąż szukam sposobu, żeby wsteczne świeciły jeszcze mocniej, bo czasami w nocy cofając przydałoby się dodatkowe jeszcze oświetlenie. Nie wiem, czy są jakieś mocniejsze żarówki od 21W?
_________________ Zielony borowik...
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2009-11-18, 19:23, w całości zmieniany 1 raz
nie kłocić się! jeśli macie zaślepki to macie dodatkową robotę. ja takich nie posiadam i otwór jest fabryczny.
4 żarówki to za dużo? Passat B5 po FL ma 4 świecące kółka jako pozycje, w każdym kółku po 2 żarówki co daje w sumie 8 żarówek do pozycji. Kogoś to razi? Bo mnie nie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum