Porób zdjęcia, przydadzą się, a co do wcześniejszego schematu, to który to przewód idący od stopu na klapę? On już tam jest czy trzeba przeciągnąć?
nie idzie tam żaden pzrewód od stopu na klapę. trzeba wpiąć się w przewód plusowy od świateł przeciwmgielnych. diody prostownicze są po to potrzebne żeby razem ze stopem nie zapaliła się kontrolka od przeciwmgielnych we włączniku i po to żeby przy włączeniu przeciwmgielnych nie zapalił Ci sie stop
na schemacie "przewód idący na klapę" to przewód od przeciwmgielnych
Ostatnio zmieniony przez enesen 2009-11-23, 20:49, w całości zmieniany 1 raz
aha czyli trzeba połączyć przewód stop do przeciwmgielnych tak?
Robisz tak:
1. wynajdujesz przy lewej lampie w błotniku przewód plusowy który idzie na klapę do przeciwmgielnych
2. przecinasz go i lutujesz między niego diodę zgodnie z polaryzacją( tak jak na schemacie)
3. szukasz przewód plusowy od stopu który idzie do lampy w błotniku
4. NIE przecinasz go tylko nacinasz izolację tak żeby odsłonić drut( miedź)
5. lutujesz jeden koniec diody do tego przewodu a drugi koniec do przewodu lub bezpośrednio do diody którą wlutowałeś na przewodzie od świateł przeciwmgielnych
diody powinny być na prąd wiekszy lub równy 5A( prąd płynący pzrez te dwie żarówki to ok 3,5A)
oczywiście izolujemy to wszystko taśmą, diody również
Ostatnio zmieniony przez enesen 2009-11-23, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
Dioda prostownicza, poprosze o konkretny symbol i oznaczenie diody
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
1.do dwóch żarówek przylutowałem po jednym kabelku ten od postoju
2.następnie zrobiłem otwory w oprawkach(bo inaczej kabelek nie wyjdzie)
3.włożyłem żarówkę i wygiąłem odpowiednio blaszkę w oprawce tak żeby dotykała tylko jednego złącza(przed włożeniem żarówki trzeba zeszlifować jeden bolec ten górny bo inaczej nam nie wejdzie żarówka do oprawki)
tu widać dokładniej wygięta blaszkę w oprawce jak powinno być
4.założyłem obie żarówki
5.włożyłem oprawki w lampy i podłączyłem kabelki do podświetlenia tablicy
6. A oto efekt końcowy
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2009-11-24, 22:06
I tak powinno być w serii Świetny efekt, mam tak samo u siebie, też lutowałem dodatkowo przewodzik Latam tak już ponad rok i jak narazie tylko raz mi się stop przepalił a tak to wszystko spoko;)
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
do wykonania potrzebujemy 2 diody półprzewodnikowe 6Amperowe, lutownice, trochę kabla (dla mnie 1m wystarczyło) i jeszcze taśmę izolacyjną.
1. tak wyglądają potrzebne nam diody.
2.lutujemy do nich kabelki po obu stronach.
3.następnie izolujemy wszystko taśmą izolacyjną.
teraz juz tylko podłączyć do samochodu
5.odsłaniamy kostkę po lewej stronie samochodu(tą w błotniku) i znajdujemy w niej pin nr2 tam podpinamy pierwszą diode.
6. znajdujemy kabel ten co idzie do klapy powinna tez być kostka. tam podłączamy drugi koniec diody(do biało-siwego przewodu)
7.teraz czas na druga diode. ja wpinamy w ten biało-siwy przewód(przecinamy go i w miejsce przecięcia wstawiamy diodę).
8. teraz wszystko ładnie chowamy i gotowe
PRZY PODŁĄCZANIU DIÓD NALEŻY PAMIĘTAĆ O ICH PRAWIDŁOWYM PODŁĄCZENI INACZEJ COŚ NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ(diody powinny być tak podłączone żeby podawały tylko prąd d żarówki od przeciwmgielnych)
9. a oto efekt końcowy
miki9a, to jest na 4x postoje, 4x stop, 2x przeciwmgielne?
Tzn., ze prawej strony w ogole nie ruszam, i kable ciagne tylko z lewej strony auta?
http://nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=962 taka jest dobra?
z tymi diodami to jest tak że najczęściej nie dostaniesz taką jaką chcesz dlatego nie szukaj konkretnych nazw, wbijaj do sklepu i mów że chcesz nie mniejsza niż 5 amperową i nie większą niż 10
A ja się spytam, gdzie dostanę trzecie światło stopu, ale oryginalne?
Mam z tyłu nad tylną szybą takie wichajstry od takiego światła, takie blaszki zagięte jedna przy drugiej, więc najprawdopodobniej to było od tego właśnie, ale nie wiem, skąd można dostać takie światło, bo kupując takie jakies uniwersalne w każdym sklepie czy nawet w tesco, to mija się z celem...
No widziałem to ogłoszenie, ale nie widać jej z tyłu i nie wiem jak ona jest mocowana. u mnie takie blaszki sa lekko pozaginane nad szybą, ale jak w ogóle to się montuje, to nie mam zielonego pojęcia...
3h pracy i wymeczylem. 4 postoje, 4 stopy i 2x przeciwmgielne. W zasadzie 4 postoje i przeciwmgielne robi sie szybko oprocz kombinowania z ta blaszka w oprawce zeby stykala tylko jeden bolec+ zarowki.
Z hamulcami gorsza sprawa bo musialem rozebrac tapicerke boczna oraz wyjac ten czarny plastik kolo zamka klapy co zajmuje czas.
No i wyglada to tak (jakosc taka sobie ale widac, jak co swieci )
Hielfe!
Zauwazylem ostatnio, ze kiedy naciskam hamulec przy wylaczonych swiatlach to zapala mi sie na zegarach kontrolka od swiatel mijania. Nie zauwazylem tego wczesniej bo zazwyczaj jezdzi sie na swiatlach mijania Licznik VDO z Seata.
I co zrobic?
miki9a, nie przeczytalem twojej rady przed wejsciem na forum ale doszedlem do wniosku ze sprawdze jak swieca swiatla no i to jest wlasnie ta przyczyna.
Nie wiem jak wygiac ta blaszke zeby zwierala zawsze jeden pin
ja ja tak wygoiłem ze nie styka teraz na płasko tak jak oryginalnie tylko teraz styka mi bokiem i jest oki. próbuj jakimiś kombinerkami ją skręcić powinno być wtedy ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum