Panowie wymieniał ktoś w swoim Ventylu linkę hamulca ręcznego ? ... dzisiaj z racji że ślisko mam przed domem to pozwoliłem sobie na lekki ślizg na ręcznym i pach linka się chyba urwała bo ręczny na żadnym ząbku nie łapie
Pytanie moje jest takie czy ciężko będzie wymienić takową linkę czy już lepiej szukać mechanika
zdejmujesz w środku kanał środkowy linki są przykręcone przy lewarku ręcznego na nakrętki 10 , pózniej wypinasz przy zacisku , wyciągasz zawleczke na zacisku , odczepiasz linke z belki i wyciągasz ją z takich metalowych rurek i powinna wyjśc , oczywiście z tyłu masz tarcze
panowie wielkie dzięki za wypowiedź dzisiaj zabrałem się za tą linkę ale okazało się że moje tarcze z tyłu i klocki są w opłakany stanie więc nie poradzę sobie sam i ventyl wyląduje u znajomego mechanika który wymieni tarcze + klocki + linka ręcznego
Zastanawiam się jedynie jakiej firmy zakupić klocki i tarcze
pablomed, różni się tym ze jak masz tarcze to auto tył na klocki sciagasz koła wciskasz chamulec nożny reczny na 4 ząbek zaciagasz i wtedy regulujesz tak jest napisane w książce
a u mnie np. nie trzyma ręczny(jest na bębnach) wymieniałem szczęki ale nic to nie dało, na dodatek jedno koło hamuje lepiej a drugie słabiej. co zrobić? dodam że jak zaciągam ręczny to idzie luźno tak do 5 ząbka.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ręczny najlepiej ustawić na podniesionym tyle. Ja tak ustawiałem, aż do momentu, w którym to już koła nie obracały się swobodnie i mniej więcej aby jedno tak samo się toczyło jak i drugie. I ręczny wówczas chodził jak żyleta i ze zwykłym hamulcem tez problemu nie było. Nic nie ściągało.
Odpowietrzales prawy tyl? wynika z tego, ze prawy tyl jest nie halo i naciaganie linki mu nie pomoze bo i tak nozny nie dziala jak nalezy.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum