Wysłany: 2010-04-26, 18:20 raz cieknie z okolic pompy wody raz nie...
Panowie i jest maly problem dzis po malym wyscigu na autostradzie(predkosci kolo miedzy 160-do 190) na zjezdzie przy hamowaniu bylo krotkie pikniecie zadna kontrolka sie nie swiecila, na parkingu wychodze z auta a z okolicy pompy wodnej cieknie, uzupenilem wode i dalej spokojnie jechalem nie bylo problemu, po czym zdecydowalem sie na maly test to na paru swiatlach ruszenie po piskach przeciagniecie na obrotach zaparkowalem auto i znow cieknie... co sie moze dziac?
_________________ GRUPA WIELKOPOLSKA
VW Vento- pracuje tu 90 Koni i.............Jeden Osiol :-D
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-04-26, 21:02
Szybkość pracy pompy jest uzależniona od szybkości obrotowej silnika. Przy większych obrotach pewnie coś już puszcza i stąd wycieki. Zobacz tylko czy nie masz wielkich luzów bo jeśli masz to juz poczatek końca tej pompy.
sluga napisał/a:
(predkosci kolo miedzy 160-do 190
sluga napisał/a:
ruszenie po piskach przeciagniecie na obrotach
i nie katuj tak autka więcej
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-04-26, 21:05, w całości zmieniany 1 raz
Paweł J., na codzien autkiem normalnesmigam tyko czasem mam odchyly od normy a dzis akurat pewien pan w audi 80 prosil sie o male manto na drozce i tak jakos wyszlo
Silnik: Połykacz Uno Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 887 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2010-04-27, 11:51
no i Pan w audi 80 dostał manto a Ty dostaniesz teraz manto po kieszeni od Ventylka...oby jednak jak najmniejsze Jedz do mechaniora posprawdzajcie wszystko i wsio Ja w takich rzeczach zawsze wole zamiast sam naprawiac - jechac do znanego mechanika Zaopiekuje sie fachowo i nie teoretycznie jak my tu na forum
no i Pan w audi 80 dostał manto a Ty dostaniesz teraz manto po kieszeni od Ventylka...oby jednak jak najmniejsze Jedz do mechaniora posprawdzajcie wszystko i wsio Ja w takich rzeczach zawsze wole zamiast sam naprawiac - jechac do znanego mechanika Zaopiekuje sie fachowo i nie teoretycznie jak my tu na forum
warto bylo na to audi posiwcic, nasze przypuszczenia ze pompa wody sprawdzilo sie w praktyce, zle nie jest koszt pompy 500DKK i przy okazji jak juz tam sie robi nowe weze dajekoszt 300DKK 800 koron dunskich to okolo 400zl czyli jest dobrze
Silnik: Połykacz Uno Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 887 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2010-04-29, 12:56
Paweł J. napisał/a:
Ale dlaczego uważasz, ze węże powinno się wymieniać razem z pompą....przyznam szczerze że pierwszy raz spotykam się z taką teorią
Osobiście uważam ze wymiana węży jest zbyteczna
Ja nie uważam że jest to niezbędne - napisałem tylko podsumowanie tego co wyszło z wyścigu z audi.
Ale i tak moim skromnym zdaniem wymiana węży jest na pewno na + nie jest potrzebna, ale jak juz sie coś robi to przy okazji można też to doprowadzić do nienagannego stanu i wymienić inne współpracujące podzespoły...dużo więcej to nie kosztuje a daje większy efekt i pewność że przez dlugi czas sie nie zepsuje
Tak tak jak kupić nowe adidasy (patrz - pompa wody) za 600zł i chodzić w nich w nie umytych od tygodnia nogach (patrz przewody które na pewno więcej niż tydzien byly używane)
Wysłany: 2010-04-29, 13:23
Na pewno spokój na lata pod warunkiem że kupisz dobre zamienniki, ale skoro oryginalne przewody są miękkie i elastyczne to uważam że nie trzeba ich ruszać no ale to tylko moje zdanie
z całym szacunkiem, ale też uważam że wymiana węży jest zbędna. wiadomo że jak się to zrobi, to będzie na +, ale po co marnować kasę i czas na to.
naws, jeśli by tak każdy myślał i robił, to mechanicy by byli milionerami
noooo ale każdy robi, jak mu dobrze. ja pamiętam że przy wymiance pompy wody, wymieniłem też rozrząd, bo i tak przy tej robocie musi być zwalany, ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie mogłem się doszukać kiedy był zmieniany przez wcześniejszego właściciela
Wysłany: 2010-04-29, 13:35
piechu43 napisał/a:
ja pamiętam że przy wymiance pompy wody, wymieniłem też rozrząd, bo i tak przy tej robocie musi być zwalany
Ale przecież pompa wody w 1.8 jest napędzana tym samym paskiem co alternator-nie rozrządem. Aby wymienić pasek wieloklinowy (ten od pompy wody i alternatora) trzeba jedynie zrzucić pasek od wspomagania
Panowie a wiec tak pompa wody wymieniona i weze prowadzacej do nie i ten plastiki rownierz, jezeli chodzi o zamienniki to tym razem odpadaja czesci byly zamowione w vw bo ceny poruwnywalne akurat z zamiennikami wiec lepiej odrazu oryginaly poszly. akurat jak przychodzi cos do zrobien w autko to nie oszczedzam bo naprawde duzo jezdze nim(od zakupu juz 40tys km zyli juz prawie 9 miesiecy) i u mnie autko musi byc pewne i sprawne
Ostatnio zmieniony przez sluga 2010-04-29, 14:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum