Mam problem strasznie tłuką mi się klocki hamulcowe w obydwu kołach, ale tylko wewnętrzne, są jakby poluzowane i podczas jazdy na wybojach wydają straszne dźwięki jakby coś miało się zaraz popsuć. Dodam że te blaszki są na miejscu. Może spotkał się ktoś z podobnym problemem.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-06-09, 10:10
U ciebie od strony wew. hałasują, bo już nie pamiętam? Bo jak tak to coś może być z zaciskiem, ale nie wiem za bardzo co tam może się dziać. Ja bym kupił klocki nowe i powinno być w porządku. Ewentualnie jak masz czas to rozebrać zacisk i pooglądać go dokładnie.
Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2010-06-09, 12:26
Chyba miałem coś takiego w jednym kole. Metaliczne stuki. Początkowo też stawiałem na klocki bo brakowało jednej blaszki. Założyłem.... i dalej to samo.
Złap za ten plastik co kieruje strumień powietrza na tarcze i klocki i nim poruszaj energicznie. Według mnie jest to wina zacisków. Zestaw naprawczy i po problemie. Przynajmniej u mnie tak było.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-06-09, 16:50
piotrek_inf, problem zapewne jest w owych blaszkach. Blaszkę łatwo sprawdzić....gdy jedziesz po wybojach i słyszysz stukanie to delikatnie przyciśnij hamulec i powinno to ustać.
piotrek_inf napisał/a:
Dodam że te blaszki są na miejscu. Może spotkał się ktoś z podobnym problemem.
To że są na miejscu to o niczym nie świadczy....są po prostu zapewne w pewnych miejscach starte lub podkorodowane....wiem bo przechodziłem to w obu kołach i zawsze to było wiosną gdy się śmiga z uchyloną szybą i w tedy to najlepiej słychać. Stare blaszki zawsze były takie wytłuczone, płaski i stąd były luzy na klockach.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-06-09, 16:51, w całości zmieniany 1 raz
Blaszkę łatwo sprawdzić....gdy jedziesz po wybojach i słyszysz stukanie to delikatnie przyciśnij hamulec i powinno to ustać.
Dokładnie jak piszesz hałas ustępuje podczas jazdy jak delikatnie nacisnę hamulec, więc co blaszki na nowe? Ile i gdzie można takie nabyć, mam nadzieje że tanio bo dzisiaj zostawiłem u mechanika 180zł
Ostatnio zmieniony przez piotrek_inf 2010-06-09, 17:42, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-06-09, 21:45
piotrek_inf napisał/a:
więc co blaszki na nowe?
Ja kupiłem, wymieniłem i po problemie. Mam gdzieś jeszcze komplet na jedno koło. Kupowałem je same...tzn w komplecie na oba koła. Kosztowały chyba 8-9zł. I to było w małym sklepie motoryzacyjnym niedaleko mnie.
tak jak pisze Paweł J., tez tydz temu przechodziłem ten problem. okazało sie,ze pogubiłem az 3 blaszki. w sklepie dostałem komplet na 2 koła za 6 zł. ale przed załozeniem trzeba dokładnie obejzec która gdzie powinna isc. mają takie zagiecia po bokach i lepiej to przemyslec. bo ja 1 połamałem jak probowałem wetknac na siłe. na szczescie potrzebowałem 3 slaw71, faktycznie do vw nie zawsze te blaszki dają w komplecie do klocków. zalezy od firmy,ktora to wypuszcza. ale czesto jest to problem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum