Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Tempomat
Autor Wiadomość
sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2010-06-29, 20:46   Tempomat

Witam. Posiadam w swoim TDI taki oto tempomat a raczej takową manetkę:

i mam pytanie: Jadę sobie powiedzmy 100 na godzinę z ustawionym tempomatem i jak zaprogramować go, by jechał z mniejszą prędkością, np. 90 ?

Bo u mnie działa w ten sposób, że gdy przesunę przełącznik na lewo w kierunku AUFN to automatycznie prędkość się zwiększa, a gdy puszczę, to tą prędkość zapamiętuje. Gdy ten przełącznik przesunę w prawo, poz. AUS, to prędkość zachowuje się tak jakbym wcisnął hamulec, czyli tempomat się wyłącza. Gdy lekko znów w lewo przełączę ten suwak, to automatycznie znów powraca to poprzedniej zadanej prędkości. Tylko od czego ten przycisk FIX ?? Próbowałem różnych kombinacji z nim ni nic nie działa. Nie wiem, jak z zaprogramowanej prędkości zaprogramować prędkość mniejszą. Bo gdy chcę zwiększyć to nie ma problemu - przesuwam przełącznik w lewo, zaczyna przyspieszać, gdy puszcze to automatycznie ta prędkość jest zapamiętywana.

Ale nie mogę zapamiętać mniejszej prędkości. Jak to zrobić, jak to działa?

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-06-29, 21:15   

sebastian, to pewnie dziala jak u mnie czyli przesuwasz na to srodkowe polozenie ein, jesli dobrze widze. Jedziesz ile chcesz, wciskasz guzik fix i predksoc zostaje zapamietana. Aby zwiekszyc predkosc, wciskasz fix i trzymasz, auto wyrywa z kopyta, kiedy puscisz wtedy bloikuje sie na tej predkosci. Naciskasz hamulec auto zwalnia, przesuwasz na aufn i auto samo wraca do predkosci ktora byla zapamietana.
Zmniejszanie predkosci nie dziala z zadnego guzika, musisz nacisnac hamulec lub sprzeglo lub wylaczyc tempomat i go wlaczyc i wtedy auto zwalnia i programuejsz sobie na nowa nizsza predkosc. Tempomat dziala od 50km/h w gore.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2010-06-29, 21:27   

bradley napisał/a:
Zmniejszanie predkosci nie dziala z zadnego guzika

Zmniejszenie prędkości działa na aus, ale nie chce jej zapamiętać właśnie. Jak wcisnę hamulec czy sprzęgło to temp. się wyłącza, a gdy ponownie przestawię na aufn to jedzie z poprzednią prędkością. Skomplikowane to trochę. Kolega nie ma tego przełącznika, ma tylko dwa przyciski, reset i set. Wciska sen i przyspiesza i zapamiętuje prędkość, wciska reset i zwalnia i maleje prędkość która to też automatycznie zostaje zapamiętana. A tu taka filozofia straszna...

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-06-29, 21:44   

sebastian, to nie jest zmniejszenie tylko wylaczenie tempomatu :)
To tak jakbys wyjal kluczyk z samochodu i mowil, ze to dziala tak samo jak hamulec :P

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2010-06-29, 22:17   

Fix - zapamiatanie prędkości i przyprztrzymaniu zwalnianie z jednoczesnym zapamietaniem
aufn - powrót do zapamietanej prędkości po naciśnieciu hamulca, sprzegła i jak trzymasz przyspieszanie przy jednoczesnym zapamietaniu
aus - hamowanie silnikiem bez zapamietania

Jak na fix ci nie reaguje podłącz vaga i zobacz czy vag reaguje na wcisniecie guzika.

A to temat na elektrode gdzie koleś schematy załacza twojego tempo naa samym dole masz objaśnienie schematu

http://www.elektroda.pl/r...hlight=#7667435

pozdro.
Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2010-06-29, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2010-06-30, 18:26   

MustangGT, dzięki. No nie reaguje na nic ten przycisk, więc pewnie mi nie działa. Szkoda chyba kasy na wywalanie na kompa, lepiej chyba będzie kupić nową manetkę, bo tak będę musiał wydać i na manetkę i na kompa. Powiedz mi jeszcze, czy mogę zamiast tej co mam założoną, zamontować taką?
i czy wtedy działa to plug&play czy trzeba przez kompa ją zainstalwać ??

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2010-06-30, 22:34   

Powina pasować ale po co zmieniać? zobacz co jest nie tak i popraw wyjdzie taniej :) pozdro
Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2010-06-30, 22:39, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu