Witam. Posiadam w swoim TDI taki oto tempomat a raczej takową manetkę:
i mam pytanie: Jadę sobie powiedzmy 100 na godzinę z ustawionym tempomatem i jak zaprogramować go, by jechał z mniejszą prędkością, np. 90 ?
Bo u mnie działa w ten sposób, że gdy przesunę przełącznik na lewo w kierunku AUFN to automatycznie prędkość się zwiększa, a gdy puszczę, to tą prędkość zapamiętuje. Gdy ten przełącznik przesunę w prawo, poz. AUS, to prędkość zachowuje się tak jakbym wcisnął hamulec, czyli tempomat się wyłącza. Gdy lekko znów w lewo przełączę ten suwak, to automatycznie znów powraca to poprzedniej zadanej prędkości. Tylko od czego ten przycisk FIX Próbowałem różnych kombinacji z nim ni nic nie działa. Nie wiem, jak z zaprogramowanej prędkości zaprogramować prędkość mniejszą. Bo gdy chcę zwiększyć to nie ma problemu - przesuwam przełącznik w lewo, zaczyna przyspieszać, gdy puszcze to automatycznie ta prędkość jest zapamiętywana.
Ale nie mogę zapamiętać mniejszej prędkości. Jak to zrobić, jak to działa?
sebastian, to pewnie dziala jak u mnie czyli przesuwasz na to srodkowe polozenie ein, jesli dobrze widze. Jedziesz ile chcesz, wciskasz guzik fix i predksoc zostaje zapamietana. Aby zwiekszyc predkosc, wciskasz fix i trzymasz, auto wyrywa z kopyta, kiedy puscisz wtedy bloikuje sie na tej predkosci. Naciskasz hamulec auto zwalnia, przesuwasz na aufn i auto samo wraca do predkosci ktora byla zapamietana.
Zmniejszanie predkosci nie dziala z zadnego guzika, musisz nacisnac hamulec lub sprzeglo lub wylaczyc tempomat i go wlaczyc i wtedy auto zwalnia i programuejsz sobie na nowa nizsza predkosc. Tempomat dziala od 50km/h w gore.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Zmniejszanie predkosci nie dziala z zadnego guzika
Zmniejszenie prędkości działa na aus, ale nie chce jej zapamiętać właśnie. Jak wcisnę hamulec czy sprzęgło to temp. się wyłącza, a gdy ponownie przestawię na aufn to jedzie z poprzednią prędkością. Skomplikowane to trochę. Kolega nie ma tego przełącznika, ma tylko dwa przyciski, reset i set. Wciska sen i przyspiesza i zapamiętuje prędkość, wciska reset i zwalnia i maleje prędkość która to też automatycznie zostaje zapamiętana. A tu taka filozofia straszna...
sebastian, to nie jest zmniejszenie tylko wylaczenie tempomatu
To tak jakbys wyjal kluczyk z samochodu i mowil, ze to dziala tak samo jak hamulec
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Fix - zapamiatanie prędkości i przyprztrzymaniu zwalnianie z jednoczesnym zapamietaniem
aufn - powrót do zapamietanej prędkości po naciśnieciu hamulca, sprzegła i jak trzymasz przyspieszanie przy jednoczesnym zapamietaniu
aus - hamowanie silnikiem bez zapamietania
Jak na fix ci nie reaguje podłącz vaga i zobacz czy vag reaguje na wcisniecie guzika.
A to temat na elektrode gdzie koleś schematy załacza twojego tempo naa samym dole masz objaśnienie schematu
MustangGT, dzięki. No nie reaguje na nic ten przycisk, więc pewnie mi nie działa. Szkoda chyba kasy na wywalanie na kompa, lepiej chyba będzie kupić nową manetkę, bo tak będę musiał wydać i na manetkę i na kompa. Powiedz mi jeszcze, czy mogę zamiast tej co mam założoną, zamontować taką?
i czy wtedy działa to plug&play czy trzeba przez kompa ją zainstalwać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum