Witam! Mam pytanie jakie osadzenie felgi jest w Vento? Dodam ze mam 4 szpilki przy kole rozstaw 4x100. Chce kupić zimowki na kołach stalowych i nie wiem na co powinienem patrzec zeby pasowalo. A moze jak bedzie 4x100 to kazde beda pasowaly?
szcz3p, Jeśli wszystkie inne parametry bedą zachowane czyli 57.1 ( moze byc wiecej wtedy daje się pierscienie centrujące ), i rozstaw równe 4x100 to spokojnie podejdą takie koła
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-12-09, 19:30
Wcześniej miałem 185/60R14, ale przesiadłem się na 185/65R14...niby nic, ale jednak furka idzie troszkę do góry na zimę, no i komfort jest lepszy Szkoda się przesiadać na alu wiosną, gdyż mniamuśnie się na tym lata.
Ja na zimę u siebie mam 195/65/15, a na lato 205/55/16. Komfort jazdy na plus na zimówki, bo komfort na pewno lepszy, ale letnie lepiej się prowadzi, nie wychylają się w ostrych zakrętach, a auto klei się do drogi na nich.
A w Ventolocie na zimę miałem 175/70/13, balon spory, ale komfort jazdy również przyjemny. Tylko czasami mocno odczuwalne było to, jakby opona zaraz miała wyskoczyć z felgi przy mocnym zakręcie. A na lato 195/50/15. twardo, sztywno, ale pewnie.
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2010-12-11, 19:21
u mnie obesnie orginal 185/60/14 mam tez 195/50/15 ale felgi aluminiowe po naszych dziurach zrobily sie kwadratowe no i mam 165/80/13 super wymiatacze z kolcami te zakladam tylko jak napada sniegu a na ulicy jest ujechany bialy lod wtedy wymiatam jak bede mial czas to zapodam foty tych kolek
_________________ ŻYCIE BEZ SILNIKÓW SPALINOWYCH BYŁO BY NUDNE! I NIE TYLKO
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-12-11, 19:47
Morfeusz142 napisał/a:
U mnie Barum Polaris 2 175/65/ 14. Bardzo dobre na śniegu.
Także mam owe oponki tylko nie co szersze, gdyż 185/65 14-z takim balonikiem plus zawiasik jak i u mnie to miłe rozwiązanie na zimę, po prostu wjezdzam w miejsca niedstępne dla innych autek...a wracając do Barum polaris 2 to także potwierdzam, że miło się spisują na śniegu, nawet powyżej moich oczekiwań, chodź jest jedna rzecz jaka mnie negatywnie zaskoczyła...na suchym asfalcie minimalnie szumią a na mocno mokrym lub na wodzie w koleinach dosłownie gwiżdżą.....efekt podobny do walniętej uszczelki w drzwiach lub szyberku. Dębica jest jakby cichsza, ale według mnie jest minimalnie gorsza na śniegu.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-12-12, 00:03
Paweł J. napisał/a:
Morfeusz142 napisał/a:
U mnie Barum Polaris 2 175/65/ 14. Bardzo dobre na śniegu.
Także mam owe oponki tylko nie co szersze, gdyż 185/65 14-z takim balonikiem plus zawiasik jak i u mnie to miłe rozwiązanie na zimę, po prostu wjezdzam w miejsca niedstępne dla innych autek...a wracając do Barum polaris 2 to także potwierdzam, że miło się spisują na śniegu, nawet powyżej moich oczekiwań, chodź jest jedna rzecz jaka mnie negatywnie zaskoczyła...na suchym asfalcie minimalnie szumią a na mocno mokrym lub na wodzie w koleinach dosłownie gwiżdżą.....efekt podobny do walniętej uszczelki w drzwiach lub szyberku. Dębica jest jakby cichsza, ale według mnie jest minimalnie gorsza na śniegu.
Tak dla ścisłości, jak by były ciche to na śniegu nie były by dobre
w ventylu mam nówki Barumy właśnie te polaris 2 i są dobre, ale w połączeniu ze sztywnym i niskim zawiasem to chyba i tak nieźle sobie radzą, natomiast w astrze mam polską niedocenioną Dębicę i powiem szczerze, że się kurcze nie spodziewałem, że są aż tak dobre. Na zimę Dębica jest the best
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2010-12-12, 07:39
kazda nowa opona zimowa lepsza od zjechanego pioniera wsrod opon ja mam w BMW 316 goodyera 195/65/15 nowki i sa zajebiste z bieznikiem V w Caravelle mam japonskie opony zimowe jak kupowalem koles zalozyl nowki i teraz maja okolo 30 tys km przejechane i sa nadal jak nowe i powiem ze jestem nimi zachwycony rzadko kiedy mam problem zeby gdzies wjechac nawet ostatno z laveta swietnie dawaly rade
w Marysce mam zalozone Nokiany 225/45/17 i to dopiero jest super opona jednak skandynawia wie do czego sluzyc ma zimowka
w Basce mialem 205/65/16 dunlopy i jazda sprawiala przyjemnosc tym bardziej ze tyl naped i w automacie
wiec jak widzicie jezdze roznymi autami na roznych oponach ale podstawa to opony nowe wtedy nie bedzie problemow
_________________ ŻYCIE BEZ SILNIKÓW SPALINOWYCH BYŁO BY NUDNE! I NIE TYLKO
Ostatnio zmieniony przez BANDERAS_RR 2010-12-12, 07:40, w całości zmieniany 1 raz
W Venciszku na początku na przodzie miałem barumki polaris, a na tyle pirelli snow control. Było dobrze. Na drugą zimę zamieniłem oponki, na przodzie więc wylądowały pirelli. Było zajebiaszczo, mega fajne oponki. Ale pirelli uległy uszkodzeniu, i kupiłem jakieś avony, używki, aby doczłapać do końca zimy i sprzedać auto. Lecz to były tragiczne opony, niby zimówki, ale lipa straszna. Teraz w Borewiczu mam Goodyear UltraGrip 7 i to dopiero jest opona - wymiatacz nie z tej ziemi. Już wiem, że następna będzie taka sama - mega mocno polecam.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-12-13, 20:17
Paweł J. napisał/a:
na suchym asfalcie minimalnie szumią a na mocno mokrym lub na wodzie w koleinach dosłownie gwiżdżą.....efekt podobny do walniętej uszczelki w drzwiach lub szyberku.
Potwierdzam, ale można się przyzwyczaić. W styczniu prawdopodobnie ventyl ruszy w góry, wtedy dołoże do barumek łańcuchy i zobaczymy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum