Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-10-06, 19:46 świszcze przy dodawaniu gazu
Witam. Dziś w mojej ventce powstał taki problem. Może co niektórzy cieszyliby się, bo odgłos jest taki jakbym miał jakąś turbine, albo coś w tym stylu, ale osobiście nie wiem czy to jest coś złego i co to dokładnie może być. Jako takich spadków mocy nie czuje. Pozdrawiam i pomóżcie co to może być.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-10-06, 20:23
Otwórz maskę i poproś o pomoc w lokalizowaniu źródła świstu. Jest dużo łożysk: napinacz rozrządu, łożyska pomy wody, wspomy, alternatora klimy ew. itd wszystko może świszczeć. Można zdjąć pasek alternatora na moment dla testów.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-10-07, 08:11
bart_jawelin, to jest coś takiego
U mnie jak widać także gwizdało. Powodem była wymiana uszczelniacza wałka rozrządu. Stary uszczelniacz tylko mocno się pocił a nowy zupełnie przeciekał to lego stopnia że pod autem robiły się małe plamy. Jak się okazało rozrząd był mokry i sobie gwizdał. Po wymianie uszczelniacza na kolejny (nie cieknący) i wytarcie rozrządu-problem minął.
Chodź od kiedy śmigam na rozrządzie GATESa, widze że ten pasem ma skłonności do delikatnego gwizdu, oczywiście nie takiego jak na filmikach.
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-10-07, 17:40
Okazało się, że to nie jest od strony mechanicznej tylko coś z elektryką... świszcze tylko przy włączonym radiu, podejrzewam, że jest gdzieś przebicie... Tylko gdzie?!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum