Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2011-01-04, 19:21
powtórze się ,do podniesienia dupki w vento najlepsze są sprężyny z passata b3 kombi będzie wyżej i sztywniej"nie siądzie tak nisko przy 3 osobach " a jeżeli chcemy na prawde wysoko to te same spręzyny tyle ze wzmocnione ,mam takie u siebie wsio pasuje i nie siada nawet jak 3 osoby wsiądą i cały bagol bagaży
Czy wymiana samych sprezyn wystarczy aby auto z tylu sie unioslo??
i czy ich wymiana trudna jest??
a mam takie pytanie jeszcze czy np. sprezyny z poloneza pasowaly by do venta??
Silnik: 1.9 td Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2010 Posty: 38 Skąd: polska
Wysłany: 2011-01-30, 15:00
witam. miałem w ventyku założone dystanse pod sprężyny, niby lepiej ale jak ładowałem komplet ludzi, bagażnik sprzętu i pełną przyczepkęto nadal coś gdzieś ocierało. teraz założyłem sprężyny od b3 benzyny i jest całkiem ok.sprężyny 120zł na szrocie nowe amortyzatory monroe 180zł i ściągacz do sprężyn yato80zł. bezcenne umazanie się i wszystko jest ok.
odkręcasz koło(najpierw podnieś auto) otwierasz bagażnik ( coby było widniej) kładziesz tylny fotel, zdejmujesz te plaskiki z kielichów. klucz płaski 17 odkręca nakrętkę i zdejmujesz blaszkę. klucz oczkowy odgięty, lub nasadowy też 17 odkręca następną nakrętkę, wyjmujesz taką gumę. przenosisz się na dół auta, odkręcasz śrubę mocującą dolny amortyzator, wyjmujesz ją. jedną ręką naciskasz bęben drugą wyjmujesz amortyzator z belki, wyciągasz całość.... klucz 17 i odkręcasz kolejną nakrętke, przy końcu gwintu naciśnij na sprężynę( jeśli ważysz więcej niż 50 kg to nie będziesz miał problemu, nie stracisz zębów to nie pzrednie amorki). zdejmujesz co się da. zbijasz młotkiem taki pierścionek w kierunku do gwintu... zdejmujesz co się da... zbijasz z goleni amortyzatora taką "czapkę" i następnie tależyk. składasz odwrotnie.
eśli zakładasz sprężyny od b3, to dobrze ściśnij je ściskaczami.
ęfekt jest niesamowity... tył stoi w górze aż miło popatrzeć, tylko koła wydają się małe:)
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-01-31, 07:48
Czyli reasumując:
Gdy sprezyny siadły i są miękkie to tylko wymiana na wzmacniane lub np od passata/golfa kombi, ale w tedy nigdy nie wiadomo ile dokładnie ile auto pójdzie w górę.
Jeśli sprężyny są ok i twardość zadowala właściciela to tylko podkładki:
-pod sprężyne
Odkopię trochę temat.
Czy po założeniu na tył sprężyn z passata b3 trzeba jakoś regulować korektor siły hamowania??
I drugie pytanie: czy to normalne że po takiej wymianie samochodem "rzuca" powyżej 100-110km/h??
Wysłany: 2011-03-29, 20:28
arthur napisał/a:
czy to normalne że po takiej wymianie samochodem "rzuca" powyżej 100-110km/h??
Nie. Ale tu się kłania twardość sprężyny i amortyzatora. Twarda sprężyna....amortyzator i można latać w pełnym zakresie prędkości, już nie mówię o luzach w zawiasie. Możesz miec auto na glebie, ale jak amortyzator będzie pływać to Ci furką tak czy siak będzie nosić.
Miesiąc temu robiłem przegląd i sprawność amortyzatorów wyszła na poziomie ~70% więc nie jest z nimi źle.
Ale tuleje tuleje belki mam do wymiany więc może to przez nie tak "chodzi" auto
Silnik: 1.8 Pomogła: 5 razy Wiek: 33 Dołączyła: 31 Sie 2010 Posty: 433 Skąd: LLE
Wysłany: 2011-04-13, 00:37
http://moto.allegro.pl/sp...1522871156.html Takie sprężyny byłyby ok? nie ma konkretnych wskazań na rocznik, który pasuje? Jak ciągnę załadowaną przyczepkę to zadek siada, sama jadę albo w 2-3 osoby bez dużego obciążenia to jest ok
vst93, mam podobne założone ale dzisiaj zobaczę dokładnie i zrobię zdjęcie i zobaczysz ostatnio zmieniałem amorki i trochę go posadziłem bo były podłożone coś podobnego do dystansu pod sprężynę jak byś chciała to mogę Ci to sprzedać hehe zrobię fotki po południu sprężyny i tego dystansu
Silnik: 1,9tdi
Wysłany: 2011-04-28, 20:29 sprezyny
hej powiedzcie mi czy by pasowały sprezyny od passata 3b seden bo piszecie ze od kombi pasuja jak najlepiej aby podnies samochód . pytam bo od passata 3b mam a od kombi misiał bym kupowac i trzeba by wydac z 150 zł pomożcie
myslalem ze na gorne elementy mocowania amortyzatora skladaja sie jakies wymienne elementy ale jak nie to spoko bo juz zamowilem czesci i nie chcialbym zeby jeszcze na rozkreconym aucie cos dokupywac
_________________ FIAT CC -> OPEL VECTRA A ->VW VENTO -> VW GOLF MK2
vst93, oto to zdjęcie z podniesionym tyłem,na zdjęciu tego tak nie widać ale idzie do góry jakieś 3cm tak jak pisałem
jak będziesz zainteresowana to pisz na PW albo na gg to się dogadamy
Praktykował ktoś tego typu gumy? http://moto.allegro.pl/gu...1725483532.html
nie chce zmieniać sprężyn a chce troszku podnieść auto ale nie jestem za bardzo do tego przekonany...
_________________ Ze słodkich rzeczy najbardziej lubię wódkę.
Ja to kiedyś miałem, ale wywaliłem, gdy zmieniłem amortyzatory z tyłu na nowe. Po wymianie różnicy żadnej nie zauważyłem. Ale z tego co kojarzę (nie wiem czy Paweł J.) nie ma tego u siebie założonego (albo kto inny, ale pamiętam, ze jakaś tam dyskusja była na ten temat) i sobie to chwalił.
Wysłany: 2011-07-19, 21:12
Miałem to kiedyś, po 2 sztuki na sprężynę.....auta to za bardzo nie podniosło....może minimalnie....za to tył prawie nic nie siadał. Jeździłem tak półtora roku, w sumie było ok.....czy to auto puste czy zawalone na full-zawsze trzymało "poziom", za to amortyzator już tak nie tłumił, no i te gumy niszczą osłony na amorki. Te gumy jak juz to bardziej do usztywnienia auto, a nie do podnoszenia Aby ta guma podnosiła auto, ale w tedy nie trzeba jej przecinac i wplatac w spręzyne, tylko dać ją w całości między spreżyne, a górne łożysko.....lub inaczej....pomiędzy sprężynę a to miejsce gdzie sie ona opiera o kielich.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum