Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
zniżki OC
Autor Wiadomość
Wvojtek 
Pan i władca oktanów

Silnik: AHU+
Wysłany: 2010-10-29, 20:49   zniżki OC

witam,
pany moje vento zarejestrowane jest na współwłaściciela czyli mnie i ojca. ojciec ma jakieś 60% zniżki. po jakim czasie ja będe miał taką samą zniżkę tylko na siebie??? od czego to zależy??

Rafik 
Vento to ja!

Silnik: 3.0 D 136KM
Wysłany: 2010-10-29, 20:54   

Wvojtek, znizki Ci lecą ale troche mniejsze znaczys ie po ponad roku Ci sie zwieksza ale dokladnie niewiem co i jak wiem ze do 25 czy 26 roku zycia trajtuja Cie jako mlodego kierowce i placisz wiecej pozniej za bezszkodowa jazde dostajesz znizki ;)

Wvojtek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-10-30, 07:50   

czyli jeśli vento mam rok zarejestrowane i ojciec ma te 60% to ja ile mogę teraz mieć??? można gdzieś to sprawdzić??

Rafik 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-10-30, 09:13   

Wvojtek, zapytaj w ubezpieczalni tak by było najlepiej bo z tego co slyszalem to kazda ubezpieczalnia nalicze je na swój sposób czyli np PZU moze Ci naliczyc po roku 15 % a jakis tam MTu czy inna AXA moze Ci naliczyc 18 %

Arcaj 
Vento to ja!
Red Angel 90KM

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2010-10-30, 10:00   

najlepiej idź do biura firmy ubezpieczeniowej i zapytaj się co i jak. Przez telefon to nie rozmowa. A tak na marginesie ja wcześniej płaciłem 653 zł za venciaka teraz mi przyszło do zapłaty 850 zł słyszałem o podwyżce cen za ubezpieczenie, ale czy aż tyle?

Mój VentoLot

Grupa Dolnośląska

Sprzedaje części do Vento

Wvojtek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-10-30, 11:35   

też szczena by mi spadła..... mi przyszło mniej o jakieś 20 zł

Rafik 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-10-30, 19:15   

Arcaj, tak od nowego roku masz placic wiecej za oc. A tak sie sklada ze za wyrobienie dowodu rej i robienie przegladu zaplacimy takze wiecej taka polityka ;) trzeba latac dziure a najlepiej wiadomo w co uderzyc zeby kase zrobic o spbie od ryja nie odkladac ;)

gryzonvw 
Ventofan
gryzonvw

Silnik: 1,9 TDi
Ostrzeżeń:
 11/3/6
Wysłany: 2010-10-31, 10:47   

Wvojtek ze zniżkami jest różnie jak chłopaki piszą :]

każda firma ubezpieczeniowa liczy je sobie inaczej :faja:

w jednej firmie wystarczy 4 lata bez kolizyjnej jazdy aby uzyskać 60 % zniżki a w innej aż 8 lat aby mieć to samo :(

po roku najczęściej jest to od 10 do 18 % w zależności od firmy :(

co do wysokości OC to po powodziach było pewne że firmy ubezpieczeniowe podniosą składki :pała: :pała: :pała: :pała:

ja w stosunku do zeszłego roku płacę o 80 zł więcej przy wszystkich zniżkach (ojca) ;)

pawelvw 
Vento to ja!

Silnik: Pasek 1,9TDI
Wysłany: 2010-10-31, 12:38   

a u mnie było inaczej nie miałem zadnych znizek 5 lat temu ale jestem współwłaścicielem auta ojca od 2000r a w 2005 kupiłem vento i wziołem sobie ojca do OC na współ uzytkownika vento i tak po roku przeszło na mnie 30% zniżek i odrazu zmieniłem firmę ubezpieczeniowa na inną i zniżki mi zostały tzn przeszły na mnie a to było w firmie HDI i takie rzeczy da sie zrobić bo mi kumpel powiedział bo on ma znajoma w ubezpieczeniach i powiedziała mu o takim myku

archeolog 
Ventomaniak

Silnik: 1.8narazie;]
Wysłany: 2010-11-03, 17:26   

Ja zapłaciłem 380zł za OC Ass kobieta 60% :D

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-11-03, 23:25   

330zł za 1.8 w MTU przy 60 % znizki za bezszkodowość i 20% zwyzki za wiek auta, bo to przecież stary szrot jest ;)

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-04, 19:42   

A to nie wiedziałem że są zwyżki za wiek ... chamówa ...

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-11-04, 19:48   

archeolog napisał/a:
A to nie wiedziałem że są zwyżki za wiek ... chamówa ...

Nie wiem jak u innych, ale w MTU tak jest :( chodź i tak tanio w miarę wychodzi.

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-05, 00:18   

fakt że kwestionariusze które dostajemy przy zawieraniu OC wyglądają jak badania psychologiczne , absurdalne pytania ... które nie nie mają wspólnego z jazdą

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 b+g ABS
Wysłany: 2010-11-05, 23:03   

Paweł J. napisał/a:
330zł za 1.8 w MTU przy 60 % znizki za bezszkodowość i 20% zwyzki za wiek auta, bo to przecież stary szrot jest

korde ja tez tam mam ale mi jakos inaczej to liczyli - po raz pierwsy na wiosne na siebie ubezpieczylem bo byla zwyżka za wiek moj - i wyszlo coś kolo 560 zł ale za wiek auta jak pamietam to tylko 10% a mam starsze ;) wiec nie wiem jak oni to w koncu licza - ale wiem ze konbinuja jak moga - zanjomy wlożyl 100 do kieszeni babce a ona mu najwieksze znizki dala jakie tylko istnieja (kontynuacje,bezszkodowosc itd) a mial wtedy 23 lata teraz wszystko to przechodzi mu dalej nawet w innych firmach i za 1.9tdi placil ostatnio 205zł - wiec gdzie tu logika....

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2011-05-11, 16:52   

Mam takie pytanie - wyliczałem sobie w internecie składkę ubezpieczenia w Link4 i Liberty Direct. Tam było takie pytanie, czy pojazd będzie użytkowany przez inną osobę, która nie jest właścicielem pojazdu. Wiadomo, że nie zaznaczając tego, składka wynosi wtedy mniej, a zaznaczając - więcej. Z racji tego, że auto zarejestrowane jest na mojego tatę, tylko i wyłącznie, ale ja nim jeżdżę, więc czy na polisie będzie jakaś tam adnotacja, że tylko właściciel tego pojazu będzie uprawniony do kierowania nim? Po co to potrzebne? Czy nie zaznaczając tego, będę mógł autem normalnie bez przeciwwskazań jeździć?

pawelvw 
Vento to ja!

Silnik: Pasek 1,9TDI
Wysłany: 2011-05-11, 19:57   

sebastian, u nas to nie anglia że ta osoba na ktorą jest auto zarejstrowane to może się nim poruszać u nias jest tak że kto ma papiery do konkretnego auta to może nim jechać

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-05-11, 20:22   

No to po co tego typu pytania mają, kto, jak długo i jak często...?

Mlody~ 
Ventomaniak

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2011-05-11, 23:36   

Będziesz mógł autem jeździć, na polisie nie będzie to zaznaczone, ale jeśli zanotujesz w ubezpieczalni że tylko np. ojciec jeździ tym autem, a ty wsiądziesz i spowodujesz wypadek, nie koniecznie z Twojej winy to potem będziesz miał problemu z odzyskaniem pieniążków bo na ubezpieczyciela nie będziesz miał co liczyć :) po to im ta wiadomość kto i jak często jeździ autem i w jakim jest wieku.

F7R :C

Hormon 
Vento to ja!

Silnik: 1,9 diesel
Wysłany: 2011-05-12, 08:33   

Mlody~ napisał/a:
Będziesz mógł autem jeździć, na polisie nie będzie to zaznaczone, ale jeśli zanotujesz w ubezpieczalni że tylko np. ojciec jeździ tym autem, a ty wsiądziesz i spowodujesz wypadek, nie koniecznie z Twojej winy to potem będziesz miał problemu z odzyskaniem pieniążków bo na ubezpieczyciela nie będziesz miał co liczyć :) po to im ta wiadomość kto i jak często jeździ autem i w jakim jest wieku.

Młody napisał dokładnie tak jak jest, lepiej dołozyć parę groszy i zaznaczyć że będą autem jezdziły tez inne osoby.

vst93 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8
Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-05-17, 22:21   

Paweł J. napisał/a:
20% zwyzki za wiek auta, bo to przecież stary szrot jest ;)

Wiem, bywa tak. Np w Compensie też tak mają; w HDI, w tym roku przynajmniej, takiego cyrku nie było

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-05-17, 23:26   

vst93 napisał/a:
Paweł J. napisał/a:
20% zwyzki za wiek auta, bo to przecież stary szrot jest ;)

Wiem, bywa tak. Np w Compensie też tak mają; w HDI, w tym roku przynajmniej, takiego cyrku nie było

Różnie to bywa, ale mimo zwyżki za wiek auta, w MTU ciągle jest najtaniej......w HDI....wyszło mi ok 450zł za samo OC (tam dopiero są zniżki za kontynuację, i za wiek powyżej 30 lat-jak dobrze pamietam)....czyli lipa......w Link4 730zł.....im bardziej znana firma z reklam tym drożej. ;)

LvR 
Autostopowicz

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2011-05-18, 08:10   

Hormon napisał/a:
Mlody~ napisał/a:

Młody napisał dokładnie tak jak jest, lepiej dołozyć parę groszy i zaznaczyć że będą autem jezdziły tez inne osoby.

Piszecie to z własnego doświadczenia czy kolegi brata szwagier kiedyś czytał o tym na jakimś czacie?

Poprzednie auto miałem zarejestrowane na teście, żadnych wzmianek o innych/młodych kierowcach, młoda miała 3 stłuczki, jedna z jej winy jak cofając pomyliła pedały i zmniejszyła jeszcze bardziej kaszlaka :D

W każdym przypadku (poza tym z jej winy bo mowa tu tylko o OC) nie było żadnych problemów z odszkodowaniem.

Kupując samo OC nie robimy tego dla siebie tylko dla innych, czy ja będę w PZU czy jakimś innym byle czym to dla mnie nie ma żadnej różnicy (poza ceną) bo i tak i tak od nich nic nie dostane, odszkodowanie dostaje się z firmy w której jest ubezpiecza osoba z którą mamy stłuczkę (w przypadku nie naszej winy oczywiście).

Kupując AC to już pewnie inaczej wygląda tyle że wątpię by tu ktoś miał AC na takie stare autko :D

Hormon 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-05-18, 08:56   

LvR napisał/a:
Hormon napisał/a:
Mlody~ napisał/a:

Piszecie to z własnego doświadczenia czy kolegi brata szwagier kiedyś czytał o tym na jakimś czacie?

Poprzednie auto miałem zarejestrowane na teście, żadnych wzmianek o innych/młodych kierowcach, młoda miała 3 stłuczki, jedna z jej winy jak cofając pomyliła pedały i zmniejszyła jeszcze bardziej kaszlaka :D

W każdym przypadku (poza tym z jej winy bo mowa tu tylko o OC) nie było żadnych problemów z odszkodowaniem.

Kupując samo OC nie robimy tego dla siebie tylko dla innych, czy ja będę w PZU czy jakimś innym byle czym to dla mnie nie ma żadnej różnicy (poza ceną) bo i tak i tak od nich nic nie dostane, odszkodowanie dostaje się z firmy w której jest ubezpiecza osoba z którą mamy stłuczkę (w przypadku nie naszej winy oczywiście).

Kupując AC to już pewnie inaczej wygląda tyle że wątpię by tu ktoś miał AC na takie stare autko :D

Żadne czaty czy coś podobnego. Powiedzmy że jesteś młodym kierowcom a niema tego w umowie oc. Jeśli spowodujesz wypadek, to poszkodowany może nie dostać odszkodowania ponieważ ubezpieczyciel się wypnie za to że nie został spełnione warunki umowy.
Jak myślisz z kogo poszkodowany wtedy ściągnie kasę ?
Tak samo ma sie sytuacja z nw, jeśli pasażerowi stanie się coś w twoim aucie na które nie masz nw, to istnieje duże prawdopodobieństwo że ze swojej kieszenie będzie płacił.

LvR 
Autostopowicz

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2011-05-18, 09:39   

Czyli jak mam auto zarejestrowane na siebie i nie ma żadnych wzmianek że żona (ktokolwiek) będzie nim jeździła to znaczy że nikomu nie mogę pożyczyć auta?? heh

Te wszystkie wypytywania kto co czemu ile i jak to służą tylko wyciąganiu kasy od ludzi którzy nie wiedzą jak to załatwić, przeca to każdy kierowca musiał by coś takiego zaznaczyć w umowie że pojazdem będą kierowały inne osoby bo od czasu do czasu albo się pożycza albo daje komuś do prowadzenia, np jak się wraca z imprezy albo coś w tym stylu.

Przykład już podałem w poście wyżej, żonka przywaliła w kaszlaka i co.... ubezpieczyciel oddał kaskę i żonie jako osobnej osobie dowalili wzwyżki, więc gdyby teraz chciała na siebie coś zarejestrować i ubezpieczyć (przez rok od stłuczki) to zabuli o te 5 czy 10% więcej i tyle.

NW...
Heh.... jak się rozbije po pijaku albo coś w tym stylu to poszkodowany pasażer może mnie jedynie do sądu pozwać, w innym przypadku ani grosza nie muszę nikomu płacić.

NW to tylko i wyłącznie dodatkowe zabezpieczenie, rozbijam się, pasażer traci dłoń (przykładowo), jak sam jest gdzieś ubezpieczony osobno to coś tam dostaje, jak nie jest zarejestrowany nawet w bezrobotniaku to już w ogóle porażka ale jak ja mam NW to wtedy on dostaje kaskę dodatkowo.

Reasumując...

OC kupujemy dla innych kierowców, my z tego NIC nie dostajemy w razie stłuczki (obojętnie czyja wina)
AC kupujemy dla siebie, dostajemy kasę za to że np sami urwiemy sobie lusterko...
NW kupujemy jeżeli chcemy aby nasi pasażerowie w razie wypadku dostali coś dodatkowo.

Radzę się doinformować przed pisaniem tego typu rzeczy :)

vst93 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8
Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2011-05-18, 09:45   

Paweł J. napisał/a:
Różnie to bywa, ale mimo zwyżki za wiek auta, w MTU ciągle jest najtaniej......w HDI....wyszło mi ok 450zł za samo OC (tam dopiero są zniżki za kontynuację, i za wiek powyżej 30 lat-jak dobrze pamietam)....czyli lipa......w Link4 730zł.....im bardziej znana firma z reklam tym drożej. ;)

Akurat w moim przypadku w HDI wyszło najtaniej bo jest kontynuacja. Najlepszy sposób na zapłacenie jak najmniejszej składki to chodzić po ubezpieczalniach i pytać. Nie ma co za bardzo sugerować się kalkulatorami z neta- w jednej firmie (nie pamiętam już nazwy w tej chwili bo swego czasu dużo takich przybytków odwiedziłam) jak poszłam twarzą w twarz zapytać ile by mi wyszło to wyszło... 500 zeta więcej.

Mlody~ 
Ventomaniak

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2011-05-18, 10:41   

LvR, ja wiem z własnego doświadczenia. Owszem, masz zwykle OC, auto jest i wszystko np na ojca. Jeździsz do woli. Coś się stanie wszystko gitarka. Ale jeśli ubezpieczyciel wylicza ubezpieczenie, i zaznacza na polisie (nie na papierku tym który ty dostajesz, tylko na tym co u niego zostaje), że będzie go użytkowała starsza osoba, z długo letnim prawo jazdy, A NIE BĘDZIE jeździł nikt młodszy np koło wieku 18 - 25 lat to wtedy może Ci naliczyć mniejszy procent i trochę mniej wyjdzie.

A jeśli tato, dziadziu, kolega itd. ma zwykłą polisę bez żadnych wzmianek to jeździsz normalnie i byle kto spowoduje wypadek to ubezpieczyciel go ratuje.

Tylko nie poratuje wtedy jeśli ktokolwiek taką wzmiankę zaznaczył co do wieku osoby prowadzącej.

F7R :C

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-05-18, 16:23   

Ja się pytałem wszystko co i jak i sprawa wygląda tak, że nie ma obowiązku podawania kto kiedy będzie jeździł. Kto ma papiery, ten jedzie. Sęk tylko w tym, że w razie jakiejś szkody raz, że traci się zniżki, a dwa, że mogą (ale nie muszą), dołożyć zwyżkę do ubezpieczenia za tego, kto to auto prowadził, jeśli był "małoletni". Tak mi powiedzieli w dwóch ubezpieczalniach.

Dzisiaj ja swoje ubezpieczyłem w TUZ. Ubezpieczenie na ojca, plus do tego NW i Szyby i razem wyszło 650 zł.

Dość ciekawą propozycję miała warta, gdyż na starcie dawała 60 procent zniżki. i z takim samym pakietem wychodziło 713 zł, ale jakoś tak wyszło, ze w TUZ ubezpieczyłem

lisek86 
Niedzielny kierowca

Silnik: 2,0
Wysłany: 2011-06-01, 17:37   

sebastian napisał/a:
Ja się pytałem wszystko co i jak i sprawa wygląda tak, że nie ma obowiązku podawania kto kiedy będzie jeździł. Kto ma papiery, ten jedzie. Sęk tylko w tym, że w razie jakiejś szkody raz, że traci się zniżki, a dwa, że mogą (ale nie muszą), dołożyć zwyżkę do ubezpieczenia za tego, kto to auto prowadził, jeśli był "małoletni". Tak mi powiedzieli w dwóch ubezpieczalniach.

dobrze Ci powiedzieli, ja osobiście robie m.in. w ubezpieczeniach komunikacyjnych.
Jeśli chodzi o sprawe dokładania zwyzki za to ze ktos inny prowadzil raczej tego nie robią aczkolwiek zdaza sie i w wiekszosci przy osobach "małoletnich" w sensie 18-26 gdzie niegdzie 18-30 co jest dla mnie paranoją ;/

ale mam jeszcze jedno pytanie od strony bardziej prawnej bo tego za cholere nie wiem, jezeli wykupuje ubezpieczenie i biore je przykladowo na 2 raty nie zapłace drugiej skladki w terminie i drapnie mnie policja ... co wtedy ? jakie sa konsekwencje z ich strony, bo jesli chodzi o ubezpieczyciela to nie problem bo jezeli nic sie nie stanie ( bum ) to jedynie przysyłają listy ponaglające i ewentualne odsetki za zwłoke.

www.thefamilyre5pect.pl

lukasz_vip 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9TDI
Wysłany: 2011-06-12, 17:23   

Tydzień temu za świeżo sprowadzone VENTO 1.9TDI wyszło mnie 580zł na rok w PZU tak dla informacji ;]

Hormon 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-06-12, 20:59   

Też mam teraz w PZU bo tam mi wyszło najtaniej i zapłaciłem 433zł przy zniżce 50%, w tamtym roku przy zniżce 60% w Interisk zapłaciłem 363zł.

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2011-06-12, 22:08   

364 zl w MTU

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-06-13, 19:42   

TUZ - 650 zł: OC, NW, AC szyb - 40 % zniżki.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-06-13, 21:43   

a mi teraz z MTU, za ten rok przyszło 389zł......mam miesiac na wpłacenie i teraz zastanawiam sie nad zmiana. :(

Hormon 
Vento to ja!

Wysłany: 2011-06-13, 21:44   

Jeszcze jest taka kwestia, że jak ktoś jest zameldowany na wsi, to płaci dużo mniej za OC.

Odpowiedz do tematu