Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
krwawiace serce ventyla
Autor Wiadomość
arekkera 
Autostopowicz
1.9TDI 94r 260 tysi

Wysłany: 2011-11-22, 22:56   krwawiace serce ventyla

witam, mam podobny problem jak jeden z kolegow, mianowicie z serca ventyla zaczal wyciekac olej :( sprawa przedtawia sie nastepujaco: moj ventyl juz jest leciwy, 94r 1.9tdi, nakrecone 320 tys, jakis czas tenu zaczely sie problemy ze szczelnoscia, tzn łzawił z uszczelki pod kopulka klawiatury(tak to sie chyba nazywa). ale ostatnio widze plamy pod silnikiem. jak tak lzawil, to dolewalem jakies 0,2l oleju (mobil s 10w40) na 2-3 tys km. a teraz dolalem 0,5 litra na niecaly tysiac i wszystko gdzies wsiaklo- jest minimum! plamy tworza sie na betonie po prawej stronie silnika, malutkie tez po lewej, gdzie szukac przyczyny? nieszczelna uszczelka kopulki klawiatury? moze uszczelka miski? a moze cos powazniejszego w silniku? bo tak dedukuje ze moze gdzies cieknac tam jak jest pasek do rozrzadu. dodam ponadto ze ta uszczelke pod kopulka klawiatury juz kiedys zmienialem i nie pomoglo, dalej lzawi. oraz ze jestem raczej laikiem samochodowym, wiec z gory przepraszam za uchybienia w opisie badz slownictwie:) bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc:) zapytam jeszcze czy nie orientuje sie ktos ile taka napawa moglaby wyniesc? dodam ze jestem czasowo w lodzi, dostalem namiary na serwis zajmujacy sie tylko vw, na bronowej bodajze, i nie wiem czy powierzyc im naprawe, czy poczekac az zjade do domu gdzie mam zaprzyjaznionego mechanika:) ufff... ale sie rozpisalem, ale dla ventylka wszystko! :)

pawel39106 
Ventomaniak
VW

Silnik: 1.8 Pb+LPG
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-11-23, 09:21   

arekkera napisał/a:
dodam ponadto ze ta uszczelke pod kopulka klawiatury juz kiedys zmienialem i nie pomoglo, dalej lzawi
ja Ci pomoge tylko tyle ze też wymieniałem tą uszczelkę ale mimo że sporo dłubię sam przy ucie tą robotę akurat zleciłem mechanikowi bo nasłuchałem się opinii że trudno jest to wymienić aby było sucho. Wiem tylko że użył przy wymianie jakiegoś dobrego sylikonu i od roku jest tam całkowicie suchutko.
arekkera napisał/a:
bo tak dedukuje ze moze gdzies cieknac tam jak jest pasek do rozrzadu
no mi ciekło z wałka i też to za jednym zamachem uszczelnił.

devill4 
Zapalony Ventkarz
Megazord :D

Silnik: AAM AAZ
Wysłany: 2011-11-23, 12:05   

pawel39106 napisał/a:
ja Ci pomoge tylko tyle ze też wymieniałem tą uszczelkę ale mimo że sporo dłubię sam przy ucie tą robotę akurat zleciłem mechanikowi bo nasłuchałem się opinii że trudno jest to wymienić aby było sucho. Wiem tylko że użył przy wymianie jakiegoś dobrego sylikonu i od roku jest tam całkowicie suchutko.

głupoty a czy w fabryce robili na silikon? raczej nie...wymiana nie jest straszna wcale bo zmieniałem w tym roku tylko trzeba pamiętać żeby tulejki dystansowe nie poszły ze starą uszczelką bo bez nich jak się złoży i za mocno dokręci to uszczelka puści po jakimś czasie a no i logiczne że nowa jaka by nie była nie wytrzyma tyle co oryginał a ten po wyjęciu łamał się dosłownie w dłoniach

pawel39106 napisał/a:

to już nawet można sobie w takiej sytuacji rozrząd machnąć za jednym razem :)
Ostatnio zmieniony przez devill4 2011-11-23, 12:06, w całości zmieniany 1 raz  

pawel39106 
Ventomaniak
VW

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-11-23, 15:41   

devill4 napisał/a:
głupoty a czy w fabryce robili na silikon? raczej nie

Nie wiem jak robili w fabryce ale wiem że mi gość zrobił na jakimś sylikonie i jest ok.
devill4 napisał/a:
bo zmieniałem w tym roku

no to zagrzej auto do temperatury 90 po czym zakręć kilka razy auto do odcięcia paliwa na drugim biegu i obserwuj czy po pewnym czasie nie puści Ci się spod klawiatury.
devill4 napisał/a:

no raczej trzeba bo jak się ściąga pasek rozrządu to się zakłada nowy przynajmniej ja tak uważam.

zB3ig 
Ventomaniak

Silnik: 1.9 TDI 1Z
Wysłany: 2011-11-23, 15:44   

Cytat:
pawel39106 napisał/a:

i mnie też to czeka...
wie ktoś ile taka przyjemność kosztuje, czyli pasek rolki uszczelniacz wałka ?

pawel39106 
Ventomaniak
VW

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-11-23, 16:24   

Ja to robiłem wraz z innymi naprawami i nie potrafię powiedzieć co ile mnie wtedy kosztowało.

wally44 
Zapalony Ventkarz
wally44

Silnik: 2.8 AAA
Wysłany: 2011-11-23, 18:26   

kolego musisz powycierac statre wycieki i bedzie widac Autko juz nie mlode wiec mogly pojsc uszczelniacze na wale wiadomo temp. i latka robia swoje pozdr.

devill4 
Zapalony Ventkarz
Megazord :D

Silnik: AAM AAZ
Wysłany: 2011-11-23, 20:03   

pawel39106 napisał/a:

no to zagrzej auto do temperatury 90 po czym zakręć kilka razy auto do odcięcia paliwa na drugim biegu i obserwuj czy po pewnym czasie nie puści Ci się spod klawiatury.

no jak tak je będę traktował to napewno mi posłuży długo ;) ja mam silniczek w dobrym stanie oleju bierze tyle ile fabryka przewidziała czyli prawie nic więc dbam o niego jak mogę a tym bardziej bez takiego pałowania się obchodzę :)

Cytat:
no raczej trzeba bo jak się ściąga pasek rozrządu to się zakłada nowy przynajmniej ja tak uważam.

chodziło mi raczej o to żeby nie robić 2 razy tego samego bo to ta sama robocizna praktycznie a pasek jak dobry i niedawno zakładany to niech sobie siedzi dalej :)

Odpowiedz do tematu