Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-12-30, 14:37 Znacie problem z gnijącymi błotnikami przednimi?
Z góry ostrzegam, że jestem tu nowy.
A teraz przechodzę do tematu. Z czego słynie Audi? Z blach w ocynku. Od jakiegoś czasu poszukuje błotników do mojego Venciaka, z mizernym skutkiem. Wszystkie są przerdzewiałe w tym samym miejscu i wpadłem na pomysł, żeby kupić w Sabacie (hurtownia z częściami) nieoryginalne błotniki, ale nowe w gołej blasze. Koszt to 100 zł za sztukę. Mam też dostęp do ocynkowania tych błotników oraz pomalowania ich proszkowo. I w związku z tym pytam:
Co o tym myślicie? Może już ktoś próbował takiego sposobu?
masz na myśli zamienniki do venta/golfa3 tak?
Kilka lub kilkanaście osób na forum ma takie założone w tym ja też i raczej nikt na nie nie bluźni.
Na allegro mnóstwo jest takich zamienników, nawet nie dawno toczyła się o nich rozmowa więc prześledź forum.
Kruchy69 napisał/a:
Mam też dostęp do ocynkowania tych błotników oraz pomalowania ich proszkowo. I w związku z tym pytam:
Co o tym myślicie? Może już ktoś próbował takiego sposobu?
No właśnie.. panowie ja też chciałem zdjąć sierpy patrze sobie a tu zonk.. Zgnite.. Musze coś poszukać.. a jak będę malował maskę to od razu pomaluje błotniki.. Co polecacie ?
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-12-31, 10:14
U mnie nie sa az tak zgnite, tylko ze sa pogiete i porysowane... :/ Ja tam zaryzykuje i kupie nowe zamienniki. Bo prawdopodobienstwo, że znajdziesz oryginalną uzywkę w dobrym stanie jest bardzo małe... Wiem z autopsji...
Wysłany: 2011-12-31, 11:00
Oj warto warto, czasami mozna szoku dostać bo tyle tam mozna znaleźć... Ja nie zagladam w tym roku nawet bo po wakacjach sciagałem błotniki i konserwowałem. Na wiosne zakładam nowe błotniki, grill, zderzak i maske...
Silnik: 1.9 D 1Y Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Maj 2011 Posty: 210 Skąd: Kielce
Wysłany: 2011-12-31, 13:35
Kolego zrob tak jak ja i sadze ze bedzie dobrze. Kup zamienniki, link z allegro jest tu http://forum.vwvento.org/...b8396a8#220433, pasowaly bez zadnego problemu, od srodka kup sobie bitex, rozpusc troche z benzyna ekstrakcyjna i cale dokladnie pedzlem pomaluj, nawet ze dwie warstwy dla pewnosci mozesz. Tak zrobionych blotnikow chyba nic Ci nie zje i bedziesz sie cieszyl na lata. I tak jak koledzy mowili wczesniej, czesto myj samochod i dokladnie zeby nic tam nie zostawalo i problemow miec nie bedziesz
Wysłany: 2012-02-12, 11:47
Jednak sie troche pozmieniało. od środka błotniki zostały pomalowane proszkowo a z zewnatrz tradycyjna metoda. W tym tygodniu odbieram elemanty od lakiernika, wiec pozostaje mi tylko czekac do wiosny z załozeniem. jak odbiore od lakiernika wrzuce pare fotek a czas pokaże czy to cokolwiek dało
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-13, 21:07
Lepiej poszukać ładnego oryginału, czasami mozna znależć. Przerabiałem ten temat i sporo sie naszukałem, ale warto było. wszystko ładnie pasuje i nie gnije. A tak a propo nowy błotnik w ASO, w ocynku, kosztuje około 650zł.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2012-02-13, 21:10
Lepiej poszukać ładnego oryginału, czasami mozna znależć. Przerabiałem ten temat i sporo sie naszukałem, ale warto było. wszystko ładnie pasuje i nie gnije. A tak a propo nowy błotnik w ASO, w ocynku, kosztuje około 650zł.
_________________ Morfeusz142
Wysłany: 2012-02-14, 21:07
No w danelczyku w świdniku sie pytałem to 700 zł... Ja szukałem i szukałem i nie znalazłem... Jak sa to albo gdzies je pryszczy, albo pozaginane... :/
ja ma zamontowane najtańsze błotniki, zamontować tak aby idealnie pasowały prawie nie możliwe
Spasowanie błotnika to również kwestia zderzaka, drzwi i maski. Wiadomo jednak że zamienniki nie będą tak pasowały jak ori ale dobry blacharz sobie poradzi. U mnie jeden ładnie leży a drugi kiepsko ale to raczej nie wina błotnika.
_________________ Ze słodkich rzeczy najbardziej lubię wódkę.
Ostatnio zmieniony przez pawel39106 2012-02-15, 12:34, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-02-15, 15:28
Ja zmienaim cały przód, czyli macha, zderzak i oba blotniki. Drzwi tez mam do regulacji, a ze wzgledu na oszczednosc w postaci robocizny wszystko chce zrobic sam. W razie czego mam po sasiedzku blacharza i lakiernika który zreszta mi to wszysko maluje...
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2012-03-02, 13:27
vwkrzysio napisał/a:
ja tak samo posiadam zamienniki i tragedia przy lampie do zderzaka brakuje prawie 2cm
u mnie to samo ...
Wysłany: 2012-04-05, 13:00
Cytat:
u mnie to samo ...
wez kogos do pomocy, jakas deske i szmatke. Próbuj dociskac go i dokrecac
jesli nie pomoze, zdemin błotnik i poegnij ta dolna czesc, lub rozwierc otwory, albo nowe dziurki zrób
ja u siebie tak robiłem i juz jest lepiej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum