Wysłany: 2012-06-18, 21:30 chyba cos ze skrzynia prosze o pomoc..
Problem wyniknoł chyba dzisiaj - wsiadam do auta podjechlem kilka km i ruszam z recznego na swiatlach i cos mi stuka... jade dalej ok za chwile znowy stuka (dzwiek metaliczny bardzo jakby cos sie do felgi uczepilo i stukało, nieregularny) zatrzymalem sie bo myslalem ze sie cos urwalo albo na kolo nawineło - nic nie widac a dzwiek dochodzi spod lewego przedniego kola chyba. Zrobilem kilkanascie km i raz stuka raz nie - bez reguły. Zdjołem kolo auto na lewarek - nie widac nic wszystko sie trzyma nic sie nie ciagnie - zapinam 1nke i daje gazu i slychac znowu stukot - wydaje mi sie ze cos w skrzyni sie urwalo i wali po obudowie - obejrzalem auto w kolo i nic nie zauwazylem - co moglo sie stac i jak to zrobic - moze to nie skrzynia sam juz nie wiem ale wyddaje mi sie ze z tamtad dzwiek dochodzi
nie odpalilem auto a kolo bylo w powietrzu - przeguby wewnetrzne to te co do skrzyni wchodza? - nie sprawdzalem ale widzialem ze przy lewym kole ta oslona ma dziure. Co jeszcze sprawdzac ?
uu panie kolego to nie bardzo dobrze...
w sumie co może podczas jazdy strzelać to jedynie przeguby i skrzynia, nic innego mi na myśl nie przychodzi. Dźwignij auto, wrzuć luz i kręć ręką kołem i nasłuchuj, przypatruj się na półoś. napisz co zaobserwowałeś i coś tam może jeszcze dopowiemy
zlotykamil, no to masz sprawę wyjaśnioną ... strzela zatarty przegub ... wyleciał smar dostała się woda i piach i dlatego strzela ... na razie strzela potem może się zblokowac lub nawet się urwać i narobić jeszcze większego bigosu
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
mam tak samo tylko z prawej strony tylko mi stuka na razie jak skręcę w prawo i dam więcej gazu to luba jak jedzie obok mnie to myśli że coś odpada tak stuka i wibracje się przenoszą
jednak to nie przeguby - zajechalem na warsztat ubsluchalismy i obejrzelismy wszystko w kolo - padlo na sprzeglo - po odkreceniu oslony wypadly kawalki sprezn i innego syfu w czwartek jade go postawic pewnie na wymiane kompletnego sprzegla , oby to bylo na tyle
uuu nie ciekawa sprawa oby nie narobiła tylko bałaganu tam gdzie nie trzeba którą osłonę odkręcaliście tam koło misy olejowej na dwie 10?jak dobrze pamiętam
Witam podepnę się. Mam podobny problem z tym że strzela mi na postoju podczas kręcenia kierownicą. wymieniłem przegub wewnętrzny przestało na tydzień i znowu to samo. Podczas jazdy cisza. Czekam na pomysły.
którą osłonę odkręcaliście tam koło misy olejowej na dwie 10?
dokladnie to ta
Hormon napisał/a:
Ja bym auta nie ruszał do czwartku
no nie mam zamiaru ale i tak jeszcze na warsztat dojechac musze - najlepsze jest to ze nie czuc nic nienormalnego ze sprzeglem - co prawda slabe juz bylo ale i nadal takie jest
zmieszcze sie w 400 na kompletne sprzeglo?
_________________ VENTOCAFE daje rade...
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-06-20, 23:21
KailonW napisał/a:
postoju podczas kręcenia kierownicą.
Jaki to dzwiek...? Metaliczny lekko stlumiony i sprezynujacy...? czy jakby tracie stawiało opór i "przeskakiwało" co jakas czesc obrotu...?
Jesli to pierwsze to albo sprezyna, albo stabilizator
Jesli drugie to łozysko kolumny McPhersona czy jak to ta sie pisze
Przynajmniej wg mnie.
tak mam tylko nie podczas skręcania na postoju lecz jak hamuje/ ruszam, no i może czasem na postoju też i w sumie też stawiam na końcówkę stabilizatora ale szukam kokoś mądrzejszego kto potwierdzi moje przypuszczenia
i prawie siedem stówek z głowy za kompletne sprzegło reszta wydaje sie wporzadku tylko polamana sprezyna narobila balaganu dobrze ze nic koncu nie wydarla i sie nie roszczelnilo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum