Wysłany: 2013-01-27, 17:48 Wyciek oleju przy filtrze oleju
Witam. Mam problem z wyciekiem oleju w okolicach filtra oleju. Po wymianie oleju jak i filtra zaczął się problem...dodam że podczas gdy silnik jest zimny nie widać żadnego wycieku,dopiero jak się nagrzeje to pojawia się wyciek. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną?
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2013-01-27, 17:57
Problem zapewne tkwi w uszczelce filtra ktore bywaja badziewny przy kiepskich markach. GDy kupowałem gorsze marki (gdyz takie były w sklepie) to filtr mogłem wymieniac po 4 razy co 100km i zawsze ciekło a uszczelka po odkręceniu zawsze była spłaszczona. Za to gdy latałem np na filtronie, deckermanie, mannie czy org VW, tego problemu nie było i przy wymianie oleju stara uszczelka zawsze była gruba.
Mam rozumiec że dokręciłes dobrze i nasmarowałes uszczelkę.....więc o to nie pytam
Wczoraj zauwazylem ze nie dosc ze olej ucieka to jeszcze plyn chlodniczy z krócca kolo glowicy ucieka i sączy sie płyn chłodniczy. Nie wiem co robić..czy dokręcić stary króciec czy po prostu wymienic na nowy. Płyn ucieka tylko wtedy kiedy silnik jest ciepły.Wtedy rowniez najgrubszy wąż jest bardzo twardy
Wczoraj zauwazylem ze nie dosc ze olej ucieka to jeszcze plyn chlodniczy z krócca kolo glowicy ucieka i sączy sie płyn chłodniczy. Nie wiem co robić..czy dokręcić stary króciec czy po prostu wymienic na nowy. Płyn ucieka tylko wtedy kiedy silnik jest ciepły.Wtedy rowniez najgrubszy wąż jest bardzo twardy
Silnik: 1.9 D
Wiek: 40 Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 64 Skąd: k. Kętrzyna obecnie Mrągowo
Wysłany: 2013-01-28, 16:52
złap za filtr oleju i sprawdź czy masz luzy na chłodniczce. Gdy wymienia się filtr czasami luzuje się nakrętka w chłodniczce oleju, dokręć nakrętkę w chlodniczce i sprawdź czy cieknie.
Mi ciekło za filtrem i wyglądało to tak:
_________________ byl 126p byl 125p byl golf II jest wreszcie vento
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-01-28, 23:02
qbas190, kolega ma bezynika, a tam nie ma chłodniczki oleju. a odnosnie króćców to ja bym polecił jednak ori. W ciagu roku toprana zmieniałem dwa razy, teraz kupilem w VW ori za 6 dyszek i mysle ze pochodzi sporo dłuzej.
panowie a jak ma wyglądać krociec do którego jest przymocowany filtr ? ma być podłużny i długi czy krótki? znalazłem na allegro zdjecie uchwytu fitra oleju ale jest on taki długi a ja mam taką mały gwintowany.Z allegro wyglada tak :
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-01-29, 05:40
czujniczek ok. 15zł... przez niego też sporo oleju potrafi wylecieć, szczególnie właśnie jak jest rozgrzany silnik i na wyższych obrotach podczas jazdy.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2013-01-29, 21:10
ale niech się kolega wypowie moze ma ta chłodniczkę przez kogoś założoną , dwulitrówki maja w ori i problem może być z oringiem pod chłodniczką a nie uszczelka filtra
sprawdzę ten czujniczek,tylko powiedzcie panowie bo mam akurat dwa takie czujniczki: jeden brązowy i drugi chyba czarny.Nie jestem pewny. Jeden jest od cisnienia oleju a drugi?
Silnik: 2E Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 2005 Skąd: Jasna Góra
Wysłany: 2013-01-30, 08:41
Bankowo czujnik jak mowisz ze spocony bo one czesto potrafią sie sypać, na ZAPIE masz za 9 zl taki czujnik zebys szukać nie musiał, bynajmniej tyle za niego dawalem pol roku temu
Silnik: 2E Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 2005 Skąd: Jasna Góra
Wysłany: 2013-01-30, 09:37
Czy az tak duzo to nie wiem, ale wiem ze napewno potrafi sporo uciec, mi przez ten czujnik caly filtr w oleju zawalało, myslalem ze filtr nie dokrecony a sie okazal glupi czujnik, moze gdzies jeszcze masz wyciek, ale czujnik mimo wszystko wymien
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum