Silnik: 1.9 SDI
Wysłany: 2013-03-19, 21:09 Vento bieg 3 nie wchodzi przy redukcji!
Witam, problem tkwi w tym, że od dłuższego czasu przy redukcji z 4 lub 5 na 3 nie chce wejść 3 bieg! Żeby włączyć 3 muszę dać najpierw 2 a potem 3. Wczoraj ściągnąłem skrzynie żeby wymienić tarcze i przy okazji zobaczyć co jest grane z ta 3. Po ściągnięciu skrzyni sprawdzałem to wszystkie biegi ładnie lekko wchodzą, co może być przyczyną? zużyty synchronizator 3 biegu?? Dodam, że w skrzyni nic nie zgrzyta!
U mnie jest tak, że z każdego biegu wbijając "jedynkę" muszę zatrzymać auto. Inaczej jest zgrzyt. To nie problem. Przełożenie jest przyjemne, bo dieselowski Vencisz na "dwójce" bez gazu pokonuje każdy pagórek i spokojnie po dziurawym przejeździe kolejowym się przetoczy.
Bardziej problematyczny jest fakt, że przy starcie ze świateł z "byle Astrą 1.8", trzymając elegancko dwie rączki na kierze, wbijam dwójkę "przez zęby" i jak to mawia Pan Cejrowski - to mnie wkurza.
Rozumiem fakt istnienia i zasadę działania synchronizatorów, ale autem, które posiadam, nie da się najzwyczajniej w świecie jeździć dynamicznie. Szybkie włożenie dwójki (z jedynki) charakteryzuje się przykrym dźwiękiem i mało przyjemnym odczuciu na lewarku, natomiast zachowując się jak na street racera przystało zdarza się, że dwójka wyskakuje i palę sfuj imicz Jedynka aligancko, szbko dwa i mi gałka w ręku zostaje (187864378 razy już sklejana). Najpierw poszła naowa gałka, później taniej wyszedł poxipol, póxniej się na cyjanopan przerzuciłem, a teraz już tylko taśmę izlolacyjną wożę.
Ja rozumiem, że latam 60 konnym dieselem, ale biegi powinny wskakiwać. Po roku mnie to irytowało. Teraz pogodziłem się z myślą, że to tylko 60km i się tym nie ścigam (może czasem).
Moja wypowiedź nie wniosła w sumie nic do tematu, ale na pocieszenie dodam, że nigdy nie jest tak żle, by nie mogło być gorzej. Ciesz się, że nie jesteś kierowcą KRAZa. Ten to ma przewalone i to się nazywa szarpanina.
Pozdrawiam i polecam filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=RfFOLHyPpVQ
Silnik: 1.9 SDI
Wysłany: 2013-04-10, 00:11
Uporałem się już kupiłem nową skrzynie, zmontowałem, wyregulowałem biegi i teraz wchodzą jak w masełko lecz jest kolejny problem: hamulce.... jak nie urok to sraczka...
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-04-10, 10:07
moze zapowietrzyłes jak odpiąłeś przewód od sprzęgła?
Żeby nie zakładać nowego tematu napiszę tutaj.
Dzisiaj podczas dynamicznego przyspieszania przy wbijaniu biegu numer 2 było słychać zgrzyt. Próba kolejna-znów zgrzyt. Przy spokojnym ruszaniu wszystko w porządku. Inne biegi, nawet przy dynamicznym ruszaniu, żadnego zgrzytu nie wydają.
Czy to synchronizator? Oby nie...chociaż nie wiem, czy tu jest jakaś inna opcja
geckon, ja też tak mam że przy wbijaniu 2 biegu mam zgrzyt i to nie zależnie czy wbijam szybko czy wolno,czasami uda się wrzucić bez zgrzytu ale np. jadę dojeżdżam do krzyżówki i wcześniej wrzucę na luz i trzymam na sprzęgle ciągle i pożniej uda się wrzucić normalnie albo jak bardzo powoli wkładam 2,ale ktoś kiedyś pisał na forum że ten typ tak ma ale nie dam sobie uciąć za to ręki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum