Silnik: 1Z
Wysłany: 2013-05-31, 22:41 Vento-pierwszy samochód
Cześć wszystkim. Niedawno zdałem prawo jazdy i na wakacjach planuję iść gdzieś do pracy i zarobić na swój pierwszy samochód, wiadomo że nie zarobie 4-5tysi. ale mam nadzieję na małą pomoc finansową ze strony rodziców
I po przeglądaniu stron w poszukiwaniu czegoś sensownego na pierwsze auto wpadł mi do głowy pomysł z vw vento. Jednak jakoś nie specjalnie dużo jest jakichś opinii na jego temat, kosztów utrzymania itd. więc chciałem zapytać się w tym temacie czy vento nadaje się na pierwszy samochód ? jak jest z kosztami utrzymania i awaryjnością oraz blacharką?
Interesuje mnie to, ponieważ na ulicach jest stosunkowo mało vw vento, podobnie jes na serwisach aukcyjnych więc ciekawi mnie czy jest on odpowiedni dla osoby uczącej się i będącej na utrzymaniu rodziców
Używałbym go głównie do dojazdów do szkoły, ok 20km w jedna stronę no i jeśli znalazłby się w późniejszym czasie jakieś fundusze do delikatnych przeróbek
Vento bardzo dobry wybór, tylko trzeba trafić na zadbany egzemplarz, a z tym teraz jest już trochę trudno...
_________________ Zielony borowik...
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-06-01, 15:23
jesli chodzi o silniki, to sa bardzo dobre, czesci tanie jak barszcz i ogolnie dostepne zarowno na szrotach jak i w hurtowniach. Wnetrze bardzo praktyczne, zawieszenie tanie i tez malo awaryjne. Najwiekszy problem to blacharka. Powoli Venciaki robia sie joungtimerami, bo coraz mniej egzemplarzy nadaje sie do jazdy, pod wzgledem blachy. Napewno przy zakupie trzeba zwrocic uwage na progi, podloge, oraz kielichy. Reszta rzeczy, to drzwi przy wiazce od kabli i blotkinki przednie na laczeniu z progiem. To sa nweralgiczne miejsca jesli chodzi o Vento. A czy Vento do dobre auto jako pierwsze? Masz informacje z pierwszej reki - tak. Vento to moje pierwsze auto i przy jego awaryjnosci dawalem rade odlozyc na jakies modyfikacje.
Wysłany: 2013-06-01, 18:32
Takich odpowiedzi oczekiwałem
Z blacharką o ile nie będzie ona w tragicznym stanie sam sobie poradzę, no chyba że trzeba będzie coś wspawywać
Co do silników to raczej będe szukał benzyniaka, chyba najbardziej 1.8 90km, jeśli nie będzie nic ciekawego w tej gamie silników to 1.8 75km albo 1.6 albo w ewentualności diesla 1.9tdi, ale jednak bardziej jestem za benzyną.
Mam jeszcze pytanie odnośnie kasy. Czy za ok. 3,5-4k można kupić już jakiegoś sensownego ventyla ?
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-06-01, 18:38
hmm, raczej trzeba bedzie dłuzej poszukac, ale w kiepskiej opcji i stary rocznik, mysle ze jakotaki sie trafi. Błotniki to jesli były wymieniane to moze powiedziec ze to dobry znak, bo ktos dbał o auto (oczywiscie jesli były wymieniane z powodu rdzy), wiec reszta tez powinn byc usuwana na czas. No ale czek Cie ciezka droga zeby znaleźć naprawde zdrowy, alecz duzo rzeczy da sie ogarnac samemu.
Wysłany: 2013-06-01, 22:21
No ja się tam cudów na początek nie spodziewam, ale od razu wiem że jak już coś zakupie to nie będzie to tylko pojazd do jazdy z punktu A do punktu B, bo ja mam trochę fanatyczne podejście to wszelkich pojazdów mechanicznych ale z drugiej strony nie chcę kupić jakiegoś repitucha co będzie skarbonką bez dna(w sensie przymusowych napraw).
W taki razie zaczynam odkładać kasę i będę szukał w miarę zadbanego ventyla
Jak coś mi się jeszcze przypomni to będę się odzywał w temacie
Ps. Gdyby ktoś z województwa Lubelskiego(najlepiej z okolic Zamościa ) coś wiedział o jakimś w miarę dobrym vencie do 4k na sprzedaż niech daje znać
Ostatnio zmieniony przez Baku 2013-06-01, 22:33, w całości zmieniany 1 raz
Kruchy69, zapomniałeś wspomnieć o tylnej klapie koło światełek od podświetlenia tablicy bo tam tez lubi ruda się pojawiać i tylne błotniki
Baku napisał/a:
ok 20km w jedna stronę
to można spokojnie brać diesla ja dziennie robię średnio 15-20km po samym mieście i spalanie mam w granicach 5,5L w zależności od stylu jazdy części tak jak koledzy piszą tanie i wszędzie dostępne bo jak by nie patrzeć dużo podzespołów pasuje od Passata b4,golfa 3 ja mam swojego venciaka od 3 lat i poza materiałami eksploatacyjnymi nic nie wymieniałem bo nie ma co się psuć no dobra progi wymieniłem ale to jak większość kolegów na forum po 19 latach musiała się ruda rzucić
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2013-06-01, 22:51
Jak koledzy piszą Vento to super auto dla młodego kierowcy z nie zadużym budżetem. Jest mało awaryjne i tanie w utrzymaniu, części dostępne wszędzie i większość pasóje od Golfa III, jeśli ma się trochę pojęcia i dostęp do neta to większość rzeczy można zrobić przy tym samochodzie samemu. Na forum jest kilka osób które mają już na swoim koncie że tak powiem któreś Vento z kolei, sam należę do nich bo mam już drugie i szczerze polecam Vento każdemu. Więc szukaj jakiegoś zdrowego egzemplarza pod względem blacharki i nie tylko oczywiście, a potem ciesz się nim i bądź stałym bywalcem na naszym forum
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2013-06-01, 22:53
kruchy69 starsze roczniki lepiej sie trzynaja niz te nowsze fakt moze wyposazenie jest gorsze ale da sie to przezyc Baku szukaj 1.8 90 km jak najbardziej polecam
Wysłany: 2013-06-02, 20:45
Ale pewnie nie kosztował 4k
Jak pisałem cudów się nie spodziewam, ale też się nie pogniewam jak trafi się jakaś przyzwoita opcja. Początkowo miałem jeździć seicentem które jest totalnym golasem, ale wyszło jak wyszło (może i na szczęście) że nie będę nim jeździł i w związku z tym postanowiłem że nie będę czekał, przeboleje wakacje i nazbieram na swój pierwszy samochód, dodatkowo rodzice powiedzieli, że dorzucą coś do uzbieranej sumki
Zobaczymy jak to będzie. Na razie jestem nastawiony na poszukiwania vento, dzięki za pomoc
ja dałem za swojego 3 lata temu 2,5 tyś ale goła seria ale za to silnik 1,9 TDI który mnie nigdy nie zawiódł przy -32C odpalił jako jedyny a był najstarszy dużo też zależy o tego kto tym autem wcześniej jeździł i jak dbał o niego
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-06-02, 21:45
hrubek18 napisał/a:
dużo też zależy o tego kto tym autem wcześniej jeździł i jak dbał o niego
\
Dokładnie. Przede mną jeździł przez 10 lat mój ojciec To chyba najlepsza osoba, po której można przejąć auto
Wysłany: 2013-06-02, 22:45
hrubek18, jak juz blotniki z tyłu leca to znak ze cos bylo kombinowane, bo u mnie zdrowizna, a drzwi, klapa, błotniki i podłoga lecą. A rok? poczatek 98.
Wysłany: 2013-06-03, 18:35
Najlepiej na jednopunktowym wtrysku - czyli AAM i ABS - odpowiednio 75 i 90KM. Są można powiedzieć stworzone to LPG W swoim mam gaz od 2005 roku i nie było żadnego problemu.
Oczywiscie nie przekreślam innych silników, ale jeśli pytasz które są najlepsze do gazu to według mnie te dwa
jak już chcesz wybierać między AAM i ABS to lepiej ten drugi masz więcej koni a splanie takie samo praktycznie na pewno nie kupuj 1,6 nie pamiętam oznaczenia ale z tego co pisali koledzy na forum to najmniejszy silnik jaki był wkładany do naszych autek i nie radził sobie po prostu
Wysłany: 2013-06-03, 21:49
1.6 tylko i wyłącznie z sekwencją
tak jak hrubek18, pisze, że lepiej niby ABS, chociaż szczerze mówiąć ja mam AAM i jeździłem ABSem to nie czułem różnicy... Może poprostu mam bardziej zadbany egzemplarz Ja bym raczej patrzył na stan ogólny niż na te powiedzmy 15KM...
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2013-06-03, 22:20
Panowie....nie mieszajcie....1.6 AFT 101 KM to tylko sekwencja, aby miało to ręce i nogi.....zwykły 1.6 75KM będzie na mieszalniku.
ADZ to, to samo co ABS, różni się detalami, ale ogólnie to ten sam motor i tak samo lubi gaz.
AAM i ABS......niby NM zbliżone i w tym samym zakresie, ale ABS, 2 sekundy wczesniej osiaga setkę, więc same NM to nie wszystko
i co do gazu nie generalizowałbym,.....trafisz na partacza, ktory nie da rady zagazować najprostszego silnika i tak czy siak będzie lipa.
Mam ABS....silnik ma 20 lat....od 8 lat na LPG....nigdy nie tykany....ciągle trzyma seryjne parametry.....i jak ktoś twierdzi że gaz niszczy silnik lub go muli.....to zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy
i jak ktoś twierdzi że gaz niszczy silnik lub go muli.....to zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy
zazwyczaj jest tak że najwięcej narzekają Ci którzy nie jeździli na gazie i tak ze wszystkim jest z tego co zauważyłem tak samo jak niby paliwo za wschodniej granicy jest lipne a oni czasami jeżdżą lepszymi furami niż my i jakoś nie narzekają i jezdzą
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2013-06-03, 22:48
hrubek18 napisał/a:
nie kupuj 1,6 nie pamiętam oznaczenia ale z tego co pisali koledzy na forum to najmniejszy silnik jaki był wkładany do naszych autek i nie radził sobie po prostu
Panowie a 1.4 nie pakowali do venta? kiedys widzialem aukcje z takim motorem w vento
Wysłany: 2013-06-06, 00:09
jak jest zwężka w dolocie to nie wierze ze ani troche go nie muli. I nie mówicie ze gaz zle nie wpływa na silnik. Wpływa - ale nie w takim stopniu jak to mówia hejterzy. Sa kretyni co odpala auto i odrazu przegazówka do 4 tysiecy zeby sie na gaz przełaczył a potem go piłuje "na zimnym", stad opinie ze gaz szkodzi silnikowi, ze szybciej pada. Gaz przyspiesza starzenie silnika, ale przy przebiegach jakie wytrzymuja silniki jest to niemalze nieoczuwalne.
Silnik: 2E Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 2005 Skąd: Jasna Góra
Wysłany: 2013-06-06, 08:22
Kruchy69 napisał/a:
Sa kretyni co odpala auto i odrazu przegazówka
CZyli jestem kretynem bo tak robilem, ale mialem silnik 1.8 75 km i odpalalem tylko na gazie , nikt mi nie powie ze jest jakis inny lepszy silnik do gazu niz wlasnie tez, jeździlo u mnie na gazie przez 6 lat i sie nie zmulil mimo lat a silnik nigdy nie zawiódł i nikt w to nie uwierzy ale mial lepszego buta na lgp niz na BP, to byla rakieta hehe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum