Witam.
Wczoraj była ulewa w moim mieście i niestety bardzo duże kałuże na drogach w które musiałem wjeżdżać, po przejechaniu ok 7km wyskoczyła ikonka akumulatora na zegarach, świeci bardzo słabo, nie tak jak np od ręcznego. Sprawdzałem czy jest jakieś ładowanie ale niestety przy dodawaniu gazu cały czas napięcie jest 12v i nie skacze w górę. Podpowiedzcie mi proszę czy wymieniać cały alternator czy to może byc np regulator napięcia?.
Z góry dzięki za odpowiedzi/
Pozdrawiam
Wymieniłem regulator napięcia wraz ze szczotkami i nadal jest ikonka, że nie ładuje, z tym że teraz jak dodam gazu stopniowo zanika, wcześniej po dodawaniu gazu nic się nie zmieniało.
Dzisiaj przez jakies 10h nie padało więc juz raczej wysechł ; <
Mam jeszcze pytanie, w środku alternatora powinny być takie złote zwoje ? Bo na zdjęciach takie są a u mnie one są czarne/szare jakby zabłocone.
Zwoje są miedziane. Kolor mało istotny bo mogą być zabrudzone. A sam wymieniales ? A ląduje ? Bo mówisz ze kontrolka gaśnie tylko czy ląduje. Jak tak daj mu szansę na ułożenie szczotek.
Nadal jest to samo, ikonka się świeci ale słabo, sam wymieniałem regulator ze szczotkami, za 35zł był do mojego alternatora valeo. Jak zapalam auto, włączam światła i zdejmuje minusowa klemę , auto gaśnie, a chyba nie powinno?
Ostatnio zmieniony przez danielss 2013-07-13, 19:50, w całości zmieniany 1 raz
Plus idzie czerwony przewód od alternatora do aku. Masa po obudowie. I jedną wsuwka w alternator gdzie oznaczone D+ czyli kontrolka. Jescze jest opcja ze diody poleciały w alternatorze
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-07-14, 12:18
danielss, a moze diody prostownicze? Albo uzwojenie wstepne? Chyba najlepszym wyjsciem bedzie szukac nowego alternatora. :/ ewentualnie zawieźć do warsztatu gdzie sie zajmuja takimi rzeczami, badz napisac do hose.
Jeszcze takie pytanie, jakie alternatory montowali w silnikach 1.8 AAM 75km ?
Jade zaraz na szrot ale przez telefon pytali czy jest spręzynowe napinanie czy to drugie, a ja nie mam pojęcia, wiem że jest to valeo 70A.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum