Wysłany: 2013-07-14, 06:58 Vento 1.9tdi problem z piszczeniem z okolic paska ładowania
Witam. Mam taki problem w swoim ventylu 1.9 TDI że po rozgrzaniu piszcze coś od paska ładowania wymieniłem napinacz paska ale to niepomogło. Jak sie samochód rozgrzeje to zaczyna piszczeć ale jak sie wyłączy lampy to przestaje ( jest mniejszy pobór prądu). Czy możliwe że sam pasek by tak piszczał???
Możliwe, że łożysko w alternatorze. Ja kiedyś miałem podobnie, ale nic nie robiłem z tym, nawet po wymianie paska. Może nie tyle ci piszczało, co trochę huczało.
_________________ Zielony borowik...
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-07-14, 12:11
tak jak pisze sebastian. Ale najlepiej bedzie zrobic kapitalny remont alternator. Cenowo, jesli zawieziesz sam alternator do jakiegos zakładu robiacego takie rzeczy to zapłacisz smieszne pieniadze.
Wymień pasek a jak ci piszczeć dalej będzie może być jeszcze wyrobione sprzęgło na rolce alternatora. Tu masz filmik jak wymieniałem łożyska w większym alternatorze ale rolka ta sama w czasie 02:40 widać rolkę przed wymianą spróbuj ją jeszcze dokręcić.
Dzięki za odpowiedzi. Dodam jeszcze że dzieje sie to na wolnych obrotach tak do 1200 obr/min a na wyższych wogule nie piszczy. Wymienie najpierw pasek a później jeśli nie przestanie piszczeć to pomyśle co dalej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum