Witam serdecznię, od pewnego czasu przymirzałem sie do wymiany termostatu i płyny chłodniczego juz na zime, ale rowniez od pewnego czasu zobaczyłem ze znika mi płyn chłodniczy, dzisiaj sprawdzałem wszystkie mozliwosci, zaczynaja od zbiorniczka po wszystkie węże oraz chłodnice, nigdzie nie zauwazylem wycieki płynu, i nie wiem gdzie moge szykac przyczny tego, moze ktos zna jakies szczegolne miejsce gdzie lubi nie widocznie uciekac ?
Ten króciec w którym jest czujnik temp płynu lubi pęknąć, a sączący się płyn paruje na silniku bo jest ciepły, poza tym czasem może lecieć z tyłu silnika przy kolektorze ssącym. Masz gaz? Jak masz sprawdź też węże od nagrzewnicy do reduktora gazu. No i czy olej jest w porządku? Nie gotuje silnika, nie przybywa oleju?
Silnik: 1,8
Wysłany: 2013-09-25, 19:56
Olej cały czas kontroluje, jest w normie i nic nie ubywa, ale tak jak pisesz jutro sprawdze wszystkei weze do nagrzewnicy bo mozliwe ze w srodku mi cos przecieka a nawet nie wiem o tym.
Wysłany: 2013-10-10, 14:12
Dobra dzisiaj juz wszystko wiem, ciekło prawie wszędzie, wszystko było sparciałe i stare jak Jelcz, wymieniłem króciec ktory wchodzi w głowice z prawej strony wraz z uszczelką, wymieniłem krociec ktory wchodzi w głowice wraz z czujnkiem temp. ale teraz pozostaje pytanie ile uszczelek powinno isc do kroćca z termostatu ? bo w zestawie dosalem 6 uszczelek i kazda jest inna tak wiec juz nie wiem jaką mam dac, juz dwa razy dawalem uszczelke i po zalaniu wody na probe dalej ciekło... moze ktos sie z tym juz borykał ?
Wysłany: 2013-10-21, 11:35
I juz wszystko wiadome co jest nie tak, niestety po kilkukrotnym złozeniu i rozłozeniu obudowy pompy wody itd. okazało sie ze pojawiły sie mikropęknięcia ktore nie byly widoczne gołym okiem, ale troszke zaczołem to czyscic i tak widac to wygląda....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum