Wysłany: 2013-11-07, 00:08 1.9 Td ubytek plynu chlodniczego
Witam
Mam problem z plynem chlodniczym. Jak kupilem vento w zbiorniczku bylo malo plynu praktycznie na samym dnie, Dolalem i po kilku dniach jest to samo plyn jest na tym samym poziomie co po zakupie. Szukalem na forum ale nie znalazlem, uszczelke pod glowica raczej wyklucze bo silnik nie dymi wogole. Raz wydawalo mi sie ze zostala po mnie plana i to chyba byl plyn ale nieszczelnosci nie znalazlem zreszta wylal by sie caly plyn a ubywa go do pewnego momentu.. co to moze byc ?
Bedzie ciezko zlokalizowac bo plyn wyparowywuje musisz na rozgrzanym silniku obejzec caly uklad od chlodnicy az po pojemnik punkt po puncie wszystkie weze wszystkie laczenia tam gdzie jest termostat to pod spod musisz sie polozyc gdzie kruciec wychodzi z glowicy jest do niego doczepiony czujnik temperatury itd
Najlepiej jak bedzie rozgrzany silnik tak do 70 stopni bo wtedy woda nie zdarzy tak szybko wyparowac a juz bedzie jakies cisnienie w ukladzie. musisz niestety pokombinowac choc zapewne za pierwszym razem tak szybko nie znajdziesz, dokladnie musisz ogladac
Ostatnio zmieniony przez hotdriver 2013-11-07, 10:09, w całości zmieniany 1 raz
W dieslach jest chyba jakiś trójnik który często pęka, podczas jazdy płyn ubywa i odparowuje.
A w beznynie nie ma ?
Masz króciec z przodu od bloku i z prawej strony czesto w nich uszczelki kruszeja lub krocce sie wyginaja i z nich leci sprawdz i wymien krocce groszę kosztuja, tylko dostępne są TOPRAN co ciekawe wszyscy na nie narzekaja ale u mnie juz 2 lata trzyma.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2013-11-07, 20:29
muchomorek165 napisał/a:
A w beznynie nie ma ?
l
Też są, u mnie np teraz ubywa przez uszkodzona uszczelkę która jest przy bloku silnika, po przejechaniu 15 km, nie ma szans zauważy gdzie płyn ucieka bo odparowuje.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2013-11-07, 20:34
Dobrze jest jak się na petrygo lata, ewentualne wycieki pozostawiają białe zacieki i nie trzeba prosić, aby furak popuścił w celu zlokalizowania wycieku.
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2013-11-07, 21:45
A nie gotuje się płyn w zbiorniczku jak przejedziesz dłużsża trasę i nie wyrzuca go na zewnątrz?
Bo to wg mnie t oznaki uszkodzenia uszczelki pod głowicą by były.
jak wracam z dluzszej trasy to po otwarciu zbiorniczka leci taki jakby dymek.. A jezeli to wina uszczelki to nie powinien dymic na bialo ? sprawdzalem przewody sa miekkie, samohod nie dymi, po ostatnim dolaniu juz niby nie ubywa a zrobilem troche kilometrow. Wczesniej to momentalnie ubyło
mam nadzieje a jaka temoerature powinien miec plyn w zbiorniczku ? sprawdzalem dzisiaj wszystko nie dymi, nie ida banki powietrza ze zbiorniczka, przewody nie sa twarde, silnik nie grzeje sie temp w czasie jazdy 90 stopni .. a jakie sa dokladnie objawy uszkodzonej uszczelki ?
Mam jeszcze jedno pytanie bo wydobywa mi sie troche oleju tutaj z pod pokrywy silnika czy to normalne nie sa to duze ilesci
90 stopni to idealna temperatura, nie masz się czym przejmować Olej z pod pokrywy to częste zjawisko w tych silnikach, jak trochę leci na razie się nic nie stanie, ale wymień bo potem zacznie lecieć coraz mocniej.
nie chce zakladac nowego tematu wiec zapytam. Jakie czesci beda mi pasowaly z passata b3 do venta ? W pasku silnik to 1.9d. Chce go sprzedac na szrot ale wczesniej wole sie upewnic czy moze cos mi sie nadac do venta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum