Tylko CHD ma krótkie przełożenia a u Ciebie były bardzo długie więc zobacz co za skrzynie miałeś. CHD mam w tej chwili ją i widziałeś że to zupełnie inna bajka.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-01-11, 09:23
Mam w domu skrzynie od AAM i od ABS. Później sprawdzę jakie mają oznaczenia. Ale jak już byś kupował, to kup od ABS. Znacznie lepiej się na niej jeździ po mieście i krótkie trasy.
CHD ma krótkie? Ja myślałem,że własnie dłuższe. Skrzynia ABS ma 100km/h ciut powyżej 3tyś obr a aam czyli chd ma 2500 przy 100km/h. W turbodieslu też chyba jest ta CHD nie?
No nie no ale chodzi mi o to, że dieslem się trochę inaczej jeździ i czuć jakby te biegi były krótsze, bynajmniej ja mam takie wrażenie jak z mojego aam wsiądę w aaz.
No nie no ale chodzi mi o to, że dieslem się trochę inaczej jeździ i czuć jakby te biegi były krótsze, bynajmniej ja mam takie wrażenie jak z mojego aam wsiądę w aaz.
Takie wrażenie możesz mieć bo diesel ma do 5500obr/min a benzyna 7000obr/min
i benzynę możesz wkręcić na wyższe obroty i się wydaje że ma dłuższe przełożenie a to obroty robia swoje:D
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2014-01-11, 20:47
Według mnie nie ma aż tyle różnicy, kiedyś z czarnymsuberem nawet jechaliśmy jednocześnie obok siebie i porównywaliśmy przełożenia....on miał 3 tys i równiutkie 120,a ja już musiałem mieć ok 3.2 tys aby jechać równo z nim.....co nie zmienia faktu, że dłuższa skrzynia jest fajniejsza (przynajmniej dla mnie). Z resztą temat przełożen i skrzyń był juz niejednokrotnie poruszany na forum.
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2014-02-14, 16:33
Po wielu poszukiwaniach skrzyni, znalazłem w dobrej cenie od silnika 1.8 ABS o oznaczeniu CHB. Czy podejdzie do AAM zamiast CHD bez zmiany sprzęgła? Zależy mi na tym, żeby wymienić tylko samą skrzynię.
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2014-02-14, 22:39
To jest cenna informacja. Nie wymieniałem nigdy sprzęgła, ale wszystko do tej pory było z nim ok, więc nie powinno się nic dziać. Ktoś jeszcze się wypowie na ten temat ?
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2014-02-14, 23:41
Ja z doświadczenia wiem, że jeśli go od razu nie wymienisz to i tak w najbliższym czasie jeszcze raz będziesz wyjmował skrzynię. Ale wybór należy do Ciebie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum