Wysłany: 2014-01-20, 17:57 Wymiana głównego sterownika - skutki uboczne?
Witam. Mam takie zapytanie o silnik TDI. Czy można zamiast sterownika o nr. 028 906 021 C wsadzić sterownik o nr. 028 906 021 HD ? Moja ventka bez immo.. Czy będą jakieś skutki uboczne takiej operacji?
Z tego co wiem TDI większość awarii informuje poprzez kontrolkę świec żarowych ale odbiegamy od tematu - jeśli wymiana nie pomoże - trudno, będę szukał wtedy innego rozwiązania, chodzi o to jaka będzie reakcja po wymianie sterownika.. Sterownik HD podobno również jest do silników bez immo. ale jednak musi się czymś różnić
Tak, kontrolka sygnalizuje jakis blad ale sprawdz najpierw czy dziala wlacznik swiatel stopu Taka pierd.olka a tez sygnalizuje w identyczny sposob.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ostatnio zmieniony przez bradley 2014-01-20, 21:18, w całości zmieniany 1 raz
Bo na 90 % oto głównie się rozbiega. VAG wykrywa mi ciągle błąd - czujnik światła stop - nie prawidłowy sygnał ale gdy mi to miga bo zaznacze, że nie zawsze miga to wszystko jest w porządku, światła stopu palą na zawołanie.. Jeśli nie chodzi Ci o pedal hamulca to gdzie takowy włącznik znajde?
Silnik: AFN+ Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Mar 2013 Posty: 33 Skąd: Żuromin/Warszawa
Wysłany: 2014-01-21, 02:37
kowal323 napisał/a:
Bo na 90 % oto głównie się rozbiega. VAG wykrywa mi ciągle błąd - czujnik światła stop - nie prawidłowy sygnał ale gdy mi to miga bo zaznacze, że nie zawsze miga to wszystko jest w porządku, światła stopu palą na zawołanie.. Jeśli nie chodzi Ci o pedal hamulca to gdzie takowy włącznik znajde?
Sprawdź czy wtedy działa poprawnie. MB 006, poz. 2. Jak się zmienia po wciśnięciu stopu?
_________________ Chiptuning - nie tylko TDI.
Hamownia.
przeczysc styki w kostce czujnika hamulca,jak nie pomoże wymien na nowy
_________________ posiadam wszystkie czesci do golf II golf III ,Vento ,jetta . cieżkie przypadki tdi 1z ,ahu (cała grupa VAG ) do ogarniecia ,czyszczenie nastawników HDK ,diagnostyka VAG.
są dwa czujniki hamulca, sprawdź VAG iem tak jak powiedział pgt, wtedy zobaczysz który nie działa i za który się wziąć najlepiej jak nie wiesz co i jak zrób loga i go zamieść to pomożemy
Pytam ponownie, będą jakieś skutki uboczne czy lepiej szukać takiego jaki mam aktualnie? Samochód sam gaśnie po czym przy zaplonie non-stop świeci się na pomaranczowo kontrolka swiec zarowych i poki nie zgasnie - nie odpale go czyli gdziies tak po 20 min. Chyba, że ktos zna temat i wina leży gdzieś indziej?
Wybacz zakręcony jestem, ciśnienie mi skoczyło i wszystkiego się odechciało, po prostu autko było u Mechaniora który niby wiedział co ma robić i niby zrobił a dzisiaj mi autko zgasło po telefonie to on sam już nie wie co mu dolega, zalecił wymianę sterownika.
Wracamy do początku http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=15355
Przyczyna jak sam zauważyłeś leży za pewne po stronie:
1237 Zawór odcinający paliwo -N109
przerwa lub zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
hotdriver napisał/a:
to juz teraz wiesz czemu ci gasnie masz blad zaworu n109 powodow moze byc kilka albo uszkodzony przekaznik 109 (zimne luty) albo czujnik temp albo cos z kablami najlepiej jak nie bedzie ci chcial odpalic odlacz czujnik temp i zobacz czy odpali
Więc od czego zacząć? Ogółem z tego co zauważyłem gdy zgaśnie to odpali gdzieś dopiero po 20-30 min. Czasami zdarza się szybciej, czyli taka loteria, jakby coś musiało wystygnąć i dopiero mógł odpalić Czujnik temp. ? Szczerze mówiąc nie pamiętam czy gdy nie chciał mi odpalić go odłączałem, ale na pewno sprawdzę. Ręce opadają, wymarzony pierwszy samochód
No więc tak jak mówiłem tak i zrobiłem, dzisiaj cały dzień bawiłem się przy ventylu i oto co wyskrobałem :
Zdjęcia tuż po wyjęciu
To na 1 zdjęciu to własnie te miejsce które jest winowajcą
Luty coś tam niby poprawione, choć nie wiem czy dobrze zrobiłem bo szczerze mówiąc boję się takich rzeczy tykać, ale złożyłem wszystko z powrotem do kupy i efekty wyjdą w praniu
Ostatnio zmieniony przez kowal323 2014-02-04, 21:52, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum