Witam, mam taki problem z moim Ventem 1.9 Tdi 1Z, gdy na przyklad chcial bym ruszyc zrywniej(z piskami opon) albo chcialbym zrobic odcinke to spadaja obroty silnik pracuje nie rowno, strasznie kopci(na czarno raz na bialo) nie moze wejsc na obroty i tak jest moze przez pol minuty i potem normalnie pracuje, co to moze byc prosze o pomoc. Pozdrawiam ozzy281
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2014-05-26, 10:44
Podłącz auto pod VAGA i spójrz czy nie przestawia się kąt zapłonu.Mogą to być objawy początku obcinania się kółka zębatego wału korbowego. Przez co przestawia się rozrząd i zapłon.
Ten problem mam praktycznie od poczatku od kiedy mam Vento(maj 2010), i w tym czasie juz zrobilem sporo kilometrow dwa razy wymieniealem pasek rozrzadu. A moze to byc turbina? Gdzies wyczytalem ze to jest jakis tryb awaryjny, ale nie mam pojecia co to jest.
Kolega w swoim ma to samo, w zimę robił tak częściej teraz już rzadko ale ostatnio znów. Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale ma coś z nastawnikiem lub pompą wtryskową bo szarpał na 4 i 5 biegu, odcięliśmy biało-niebieski kabel przy ecu od prędkości. Przestał szarpać ale jeszcze zdarzy mu się zrobić tak jak opisuje ozzy281, więc może to coś z pompą? Rozrząd miał wymieniany i było ok, kąt wtrysku też ma w porządku, a dalej nie ingeruję bo kabelki itp to nie moja bajka
Najlepiej będzie jak podepniesz pod Vaga;-) bo teraz to jest wróżenie z fusów, zacznij od kąta wtrysku może przy wymianie rozrządu zrobili jakiś błąd...aha sprawdź też wtryski bo któryś może "lać" a jeśli chcesz wykluczyć nastawnik to odepnij kostkę na skrzyni biegów co prawda nie będziesz miał wskazań prędkości ale wtedy sprawdzisz czy dalej szarpie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum