Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: spyro
2008-04-19, 19:33
instalki lpg
Autor Wiadomość
egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-09, 19:27   instalki lpg

witam- jako nowicjusz na forum -coby się przypodobać- słuze radą odnośnie instalek lpg-kto ma problem wali tutaj a w miare możliwości odpowiem

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2008-04-09, 21:07   

Witaj, mam więc pytanie. Co myślisz o zakladaniu sekwencji do niesekwencyjnego wtrysku Digifanta w silniku 2E? czy to ma sens? Będzie jakieś podkradanie gazu znad cylindrów oczekujących na suw ssania przez te zasysające mieszankę, nierówne wolne obroty czy coś w tym stylu?

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-04-09, 22:00   

egos, to ja tez mam pytanie, mam prosta instalkę LPG, od wakacji założony jest do niej komputer (Bingo), autko chodzi jak marzenie, ale spalanie masakra, ciągle koło 16 litrów. Autko już przeszło wszelkie możliwe regulacje itp a nadal wciąga sporo za dużo paliwa. Co jeszcze można by sprawdzić w tej instalce?
Zerknij tutaj, gdzie pisałem od początku co było wymienione po kolei a autko nadal wciąga sporo paliwka.
http://forum.vwvento.org/...p?p=44445#44445

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-11, 19:51   

wiec co do digifanta -nie ma najmniejszego problemu -tylko nie daj sobie wcisnąc reduktora ZAVOLI nie nadaje sie na nasza jakosc gazu-zapycha sie-odnosnie Spyra -problem tkwi w układach samochodu i nie bede tu medrkował a moze to a moze tamto-po mojemu nalezy uniezaleznic instalke od układow elektr samochodu a mianowicie -zakup u gazownikow register koszt ok 15zł,zastąp silnik krokowy gazowy tym registrem,następnie nie baw się w jakies analizatory tylko odpal na benzynie przezuc na gaz z automatu wykrec silnik na ok 2000-3000 tys obrotów i zkrecaj register az do momentu gdy silnik zacznie tracic moc pozniej wykrec az zacznie stabilnie pracowac i jeszcze wykrec o ok pół obrotu puśc z obrotów silnik i ustabilizuj wolne na reduktorze-i ma grac-ja tak mam w swoim wentylu 1.8 ABS pali 12 miasto 9 trasa -jak coś to pytaj

Majkel 
Kierowca eLki

Silnik: Vento 1.8 GL
Wysłany: 2008-04-11, 20:22   

Witam. Mam mały problem z moja instalacja:
Zaczyna się od tego, że rano odpalam na zimnym silniku, wiadomo na benzynie, strasznie szarpie wtedy całym samochodem, okropnie śmierdzi spalinami, silnik ma nierówne obroty. Tak jest, dopóki się silnik nie nagrzeje, albo nie przełącze na gaz. Wtedy jest dobrze. Ale jak przy wyprzedzaniu np. wdepnę mocniej gaz, to samochód traci moc i zaczyna się dławić. Na benzynie tego oczywiście nie ma.

Instalacja składa się z:
- Zbiornik STAKO cyl. 360
- Elektrozawór gazu RIVER
- Wielozawór TOMASETTO
- Reduktor/ parownik TECNO
- System wtrysku lub kontroli Lambda MINI LAMBDA

Miesiac temu bylem u gazownika i mi powiedzial, ze nic sie nie da zrobic, jak tylko przerobic instalacje i dopiero wtedy bedzie sie dobrze silnik spisywal.
A jak Ty widzisz ten problem? i wogole czy to jest dobra instalacja czy tylko taka zeby byla? Kupilem auto juz z taka instalka i nie chce za duzo kasy w niego wkladac..
Ostatnio zmieniony przez Majkel 2008-04-11, 20:34, w całości zmieniany 5 razy  

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-11, 21:00   

majkel napisz ile lat ma instalacja zczytaj albo z dowodu lub ks gwarancyjnej,atestu na zbiornik data prod zbiornika,lub ile ma auto przejechane na tej instalce

[ Dodano: 2008-04-12, 08:17 ]
majkel jak dasz rade to wrzuc zdjecie komory silnika zeby było widac rozmieszczenie podzespołow instalacji

Majkel 
Kierowca eLki

Silnik: Vento 1.8 GL
Wysłany: 2008-04-12, 14:09   

instalacja ma 3,5 roku, przejechane jest na niej 78 tys. km.. tak do 3 tys. obrotow jest ok, jak jest juz ok 3150 obr/min czyli ok 130 km/h zaczyna sie to dlawienie.. mam silnik 1.8 ABS..

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-04-12, 14:14   

A słuchajcie....skoro mamy fachowca od instalek LPG to może jakiś dział utworzymy???
Kożdy w tedy podałby problem w tytule i byłby porządek a tak to kupa ważnych informacji ale są nieuporządkowanie i trudno się połapać, a tak to by koledze egos, byłoby też łatwiej odpisywać. Co o tym myślicie?? To tylko skromna sugestia....

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-12, 17:34   

wiec tak Majkel-układ mini lambdy na silniku krokowym gazowym ma pokrętełko sprobuj wykręcic go o jeden obrót- w samochód i próba zobacz czy mu sie poprawiło jezeli tak to wykręc jeszcze ok ćwiartki obrotu az do optymalnych osiągów,jezeli nie to wróc do punktu wyjsciowego , skręć o jeden obrót i próba-jesli to też nie przynosi skutku to wyciąg ten silniczek rozkręćgo w połowie i wykręc tłoczek następnie poskręcaj obudowe załóz go spowrotem i postępuj z regulacją jak pisałem wyżej-jesli dalej lipa to- przy załozeniu ze mikser pod wtryskiem masz taki jak potrzeba-na bank masz pozapychany reduktor lub sztywne juz membrany w nim w takim wypadku tylko regeneracja reduktora u nas koszt ok180zł-ale najpierw przed tymi wszystkimi operacjami sprawdz podstawe wtrysku czy nie podsysa lewego powietrza chociaz w tym wypadku szalałyby wolne obroty oraz węza gazowego od reduktora do miksera czy nie ma jakiś najmniejszych pęknięć bo i takie przypadki miałem i to kolanko co łączy węża z mikserem czy nie jest lużne albo peknięte bo wtedy przy depnięciu silnik się kładzie , powstaje szczelina i autko traci moc-napisz co miał na mysli gazownik mówiac o przeróbce instalki moze to coś ukierunkuje-a co do instalacji jak na 1punkta to wystarczy zreszta niemieckie auta bardzo ładnie znoszą gaz

[ Dodano: 2008-04-12, 17:37 ]
Tygrysisko ma racje, byłoby troche jasniej w tych tekstach

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: M52B25
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-04-17, 11:37   

Ja mam problem z gazem, wprawdzie nie w Vento ale liczę na to że mi pomożesz. Sprawa dotyczy Nissana Primery P11.144 z silnikiem 1.8 mojego Ojca. Instalacja Landi-Renzo sekwencyjna. Sytuacja wygląda tak: na PB jest wszystko ok, a na gazie dopóki jedzie to niema problemu, ale jak trzeba sie zatrzymać to obroty sobie spadają do 0 i samochód gaśnie. Po tym jak zgaśnie jest go ciężko odpalić, trzeba dać gazu żeby zajarzył, pochodzi sobie chwile na wolnych obrotach, znowu spada do 0 i kaput. Sytuacja zdarzył się w tamtym tygodniu, pogrzebaliśmy trochę w kablach od gazu do maską i było w porządku do dzisiaj. Co o tym sądzisz, co może być przyczyną ?? Dodam że w zeszłym tygodniu przy takiej akcji też było wilgotno na dworze, więc może to jest jakaś przyczyna ??

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-04-17, 11:41   

Tygrysisko napisał/a:
może jakiś dział utworzymy???

muszę pomyśleć o takim podziale.

Można by dział Mam problem podzielić na 3 poddziały:
diesel
benzyna
benzyna/gas

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2008-04-17, 11:57   

spyro napisał/a:
muszę pomyśleć o takim podziale.

I to szybko, wiesz jakby było fajnie i porządkowo.... hehe. Nie musielibyśmy przeszukiwać milionów postów z danym problemem we wszystkich rodzajach silników. :oklaski: :oklaski: dla Tygrysiska za podsunięcie pomysła. :faja:

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-04-17, 12:12   

Dobre by było bo sam mam parę pytań odnośnie mojej instalki tzn nie psuje się ale tak tylko chciałbym poszerzyć wiedzę o tym czym jeźdzę...

egos, mam rozumieć że masz vento i zakładasz instali LPG??

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-17, 20:30   

Bartek napisz w jakich kablach gmerałeś i ile ma instalacja lat-objawy na typowe przylewanie gazem moze byc padnięty reduktor i podaje za niskie lub wysokie ciś ,map sensor moze mieszać, listwa nie trzyma i nie domyka tłoczków -układ zapłonowy raczej wykluczam przy sekwencji nie ma az tak wielkiego znaczenia no chyba ze juz totalna padlina ,sprawdz wszelkie węzyki podcisnieniowe przy instalce i to tyle co mozesz zrobic we własnym zakresie gdyz przy sekwencji sobie nie pokręcisz i bez laptopa się nie obejdzie

[ Dodano: 2008-04-17, 20:33 ]
od niedawna woże sie wentylem i nawet podoba mi się to autko

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-04-17, 23:01   

Ogólnie ruszaliśmy każdym kablem i każdą wtyczką od instalki, objawy są typowe jak przy usterce krokowca, ale gdzie silniczek krokowy w instalacji sekwencyjnej ;) Nie podoba mi sie też trochę spalanie tego nissana, prawie 14 litrów gazu na 1.8 ze zmiennymi fazami rozrządu to trochę dużo, zwłaszcza że ojciec jeździ spokojnie...Chyba trzeba będzie sie zgłosić do serwisu. A tak na marginesie to dzisiaj wrzuciłem gaz do swojego Ventyla i powiem szczerze że to nie jest już ten sam samochód, jakiś słabszy jest a i wcześniej nie była demonem prędkości :(

[ Dodano: 2008-04-17, 23:02 ]
Zapomniałem dopisać, instalacja ma 3 lata, zakłada w ASO Nissana w Łomiankach.

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-18, 07:06   

no własnie duzo pali na wolnych moze go przylewac- a co do wentyla to cos ci skopali- nie powinno byc róznic chyba ze masz- zawalony katalizator

[ Dodano: 2008-04-18, 07:14 ]
i jeszcze jedno w pełnych sekwencjach nie ma silniczkow krokowych- ale mysle ze sama regulacja przez dobrego gazownika nissankowi pomoze

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,8 ABS 90 K
Wysłany: 2008-04-18, 11:26   

Egos co sadzisz na temat BLOS-U w ventylu 1,8 ABS inst zwykla ze srubka na wezu?

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-04-18, 12:51   

egos napisał/a:
no własnie duzo pali na wolnych moze go przylewac- a co do wentyla to cos ci skopali- nie powinno byc róznic chyba ze masz- zawalony katalizator

[ Dodano: 2008-04-18, 07:14 ]
i jeszcze jedno w pełnych sekwencjach nie ma silniczkow krokowych- ale mysle ze sama regulacja przez dobrego gazownika nissankowi pomoze

Z nissanem Ojciec w tygodniu pojedzie do swojego serwisu, natomiast co do Ventyla to powiem szczerze że faktycznie mogli coś spieprzyć przy tej instalacji. Mam problem z odpalaniem ale trochę dziwny tzn. odpala na benzynie i przełącza sie na gaz po 2 tys. obrotów, i tak na zimnym silniku jest elegancko pali za pierwszym razem, depnę gazu i przechodzi na LPG, na rozgrzanym też pali za pierwszym razem ale obroty wchodzą na 500 i dopiero powoli rosną sobie do 800 i wtedy się stabilizują, ale jak przejadę zimnym samochodem powiedzmy kilometr czy dwa ( tak że nie zdąży się nagrzać) to po zgaszeniu silnika muszę długo kręcić i dać dobrze gazu żeby zapalił :( Dziwna sytuacja jest też przy przełączaniu z gazu na benzynę na postoju (jak silnik pracuje na luzie), wtedy się przydusza i też muszę mu dać gazu żeby nie zgasł... To jest moje pierwsze "zbliżenie" ze zwykłą instalką a i z tą nieszczęsną sekwencją nie za dużo obcuję więc nie wiem czy to jest normalne zachowanie czy jechać na reklamację ?? Aha co do tej mocy, to ubyło jej trochę ale niema tragedii, dzisiaj zalałem dobry gaz i jest nieźle.

mikusw 
Niedzielny kierowca
Michał

Wysłany: 2008-04-18, 19:42   

CichyEska napisał/a:
co sadzisz na temat BLOS-U w ventylu 1,8 ABS inst zwykla ze srubka na wezu?
jeżeli intalacja opisana przez ciebie dobrze ci sie sprawuje to bym nie kombinował, ponieważ wydatek nie jest mały o odczucia przy 1,8 8V będą niewielkie
oczywiście jak założysz blosa będzie ci chodziło autko bardzo ładnie ale nie wykorzystasz pełnych jego walorów :]

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-04-18, 21:10   

Czyli rozumiem ze blos pogarsza osiagi?W sumie pali mi teraz okolo 7,5 -8 litrow na trasie 10 w miescie ale myslalem ze jeszcze obnize za jego pomoca spalanie..

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-18, 21:17   

odnosnie blosa to opinie są podzielone-a kazdy chwali swoje-ale raczej ze spotkan gaziarzy wynikło ze mało kto się w to bawi i jak napisał poprzednik do tego silnika nie ma sensu tego ładować sam osobiscie wymiatam na registrze i nie chcę zadnych innych wynalazków ani elektroniki

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-04-18, 21:18   

A co to ten register?

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-18, 21:20   

posłuchaj nie mozna tak zanizac spalania gdyż uboga mieszanka podnosi temp spalania i powypala ci zawory

[ Dodano: 2008-04-18, 21:21 ]
register to własnie plastikowa srubka na wezu gazowym

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-04-18, 21:26   

Ja nie obnizalem spalania po prostu 5 bieg od diesla tak powoduje:-)

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-18, 21:36   

Bartek po załozeniu nowej instalki do ok1000km mogą byc kłopoty z wolnymi obrotami chociaz silnik wolnych obrotów i tak powinien sobie dac rade z tym -proponuje wykręcic srubke na reduktorze o ok 1 obrotu i zachwiania wolnych powinny zniknąc odnosnie przełączenia z gazu na benzyne jest to normalny objaw w tym przypadku zawsze przełanczamy na podwyzszonych obrotach w przypadku odpalenia z rana i przejechaniu na gazie kilkuset metrów wyłączenie silnika spowoduje ze niedogrzany i nierozpręzony gaz zgromadzony w reduktorze-a jest to spore stęzenie- wypełnia kolektor i wtedy są kłopoty z odpaleniem gdyż jest jeszcze sporo gazu i dodatkowo podajesz benzyne rada przed zgaszeniem przełącz na benzyne lub przed zapaleniem powtórnym pedał gazu do oporu albo ten kawałek przejedz na benzynce

[ Dodano: 2008-04-18, 21:42 ]
a mi ostatnio zeżarł 14 w miescie ale mam to gdzies i tak taniej na gazie zresztą zima lato naginam na zimówkach a to swoje robi

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-04-18, 22:40   

CichyEska napisał/a:
10 w miescie

To i tak mało, mi to tak 10-11wsysa, nawet w porywach do 11,5 litra LPG na setkę ale to na ktrótkich odcinakch.
Także ja bym tu nie kombinował bo nie ma sensu, paliwa tak czy siak silnik musi dostać odpowiednią ilość, bo to tak jakby mieć instalkę na srubę-skręcić na maxa, także by mało paliło, ale co z tego , samochód nie jedzie i silnik się męczy...i niewiadomo jak długo pociągnie

mikusw 
Niedzielny kierowca
Michał

Wysłany: 2008-04-19, 05:12   

CichyEska napisał/a:
Czyli rozumiem ze blos pogarsza osiagi?
nie może minimalnie ci podniesie ale spalanie wątpię żeby spadło a jeżeli nawet to w bardzo niewielkiej ilości
problem jest inny niewielu- magików od LPG potrafi do dobrze ustawić
miałem blosa w golfie 2 1,8 16v KR tam to rzeczywiście sprawowało się prawidłowo ale do monopunktu nie ma sensu tego pakować gdyż on nie wykorzysta jego wszystkich walorów, oczywiście będzie działać ponieważ jest to tzw gaźnik gazowy tam jest coś w rodzaju przepustnicy która działa za zasadzie podciśnienia - im bardziej jest przepustnica otworzona tym większe podciśnienie
egos napisał/a:
register to własnie plastikowa srubka na wezu gazowym
a ja mam metalową hihi :]
obecnie ma 2,0 8V 2E i jeżdżę na zwykłym mikserze owszem jest trochę przymulony ale raczej nie będę pakował blosa - jakby to powiedzieć szesnastki i tak nie dogonisz a i nie będzie palił tyle co diesel

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-04-20, 22:37   

egos napisał/a:
a mi ostatnio zeżarł 14 w miescie

a mi ciągle 18-19 litrów lpg na setkę w mieście... Porażka.

mikusw 
Niedzielny kierowca
Michał

Wysłany: 2008-04-21, 00:31   

liczyłem kiedyś że przy 23 litrach na 100km już opłaca się jeździć na benzynie

ps w golfie 2 1.8 16V 139kucy palił mi 19-19.5 ale odpalałem od razu na gazie (układ benzynowy mi padł), a vento 2.0 jest to na poziomie 14-16

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-04-21, 01:05   

nadal moje 19 litrów na setke jest ciut tańsze niż benzyna.

gas: 19 * 2.13 = 40,47
benzyna 12 * 4,25 = 51

Ale jakby mi palił te 14 jak powinien to wychodziło by jeszcze prawie 11 zł taniej...

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-21, 06:55   

Spyro, a zrobiłes jak Ci pisałem???? chyba nawet nie spróbowałes

[ Dodano: 2008-04-21, 07:13 ]
troche wyzej masz wszystko napisane co i jak zrobic

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-04-21, 10:49   

egos napisał/a:
odnosnie Spyra -problem tkwi w układach samochodu i nie bede tu medrkował a moze to a moze tamto-po mojemu nalezy uniezaleznic instalke od układow elektr samochodu a mianowicie -zakup u gazownikow register koszt ok 15zł,zastąp silnik krokowy gazowy tym registrem,następnie nie baw się w jakies analizatory tylko odpal na benzynie przezuc na gaz z automatu wykrec silnik na ok 2000-3000 tys obrotów i zkrecaj register az do momentu gdy silnik zacznie tracic moc pozniej wykrec az zacznie stabilnie pracowac i jeszcze wykrec o ok pół obrotu puśc z obrotów silnik i ustabilizuj wolne na reduktorze-i ma grac-ja tak mam w swoim wentylu 1.8 ABS pali 12 miasto 9 trasa -jak coś to pytaj

no tak, tylko w tym momencie po co zmieniałem instalację gazową właśnie z takiej ze śrubą na sterowaną kompem...

Mentos 
Ventofan

Wysłany: 2008-04-21, 11:06   

siemkaegos, jakiej firmy gaz polecisz mi do Ventyla 1.8 ABS !!

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-23, 07:19   

reduktor tomassetto lub lovato a elektronike np bingo ,tylko miej baczenie zeby nie wcisneli ci komputerka ,,autronic''

Mentos 
Ventofan

Wysłany: 2008-04-24, 18:38   

egos, spoko dziękówa ;)

[ Dodano: 2008-04-24, 18:52 ]
egos, http://moto.allegro.pl/it...ja_12_m_cy.html
Co o tym sadzisz ?

Odpowiedz do tematu