Witam!posiadam vento 2.0 GT 92r i mam problem z utratą mocy.jak silnik jest zimny wszystko ok,jak sie podgrzeje traci moc.muli go w dolnym zakresie obrotów.czym to moze być zpowodowane??
Witam
Ja mam ten sam problem też mam GT,ale 93 i na dodatek spala mi więcej,dużo więcej.Znajomy podpowiedział żebym na początek wyczyścił filtr powietrza tak zrobiłem ale niewiele pomogło.W poniedziałek jadę na komputer to będzie wszystko wiadomo.
A tak z innej beczki to jak się sprawdza katalizator?Czy obejdzie się bez wizyty u mechaniora??
pozdrawiam
_________________ Trzeba marzyć tak, jakby się miało żyć całą wieczność i żyć tak, jakby się miało umrzeć jutro.
jak się sprawdza katalizator?Czy obejdzie się bez wizyty u mechaniora
Oczywiście. Zależy co chcesz sprawdzić. Jeśli jego zawartość, to znaczy, czy jest pełny, nic nie trzaska w nim, ni ejest luźni i tak dalej, to wystarczy, jak popukasz pięścią w niego. Jak nic nie będzie słychać, to znaczy, ze jest cały. A jeśli to, czy ma drożność i nie jest zabity, to wystarczy, że odkręcisz 3 śrubki z jednej stroni i dwie z druguej na obejmie i masz go już w rękach. Powinien mieć prześwit na wilot, to znaczy powinieneś zobaczyć małe światło na wylocie. Jeżeli nic nie ma,a jest cały czarny, to najpiej go za wczasu wymienić, gdyż później może być jeszcze gorzej, co doprowadzić może do zapchania układu poprzez zapchanie, zabicie katalizatora. Nie będa gdzie miały spaliny wydostawać się i rozsadzić Ci może uszczelkę pod głowicą np.
helo.
A powiedzcie mi drodzy koledzy,czy warto nawet jeżeli okazałoby się że katalizator jest sprawny zamienić go na strumienice?bo to jest chyba możliwe ale pod warunkiem że sonda lambda jest przed katalizatorem.prawda to czy nie bo nie znam się na tym wcale.
_________________ Trzeba marzyć tak, jakby się miało żyć całą wieczność i żyć tak, jakby się miało umrzeć jutro.
Przepraszam, ale dałem ciała bo zadałem pytanie o stumienicy a znalazłem ten temat kilka ston dalej i teraz mniej więcej wiem o co chodzi.według mnie to tylko ściema z tą strumienicą.
To w takim razie czy można do mojej ventki gt kupić katalizator uniwersalny?i na jakiej zasadzie działa tłumik przelotowy bo muszę coś wymyślić a nie chcę żeby przy odpaleniu autka kojarzyli mnie z samolotem odrzutowym.
ok.dzięki za wszystko."tygrys" tematów nie pomyliłem tylko chciałem rozwiązać problem nie skacząc po innych tematach. w poniedziałek jadę na kompa i będzie wszystko wiadomo.dzięki za wszystko koledzy.
tzrymajcie się.
Silnik: PAROWY Pomógł: 10 razy Wiek: 49 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 733 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2008-07-29, 21:27
Mario_G1, jeszcze mogą ci puszczać zawory i tez bedzie słaby ale mi to wyglada na ze traci cisnienie a jak pracuje na wolnych obrotach jak jest rozgrzany chodzi rowno czy nim trzesie
Jak jest zimny to jeszcze jest znośnie ale jak się rozgrzeje to wtedy widać a raczej czuć że jest słabszy bo wtedy załużmy na 5 muszę mieć jakieś 2800-3200 na obrotomierzu żeby dopiero było czuć jak się koniki z pod maski wyrywają.a wcześniej na 5 rwały już od 2300,2400.sam już zgłupiałem.
Silnik: PAROWY Pomógł: 10 razy Wiek: 49 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 733 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2008-07-30, 19:23
ja bym proponowal najpierw zmierzyc cisnienie bedzie miał pewnosc ze jak jest dobre to zawodzi cos w sterowniu silnikiem ja bynajmniej mierzyłem mam książkowe cisnienie po 12
Wysłany: 2008-07-30, 21:09
jezeli komp nic nie wykaze to musisz jeszcze te cisnienie sprawdzic ale jak zimny to ciągnie ładnie czy tez tak samo i to jakiej temperatury ciagnie jak zimny bo moze za malo paliwa dostaje jak juz mu sie sanie wyłączy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum