witam wszystkich, mam male pytanie, jakie sa objawy zepsutego termostatu, czy przez to ze termostat jest zepsuty woda w zbiorniczku sie gotuje? i silnik przez to traci na mocy?? moj kumpel ma taki problem, ma vento 1,8 92 r, jakie moga byc konsekwencje gdy sie jezdzi na zepsutym termostacie
prosze o szybka odpowiedz z gory dzieki
To zalezy. Jesli termostat jest caly czas otwarty to wtedy samochod dluzej sie nagrzewa i czesto niedogrzewa (podczas jazdy, co innego w korkach). Jesli termostat jest caly czas zamkniety to pracuje tzw. maly obieg przez co samochod przegrzewa sie, o ile nie wyrabia wiatrak. Czy traci na mocy ciezko powiedziec, natomiast przegrzanie silnika moze spowodowac uszkodzenie uszczelki pod glowica, w skrajnych przypadkach peknieciem bloku silnika.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ostatnio zmieniony przez bradley 2008-10-15, 21:38, w całości zmieniany 1 raz
aha, ok spoko dzieki,
aaa a tak przy okazii powiedz mi czy venta 1.8 92 rocznik maja czujnik halla?? jesli tak to gdzie sie on znajduje i za co odpowiada
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-10-16, 14:32
andrewb25 napisał/a:
a takie objawy to może tarcza sprzęgłowa już ślizga- sprawdź
Dokładnie tak...jeśli idą obroty w górę a licznik nie to wiadomo...moc z silnika nie jest przekazywana do skrzyni i zatrzymuje się na zużytym sprzęgle.
Andrzej_elk napisał/a:
woda
Woda czy płyn
Odnośnie mocy tzn braku mocy możliwe że silnik jest przegrzany i coś nie tak jest z głowicą lub uszczelka pod głowicę.
Wysłany: 2008-10-16, 14:46
W czasie jazdy wdepnij gaz do dechy....
jeśli obroty będą szły w górę i prędkośc nie to sprzęgło...
to coś podobnie bedzie jak na jeździe po lodzie taki sam efekt tylko licznik nie będzie szedł w górę.
Albo inaczej zaciągnij ręczny i spal gumę...
kiedyś, raz jedyny tak zrobiłem...
gdyż byłem ciekawa czy vento spali gumę...
okazuję się że spali-ma moment zawahania ale jara gumę
no a za jakieś 3 miesiące skończyło mi się sprzęgło...
ale to był tylko raz jedyny co by zasmakować się w tym zapachu
Andrzej_elk napisał/a:
płyn w zmbiorniku zaczyna para isc i powstaja babelki
A czasie jazdy z prędkością powiedzmy 80-100km/h płyn się też zagotuje
a tego to nie wiemczy przy takiej predkosci tez sie gotuje, a jezeli tak to co to oznacza??
a z tym sprzeglem to wezme i przejade sie zrobie jak mowisz
Wysłany: 2008-10-16, 14:59
Andrzej_elk napisał/a:
a tego to nie wiemczy przy takiej predkosci tez sie gotuje, a jezeli tak to co to oznacza??
Jeśli by nie gotowało to wydaje mi się że powinno byc ok i możliwe że to wina zepsutego termostatu który się zamknął na małym obiegu...ale to tylko moje domysły...
aha a ztym sprzeglem to jest tak:
jak jade wrzucam 2 daje gazu obroty ida w gore a licznik nie, a po chwili licznik tez wskakuje na predkosc i samochud dostaje kopa......
a moze to wydech jest przytkany czy cos? co o tym myslisz??
aha ok dzieki wielkie, dzisiaj z kumplem posprawdzamy wszystkie mozliwe opcje i sie zobaczy co jest nie tak, dzieki wielkie za rade, jak dowiem sie czegos wiecej to napisze, dzieki
jezli w zbiorniczku błyn bombluje to moze to byc uszczelka pod glowica
To juz jest w zasadzie nastepstwo przegrzanego silnika...
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
tak, wczoraj jak pojechalem z kumplem i probowalem spalic troche gumy hehe (udalo sie ) ....
jak zajechalismy do garazu, ja odkrecam korek a tam zamiast rozowy to taka galaretka sie zrobilatylko slabo scieta ale czarna
tak wlasnie myslalem ze to olej jest w zbiorniczku, a jak sprawdzalem poziom oleju to jest ok nie przybylo go a nawet troche ubylo i wyglada jak olej, tam sie chyba nic nie dzieje, ja powiem dla kumpla zeby odstawil fure do mechanika bo sami nic nie poradzimy:(
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 169 Skąd: Dąbrowa Tarnowska
Wysłany: 2008-10-17, 19:25
z tego co piszesz to padniętą uszczelkę pod głowicą masz ,wciąga Ci płyn do komory spalania pewnie, nie zauważyłeś że auto dymi tak jakby para wodna? znaczy z rury wydechowej ,albo czy płynu w zbiorniczku nie ubywa? pewnie tak i wtedy jak jest go mało to go gotuje, tak to wywnioskowałem
_________________ VW VENTO 2.0 GT
Ostatnio zmieniony przez andrewb25 2008-10-17, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
z tego co piszesz to padniętą uszczelkę pod głowicą masz ,wciąga Ci płyn do komory spalania pewnie, nie zauważyłeś że auto dymi tak jakby para wodna? znaczy z rury wydechowej ,albo czy płynu w zbiorniczku nie ubywa? pewnie tak i wtedy jak jest go mało to go gotuje, tak to wywnioskowałem
Juz teraz wiem ze padnieta jest uszczelka pod glowica, ale o to chodzi ze plynu nie ubywa, a zrobila sie z niego czarna galareta tak jakby olej sie dostal do zbiorniczka a nie plyn do oleju
Ostatnio zmieniony przez Andrzej_elk 2008-10-17, 21:24, w całości zmieniany 1 raz
witam ponownie, znajomy przed chwila odebral samochud, okazalo sie ze walniety byl termostat ktory zaciol sie na malym obiegu i jak silnik sie nagrzal to rozwalilo uszczelke pod glowica i stad ten olej w zbiorniczku, a okazalo sie ze te szarpania i utrata mocy spowodowana byla ze konczyla mu sie pompa paliwa i mial zapchany filtr paliwa, powymienial wszystko nawet przewody paliwowe
czyli tak za wymiane: uszczelki pod glowica, uszczelniacze zaworow, uszczelke kolektora wydechowego, termostat, plyn do chlodnicy olej pompe oleju, pompe paliwa, filtr paliwa przewody paliwowe, przewody zaplonowe, ten przewod co idzie z cewki do kopulki swiece zaplacil 1000pln, ale samochud jakby inny
DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC, wszyscy mieliscie racje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum