Wysłany: 2008-12-04, 21:50 problrm z centralnym
witam
dzisiaj robiłem szyby w moim vencie. znojamy pozyczył mi cała elektryke z dzwi wiec najpierw sprawdziłem swoja. czy nie ma pekniec itp. zazolowałem pekniecia i zaczeło chodzic;] ale tylko na chwile;[ podłaczylem wiec kolegi elektryke i tez nie chodzi. wiec dałem sobie spokoj. po podpieciu moich kabli okazało sie ze nie działa mi centralny zamek. nie moge zamknac dzwi od kierowcy;( centralny tez nie reaguje, z kuluczyka nie zamkne zadnych drzwi:( co moze byc przyczyna?? i gdzie jest dokładnie umieszczona ta pompka od centralnego zamka???
maciekzyje, - jak mozesz wytłumacz co tak naprawdę sie stało bo czytam Twój post i nie mogę zajarzyć o co kaman
tu masz dokładnie opisane gdzie jest pompka centralnego i masz nawet zdjęcie:
http://forum.vwvento.org/...light=centralny
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
dzisiaj robiłem szyby w moim vencie. znojamy pozyczył mi cała elektryke z dzwi wiec najpierw sprawdziłem swoja. czy nie ma pekniec itp. zazolowałem pekniecia i zaczeło chodzic;] ale tylko na chwile;[ podłaczylem wiec kolegi elektryke i tez nie chodzi. wiec dałem sobie spokoj. po podpieciu moich kabli okazało sie ze nie działa mi centralny zamek.
Wysłany: 2008-12-04, 22:34
kumpel pozyczył mi przewody z drzwi tzn całe okablowanie drzwi od kierowcy z wiazkami. ja na swojej miłem pare pekniec przy słupku. przez chwile szyba chodziła. potem przestała. odłaczylem ta cała wiazke co wychodzi ze słupka i wpiałem jego i tez nie chodziła szyba. podłaczylem swoja wiazke i centralny juz nie chodził. teraz wymieniłem bezpiecznik. od srodka moge sie zamknac. wszystko ładnie chodzi. tylko ze od zewnatrz auta nie zmkne:[
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-12-04, 22:43
Jak zamkiem nie możesz zamknąć a od środka tak to może wiosełko rąbnęło http://allegro.pl/item496..._iii_vento.html . Też to przerabiałem. Wiosełko kosztuje grosze i wymiana dość prosta.
a kluczyk mozesz włożyć do zamka?rozumie ze nie idzie przekręcić kluczyka w zamku?
Może jak grzebałeś jakieś cięgno spadło albo sie rozpięło?
przeczytaj to może coś pomoże:
http://forum.vwvento.org/...centralny+zamek
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-12-04, 22:52
No to wykręć klamkę i zobacz. pewnie będziesz musiał użyć małego pilniczka już przy montowaniu wiosełka (jeśli to to zdechło ) do podszlifowania haczyka. A reszta to prościzna.
Wysłany: 2008-12-04, 22:59
Jak Ci nic nie spadnie podczas wyciągania klamki to nie. Mi akurat jakaś część wpadła i musiałem ściągnąć boczki. Ogólnie nie ma potrzeby ściągania jeżeli się uważa. Klamkę wykręcasz torxem z boku drzwi i ją powoli wyciągasz, i masz wszystko na wierzchu. Ja sobie przy okazji rozmontowałem zamek i go trochę przeczyściłem.
tez miałem podobny problem i u mnie akurat strzeliło to małe ciegno ktora faktycznie trzeba podszlifowac:P ale niewiem z jakiego powodu miało to pujsc u Ciebie zazwyczaj sie to ukreca a Ty nic tam nie kabinowałes:) moze przyczyna byc gdzie indziej:)
Wysłany: 2008-12-07, 11:29
tak jak mowiłes cinek82 ciegiełko pekło. kupilem drugie troche podszlifowałem i działa zamek;] przy okazji wyjałem klamke z prawej strony i bylo to samo wiec zrobilem tak jak powinno byc;] teraz tylko czeka mnie wymianana silniczka szyby lewej...
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 08 Paź 2008 Posty: 271 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2008-12-18, 11:44
podepne sie do tematu:D
chodzi mi o to co to moze byc ze jak przekrecam kluczyk w aucie to czasem normalnie zamknie a czasem otwieraja sie saME SZYBY....Najlepsze jest to ze wszystkie 4..wczoraj pod praca sie mezcylem z piec minut...w koncu wsiadlem zamknalem szyby od srodka i dopiero wtedy zamknalem samochod....mieliscie tak kiedys?
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-12-18, 20:36
siergiejjg, włącznik w zamku który uruchamiasz kluczykiem jest powiązany ze sterowaniem szyb. Awaria może być w wielu miejscach. Najpierw poszukaj pękniętych kabli w gumie wchodzącej do drzwi. Potem sprawdź czy nie winna jest pompka centrala, w niej może być zwarcie. Jeśli wypniesz je wtyczkę i taki objaw z szybami ustąpi to ona jest winna.
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 08 Paź 2008 Posty: 271 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2008-12-22, 09:52
wiecie co zauwazylem ze jezeli pokr3ce kluczem w druga strone przy otwieraniu,albo zamykaniu to za ktoryms tam razem te szyby sie otwieraja..a jak zamykam drzwi one sie domykaja...i dzieje sie to tylko wtedy gdy przekrece kluczyk w zla strone....tak sobie mysle ze moze to byc domykanie szyb z kluczyka....tylko musze jeszcze to obczaic....bo jezeli bylaby to awaria to robiloby sie to jakos tak niekontrolowanie,a to sie dzieje jak zle pokrece kluczem...
mam ostatnio taki problem że nie mogę zamknąć drzwi od środka rygielkiem tym od kierowcy oczywiście, w sumie to czasem się zamyka a czasem nie. Gdzie może być problem ?!
Silnik: 1,8
Wysłany: 2012-12-29, 22:02
siergiejjg napisał/a:
wiecie co zauwazylem ze jezeli pokr3ce kluczem w druga strone przy otwieraniu,albo zamykaniu to za ktoryms tam razem te szyby sie otwieraja..a jak zamykam drzwi one sie domykaja...i dzieje sie to tylko wtedy gdy przekrece kluczyk w zla strone....tak sobie mysle ze moze to byc domykanie szyb z kluczyka....tylko musze jeszcze to obczaic....bo jezeli bylaby to awaria to robiloby sie to jakos tak niekontrolowanie,a to sie dzieje jak zle pokrece kluczem...
W naszych dupowozach jest funkcja otwierania/zamykania szyb z kluczyka. Jeśli przy otwieraniu drzwi przekręcisz kluczyk i go przytrzymasz w takiej pozycji to szyby zjadą w dół, tak samo przy zamykaniu, przekręcasz, przytrzymujesz i się domykają.
Mi natomiast dzisiaj umarł centralny. Zawsze otwierałem autko z pilota, dzisiaj wyłączyłem alarm, łapię za klamkę a drzwi zamknięte W ogóle nie słychać tego buczenia zamka. Z kluczyka otworzyłem drzwi i też cisza w bagażniku Od czego zacząć w poszukiwaniu awarii? Jakieś pomysły ?
Silnik: 1,8
Wysłany: 2013-01-01, 16:38
Ok pompkę wymontowałem, prąd raczej jest nie sprawdzałem żadnym miernikiem, ale stwierdzam jego obecność po tym, że pompka w miejscu gdzie jest silniczek była cała gorąca. Zwarcie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum