Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
BLOG kierowcy TIRa
Autor Wiadomość
spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-08-05, 10:52   BLOG kierowcy TIRa

Niektóre teksty po prostu są żałosne, niektóre wymiatają, poczytajcie co pospolity kierowca tira ma do powiedzenia:

http://kierowcatira.blox.pl/html

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2,0 GL
Wysłany: 2008-08-05, 11:13   

no........... wstyd mi za kolege .

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-08-05, 11:16   

Niezły szowinista.

Karu6 
Ventofan
GTI Racing

Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-08-05, 12:13   

Ja chce w przyszłości być kierowcą TIR-a. Głównie ze względów bezpieczeństwa :D bo jak TIR vs. osobówka kto wygra? TIR :D ale ja nie mam zamiaru się zderzać. Bardziej to bym wolał w stanach być kierowcą :P

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-08-05, 14:15   

Karu6 napisał/a:
bo jak TIR vs. osobówka kto wygra?

Na wydarciu spod świateł jak i na trasie tir nie ma szans....

Hmmm....kierowcy tirów.....ciekawe zagadnienie....ogólnie rzecz biorąc nie przepadam za nimi...zajeżdzają drogę...wymuszają pierwszeństwo....blokują kanał na CB jakimis rozmowami kto ile zarabia, kto jakiego ma tira, gdzie jada, gdzie są tanie i ładne panienki oczywiście nie wszyscy tak robią...nawet ostatnio byłem (w zeszły czwartek) byłem świadkiem takiej rozmowy....gadali o wszystkim tylko nie o tym co się na drodze dziej...człowiek pomyka po trasie i nie wie czy stoją gdzies misiaki czy nie...w końcu ktoś się zdenerwował-zwrócił uwagę..dyskusja się rozwinęła do niezłej kłótni...ja nadal śmigałem po trasie nie wiedząć co się dzieje na drodze...tylko mi uszy więdły od tych przekleństw...

Kolejna rzecz która mnie rozwala u kierowców tirów to zmiana pasa ruchu...nie poczeka Ci taki inteligent ze zmianą do tego momentu aż będzie miał wolny tylko włącza kierunek i jednocześnie skręca nie patrząć czy ma jakiś samochód obok...2czy 3 razy byłbym tak zepchnięty do rowu...

Kolejna rzecz która mnie zdenerwowała to niedawny strajk...czyli blokowanie wszystkich pasów ruchu i jazda z prędkością 20km/h...i tak się teraz pytam co Ci kierowcy wystrajkowali...ropa poszła w dół ?? nie !! tak się składa że nadziałem się na ten strajk jak przywoziłem żonkę ze szpitala...dziewczyna w ciąży-właśnie szpital opuściła, upał na dworze w autku nie ma klimy, wszędzie śmierdzą spaliny ropy z tirów...i jakiś szanowny pan kierowca tira, przepuścił?? a skąd!!...skończyło się na bólu głowy żony i spędzeniu reszty dnia w łóżku z migreną...a w tedy był to jakiś piąty miesiąc...Tirowcy zamiast utrudnić funkcjonowanie CPN-om lub debilom na wiejskiej utrudnili życie szarym polakom takim jak my...tylko ciekawe jaki wpływ kierowcy osobówek mają na cenę ON :młotek:

przemolas4, przepraszam za kilka mocnych słów pod adresem Twojej grupy zawodowej, ale tylko opisałem przypadki jakie mnie spotkały...osobiście mam nadzieję że należysz to tej lepszej grupy kierowców tirów-tej mądrzejszej grupy, która używa czasami własnego mózgu, a nie odwala jakiejś mianiany w imię "czegoś"- i nikt nie wie co to jest...
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-08-05, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-08-06, 10:15   

A teraz najlepsze, wejdźcie na tego bloga ponownie, całość okazała się podpuchą jakiegoś psychologa - przynajmniej za takiego się podaje ten osobnik...

http://kierowcatira.blox.pl/html

Karu6 
Ventofan
GTI Racing

Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-08-06, 10:23   

Ja może niedługo pojade TIR-em do Kijowa :P

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2009-01-16, 16:52   

http://www.milanos.pl/vid...cat=11&id=70359

Oglądnijcie filmik i powiedzcie sobie smacznego :]

Scoobi 
Ventofan

Silnik: 1.9GTD (AAZ)
Wysłany: 2009-01-17, 17:51   

Kolego Tygrysisko, każdy ma swoje zdanie co do kierowców ciężarówek potocznie nazywanych "tirami" (TIR-Międzynarodowy Tranzyt Drogowy (Transports Internationaux Routiers")ale nie zgadzam sie z Twoimy zarzutami :
po 1 kierowca 40 tonowego "tira" nie ma takiej fizycznej możliwości przyśpieszać i hamować jak Ty osobówka a co do zajeżdżania drogi to "prawie" wszystkim kierowcą osobówek wydaje sie że jak sie "siedzi tak wysoko " to wszytko widać. założe sie że nigdy nie siedziales za kierownica ciężarówki i nie masz pojęcia co to jest "martwy punkt" a powini tego uczyć na kursach prawa jazdy.
po 2 skąd wiesz że to kierwocy "tirów" rozmawiali na CB ?? pamietam jeszcze te dawne dobre czasy gdy na użytkowanie Cb trzeba bylo miec licencje, był wiekszy porzadek na kanale 19 i bylo mniej "kretynów" którzy co 2 min pytaja "sprawdzam radyjko jak mnie slychac" fakt nie mowie że kierowcy "tirów" sa świeci, ale wiekszośc z nich używa radia CB jako "narzedzia pracy" pomagającego trafić do celu czy poprostu nie zapłacić mandatu.
po 3 ostatni strajk "tirów" też uważam za wielki nie wypał, ale nie zewzgledu że był nie potrzeby tylko za sposób w jaki został zorganizowany,gdzie tylko mała grupa kierowcow strajkowala a inni jechali dalej, zabrakoło zwyczajnie solidarności. Gdyby wszyscy staneli panowie na "wiejskiej" zrozumieli by że to własnie od tych "tirów" co "smierdza, hałasuja i psuja drogi" zależy czy pan poseł czy inny polak bedzie miał nowa pralke, chleb czy chociażby sól a nie musi "zapie..dlać " taczką do Wieliczki.I To piwo które teraz pijesz czytając to przywiózł ten "śmierdzący TIR", a jak urodzi Ci sie dziecko to pieluchy jak myślisz kto Ci do super czy hiper marketu przywiezie?? no właśnie TIR !!
po 4 ty kolego Tygrysisko, zapewne pracujesz na 8 godzin za "biurkiem" i jak wybija 16 "trzaskasz dzwiami i masz wszstkow w d..." i idziesz do domku, a w nocy śpisz. A taki kierowca i zapier... la cały dzień przy samochodzi a w nocy jedzie. I strajk ten nie miał na celu obniżenia cen ON ,tylko żeby tych kierowców "smierdzących Tirów" traktować jak ludzi a nie jak psów.chciarz nie jeden pies ma lepiej niż taki kierowca. i żeby powiedzienie "w budzie śpisz, na koło szczasz, z puszki jesz" było powodem do żarów a nie polska realia !!
Ostatnio zmieniony przez Scoobi 2009-01-17, 17:56, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-01-17, 18:05   

Scoobi napisał/a:
po 1 kierowca 40 tonowego "tira" nie ma takiej fizycznej możliwości przyśpieszać i hamować jak Ty osobówka

Skoro nie ma takiej możliwości to niech uważa....już nie raz bym na drzewie skończył gdybym sie w miarę nie kapnął....i nie chodzi mi tu a martwe punkty bo w nocy gdy ktoś za mną pocina na światłach to trudno mówić o martwych punktach.

Scoobi napisał/a:
po 2 skąd wiesz że to kierwocy "tirów" rozmawiali na CB ??

Bo rozmawiali o rozładunku tirów i wymieniali opinie.

Scoobi napisał/a:
po 3 ostatni strajk "tirów" też uważam za wielki nie wypał

Tu się zgadzamy.

Scoobi napisał/a:
po 4 ty kolego Tygrysisko, zapewne pracujesz na 8 godzin za "biurkiem" i jak wybija 16 "trzaskasz dzwiami i masz wszstkow w d..." i idziesz do domku, a w nocy śpisz

Jesteś w wielkim błędzie.

Scoobi napisał/a:
A taki kierowca i zapier... la cały dzień przy samochodzi a w nocy jedzie

Nikt nie karze rtego robić...zawsze można zmienić zawód....a poza tym są chyba jakieś przepisy odnośnie czasu pracy za kółkiem.

Scoobi napisał/a:
I strajk ten nie miał na celu obniżenia cen ON ,t

Dziwne....każdy kto pytał "po co to wszystko"....tirowi przywódcy odpowiadali żeby obniżyć ceny ON i że to dla każdego z nas się przyda.

Zresztą...ten strajk wkur... mnie nie tylko dlatego ze utrudnił mi życie-tylko dlatego że zdrowie mojej rodziny mogło bardzo ucierpieć przez niego.

A poza tym napisałem.....nie twierdzę że wszyscy tacy są-opisałem tylko to z czym miałem do czynienia-więc mam chyba prawo wystawić opinie

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-01-17, 19:43   

Scoobi napisał/a:
zapewne pracujesz na 8 godzin za "biurkiem" i jak wybija 16 "trzaskasz dzwiami i masz wszstkow w d..." i idziesz do domku, a w nocy śpisz. A taki kierowca i zapier...
czy ktos karze być kierowca tIRa? To wolny wybór. Można robić inne rzeczy, nikt ze spluwą przy głowie nie każe kierować TIRami.

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-17, 21:18   

spyro napisał/a:
czy ktos karze być kierowca tIRa? To wolny wybór. Można robić inne rzeczy, nikt ze spluwą przy głowie nie każe kierować TIRami.

sorry Spryras , ale to to mnie nawet ruszylo .
twoje stwierdzenie nie odiega niczym od stwierdzenia pana leppera typu .... " pan mi powie jak mozna dziwke zgwalcic ..... "
- a jednak.
panowie ...... jeden zna sie na kompach i tak zarabia , drugi ma gadane i umie lac wode i dlatego w sejmiku miejskim siedzi........ nastepny lubi rurki i jest chydraulikiem .... itd.
kierowca ciezarowki ( np. ja ) najlepiej sie zna na prowadzeniu ciezkich klamotow i dlatego nim jest .
proste i logiczne .
Tygrysisko napisał/a:
Na wydarciu spod świateł jak i na trasie tir nie ma szans....

i tu sie kolego mylisz .
wystarczy ze wypne mega speca z pod naczpy i mozemy sie sprubowac kolego na 120 kilometrow na gdzine .
co prawda przy 90 mam odciecie , ale maly pstryczek elektryczek zrobi swoje i chulaj dusza .
gwarantuje ci ze spuchniesz .
Scoobi napisał/a:
Kolego Tygrysisko, każdy ma swoje zdanie co do kierowców ciężarówek potocznie nazywanych "tirami" (TIR-Międzynarodowy Tranzyt Drogowy (Transports Internationaux Routiers")ale nie zgadzam sie z Twoimy zarzutami :
po 1 kierowca 40 tonowego "tira" nie ma takiej fizycznej możliwości przyśpieszać i hamować jak Ty osobówka a co do zajeżdżania drogi to "prawie" wszystkim kierowcą osobówek wydaje sie że jak sie "siedzi tak wysoko " to wszytko widać. założe sie że nigdy nie siedziales za kierownica ciężarówki i nie masz pojęcia co to jest "martwy punkt" a powini tego uczyć na kursach prawa jazdy.
po 2 skąd wiesz że to kierwocy "tirów" rozmawiali na CB pamietam jeszcze te dawne dobre czasy gdy na użytkowanie Cb trzeba bylo miec licencje, był wiekszy porzadek na kanale 19 i bylo mniej "kretynów" którzy co 2 min pytaja "sprawdzam radyjko jak mnie slychac" fakt nie mowie że kierowcy "tirów" sa świeci, ale wiekszośc z nich używa radia CB jako "narzedzia pracy" pomagającego trafić do celu czy poprostu nie zapłacić mandatu.
po 3 ostatni strajk "tirów" też uważam za wielki nie wypał, ale nie zewzgledu że był nie potrzeby tylko za sposób w jaki został zorganizowany,gdzie tylko mała grupa kierowcow strajkowala a inni jechali dalej, zabrakoło zwyczajnie solidarności. Gdyby wszyscy staneli panowie na "wiejskiej" zrozumieli by że to własnie od tych "tirów" co "smierdza, hałasuja i psuja drogi" zależy czy pan poseł czy inny polak bedzie miał nowa pralke, chleb czy chociażby sól a nie musi "zapie..dlać " taczką do Wieliczki.I To piwo które teraz pijesz czytając to przywiózł ten "śmierdzący TIR", a jak urodzi Ci sie dziecko to pieluchy jak myślisz kto Ci do super czy hiper marketu przywiezie?? no właśnie TIR
po 4 ty kolego Tygrysisko, zapewne pracujesz na 8 godzin za "biurkiem" i jak wybija 16 "trzaskasz dzwiami i masz wszstkow w d..." i idziesz do domku, a w nocy śpisz. A taki kierowca i zapier... la cały dzień przy samochodzi a w nocy jedzie. I strajk ten nie miał na celu obniżenia cen ON ,tylko żeby tych kierowców "smierdzących Tirów" traktować jak ludzi a nie jak psów.chciarz nie jeden pies ma lepiej niż taki kierowca. i żeby powiedzienie "w budzie śpisz, na koło szczasz, z puszki jesz" było powodem do żarów a nie polska realia

kolego - w kazdym twoim slowem sie utozsamiam ....
masz 100 % racji .

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-17, 21:22   

Tygrysisko napisał/a:
blokują kanał na CB jakimis rozmowami kto ile zarabia, kto jakiego ma tira, gdzie jada, gdzie są tanie i ładne panienki

o ile dobrze pamietam to kanal ogolny na CB to 26 , a nie 19 na ktorym od zawsze siedzieli kierowcy ciezarowek .
zlikwidowano pozwolenia na CB i cala rzesza osoboweksie podpina pod 19. ciekawe czemu .

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-17, 21:28   

Tygrysisko napisał/a:
nie poczeka Ci taki inteligent ze zmianą do tego momentu aż będzie miał wolny

wytlumacz mi jedno .....
gdzie w miescie - wielkiej aglomeracji - w szczycie znajdziesz 18 metrow wolnego miejsca , co by tir pas mogl zmienic ?
ja mam 10 metrow i kurwuje na osobowki , a tir to juz wogole *^%#$*&$ .
piszesz bardzo zeczowo o kretynach za kolkiem TIR`a , a powiedz mi ile razy ci osobowka na czolowke wyjechala na trasie ?? ??
kiedys juz a ten temat rozmawialem ze spyrem .....jak m osobowka na czolo wychodzi to nawet pedalu przyspieszenia nie odpuszczam .
kolo idzie na smierc na wlasne zyczenie wiec .......i uwiez mi gdybym mial heblowac za kazdym razem , to pewnie moja droga nie trfala 4 godzin tylko 6 .

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-17, 21:30   

Tygrysisko napisał/a:
przemolas4, przepraszam za kilka mocnych słów pod adresem Twojej grupy zawodowej, ale tylko opisałem przypadki jakie mnie spotkały...osobiście mam nadzieję że należysz to tej lepszej grupy kierowców tirów-tej mądrzejszej grupy, która używa czasami własnego mózgu, a nie odwala jakiejś mianiany w imię "czegoś"- i nikt nie wie co to jest...

CHYBA BEDZIE LEPIEJ JAK TEN CALY TEMAT PRZEMILKNE , BO CIE BARDZO LUBIE TYGRYS ....

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-17, 21:36   

Tygrysisko napisał/a:
a poza tym są chyba jakieś przepisy odnośnie czasu pracy za kółkiem.

P olskie realia sa takie , ze arczki sie ciska za okno .
za graniica polscy kierowcy jezdza na tarczki ,bo w 9 godzin zrobi 750 - 800 kilometrow , a w polsce ........ 400.
jest roznica ?
ujme to inaczej .
o 23 godzinie wyjezdzam z torunia do szczecina i zajmuje mi to 4,5 , czyli sie wyrabiam do przerwy .
a powrot zaczynam roznie . przewaznie od 12 w poludnie i zgadnij ile jade .....
6.5 - 7 godzin .
wlasnie przez te *^%#$*&$ osobowki , el -ki , traktory i inne wszelakie badziewia na drodze .
i powiedz mi jak ja mam te trase na tarczce zrobic ?? ??

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-17, 21:40   

Scoobi napisał/a:
kierowca 40 tonowego "tira" nie ma takiej fizycznej możliwości przyśpieszać i hamować jak Ty osobówka

czy ja wiem ?? ??
jakies pol roku temu babka mi wyszla naprzejsciu na czerwonym i jak w kloce deplem , to sie z ytylu osobowki posklejaly........a towar i sie o jedno miejsce paletowe przesunal .

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2009-01-17, 21:46   

przemolas4 napisał/a:
jak w kloce deplem , to sie z ytylu osobowki posklejaly........a towar i sie o jedno miejsce paletowe przesunal

teraz może te nowe tiry mają lepsze hamulce, nie to co wyeksplatowane Stary, Jelcze, czy Tatry...

theority 
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z
Wysłany: 2009-01-17, 22:05   

przemolas4, Scoobi, zgadzam się z Wami, sam jestem kierowcą ciężkich autek i wiem ile trzeba wysiłku na tą pracę.
Jestem tego zdania, że aby sie wypowiedzieć na temat jakiejś jazdy trzeba samemu spróbować i już.

Vento 2.0

Znajdż mnie na Facebook'u

theority 
Vento 1,9 TDi

Wysłany: 2009-01-17, 22:07   

sebastian napisał/a:
przemolas4 napisał/a:
jak w kloce deplem , to sie z ytylu osobowki posklejaly........a towar i sie o jedno miejsce paletowe przesunal

teraz może te nowe tiry mają lepsze hamulce, nie to co wyeksplatowane Stary, Jelcze

Miałem okazję śmigać Starem 944 i 1044, tak samo jelczem z HIAB'em z podwójną osią skrętną i powiem Ci że niejedna osobówka nie ma takich hebli i tak szybko by się nie zatrzymała co te autka.

Vento 2.0

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-17, 22:36   

theority napisał/a:
aby sie wypowiedzieć na temat jakiejś jazdy trzeba samemu spróbować i już

swieta racja.
nie zapomne miny Spyra jak wsiadl na miejsce pasazera i parkowalismy obok jego domu .....

Ostatnio zmieniony przez przemolas4 2009-01-17, 22:37, w całości zmieniany 1 raz  

theority 
Vento 1,9 TDi

Wysłany: 2009-01-17, 22:51   

przemolas4 napisał/a:

nie zapomne miny Spyra jak wsiadl na miejsce pasazera i parkowalismy obok jego domu .....

czyżby maślane oczy ? :P

Vento 2.0

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2009-01-17, 22:54   

przemolas4 napisał/a:
nie zapomne miny Spyra

...bezcenne :D

yahoo 
Zapalony Ventkarz
W11

Silnik: AAZ
Wysłany: 2009-01-17, 23:46   

przemolas4 napisał/a:
o ile dobrze pamietam to kanal ogolny na CB to 26 , a nie 19 na ktorym od zawsze siedzieli kierowcy ciezarowek .
zlikwidowano pozwolenia na CB i cala rzesza osoboweksie podpina pod 19. ciekawe czemu .

Kanał pasma CB dla ogólnych wywołań to 28, a 19 dla mobili - mały, czy duży - jak na kołach to mobilek :dresik:

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-01-17, 23:48   

przemolas4 napisał/a:
o ile dobrze pamietam to kanal ogolny na CB to 26 , a nie 19

ja tam nie wiem...śmigam na 19 tak jak reszta....

przemolas4 napisał/a:
gdzie w miescie - wielkiej aglomeracji

ale ja nie mam na myśli miasta..... wsiowy chłopak jestem....takie cyrki zdarzały mie się na dwupasmówkach gdzie jest ograniczenie do 100 czy 110km/h...

przemolas4 napisał/a:
a powiedz mi ile razy ci osobowka na czolowke wyjechala na trasie ?? ??

ostatnio w tym tygodniu...

przemolas4 napisał/a:
jak m osobowka na czolo wychodzi to nawet pedalu przyspieszenia nie odpuszczam .

Przemek....ja nie generalizuje...ale ostatnio lecę sobie po trasie i jakis gościu z tira bluzga i grozi że jesli jakas osobówka go zacznie wyprzedzać to ją (cyt) "do rowu wpierdo..." ...no to powiedz mi co ja ma o takim typku myslec ??

Przemek...ja nie generalizuję....wiem że sa dobrzy kierowcy na TIR-ach....ale tylko opisałem to co mnie spotkało.

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-18, 00:25   

Tygrysisko napisał/a:
tylko opisałem to co mnie spotkało.

oby jak najmiej bracie .
jak w kazdym zawodzie zdazaja sie partacze.

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2009-01-18, 00:29   

Sam ciagnik siadlowy i jego 700KM.... :]

Ja nie lubie jechac obok tira bo wiem, ze on mnie moze nie widziec + (a mialem juz takie przezycia) jak np po poboczu jedzie jakis rowerzysta czy ktos idzie to tir sie nie zatrzyma tylko zjedzie na nas pas. No wlasnie czy nas zepchnie, otrze czy nie to juz szybka nasza reakcja i ucieczka w miare mozliwosci. To tez ludzie tacy jak my. A co mnie irytuje to np. tworzenie sztucznych korkow. Powiedzmy, ze jakis pas jest wylaczony z ruchu w dalszym odcinku drogi i jest przewezka. To wyjada jeden z drugim i stoja obok siebie. Ok. Blokuja cwaniakow, ktorzy jada lewym pasem do konca a potem myk. Tylko, ze zamiast sie posuwac wraz z korkiem to oni stoja i jak widzialem to zjawisko z drugiej strony (tzn jechalem przeciwnym pasem) to wyglada to tak: samochody--500m przerwy-samochody-100m przerwy-samochody- 400m...

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-01-18, 08:38   

przemolas4 napisał/a:
oby jak najmiej bracie .
jak w kazdym zawodzie zdazaja sie partacze.

:piwo: :piwo: :piwo:

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-18, 18:42   

bradley napisał/a:
tworzenie sztucznych korkow

klasyczny przyklad , to zwezka w zasranym Zgierzu , gdize wszystko ( osobowki ) smiga lewym pasem , a duze auta stoja jak wazony .
trzeba blokowac , bo inaczej kozenie mozna zapuscic .
a ze przed autem duzym , ktore idzie lewym pasem nic nie ma , a i tak jest zator ..........
no niestety - to cale badziewie co sie na tym lewym wpycha musi sie uplynnic .

Buli 
Pan i władca oktanów
VW

Silnik: AEK
Wysłany: 2009-01-18, 18:56   

ja własnie jestem w trakcie robienia c+e i tez chcem w niedalekiej przyszłosci jezdzic TIREM:)

Mój Yachting

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: M52B25
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2009-01-18, 19:37   

przemolas4 napisał/a:
jakies pol roku temu babka mi wyszla naprzejsciu na czerwonym i jak w kloce deplem , to sie z ytylu osobowki posklejaly........a towar i sie o jedno miejsce paletowe przesunal .

W czerwcu się przekonałem jakie hamulce mają niektóre samochody ciężarowe. Jechałem z Warszawy do Płocka i gdzieś w okolicy Wyszogrodu musiałem wlec się za jakąś nowszą ciężarówką bo nie było możliwości go wyprzedzić. Oczywiście kierowca ciężarówki leciał chyba tyle ile mógł bo u mnie na liczniku było równo 100km/h. W pewnym momencie ciężarówka zaczęła gwałtownie hamować a że trzymałem się dość blisko to zatrzymałem się może ze 20cm przed nią a jechałem primerą ojca która hamulce ma jak brzytwy. Ale najlepsze jest to że za mną równie blisko trzymał się jakiś koleś Vectrą B i musiał ratować się lewym pasem bo przydzwonił by we mnie aż miło.

Ogólnie to kierowcy ciężarówek nagminnie wykorzystują rozmiary swojego pojazdu, zwłaszcza w mieście, no bo kto normalny pójdzie na dzwon z ciężarówką. W Płocku jest jedno skrzyżowanie, non stop zatłoczone, prowadzące na most, oczywiście bez świateł. Metoda tirowców na to skrzyżowanie jest prześmieszna a zaraz tragiczna, lecisz 50km/h prosto z pierszeństwem, kierowca tira dojeżdżając do skrzyżowania nie patrzy czy zwalniasz żeby go wpuścić, poprostu wyciąga rękę w geście podziękowania wyjeżdża na środek ulicy zastawiając dwa pasy do jazdy prosto i czeka aż zrobi miejsce na pasie do skrętu w lewo :] I w sumie to każdy się wku.... na takiego tirowca, ale to jest jego praca i bez takich zachowań stałby tam bardzo długo.....
Ostatnio zmieniony przez Bartek 2009-01-18, 19:39, w całości zmieniany 1 raz  

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-01-18, 20:07   

przemolas4 napisał/a:
Spryras
yyy co to?

przemolas4 napisał/a:
twoje stwierdzenie nie odiega niczym od stwierdzenia pana leppera typu .... " pan mi powie jak mozna dziwke zgwalcic ..... "
- a jednak.
panowie ...... jeden zna sie na kompach i tak zarabia , drugi ma gadane i umie lac wode i dlatego w sejmiku miejskim siedzi........ nastepny lubi rurki i jest chydraulikiem .... itd.
kierowca ciezarowki ( np. ja ) najlepiej sie zna na prowadzeniu ciezkich klamotow i dlatego nim jest .
proste i logiczne .

Przemek, ale czy ja to neguje? Nie! Tylko czytając tekst:

Scoobi napisał/a:
kolego Tygrysisko, zapewne pracujesz na 8 godzin za "biurkiem" i jak wybija 16 "trzaskasz dzwiami i masz wszstkow w d..." i idziesz do domku

mnie mozno ruszyło, bo co to ma do rzeczy? Takjak Przemek napisałeś jeden robi to drugi inne i kazdy robi to co sobie wybrał. Równiez kolega Scoocbi może siedziec w biurze, ale widac miał inne cele.

Scoobi pisze o tym, że tiry piwo dowiozą i pieluchy, ale ciekawe co by robił gdyby nie osoba za biurkiem, która ustaliła jego plan podróży, zrobiła zamówienie itpi td.

nie można wyśmiewać innej pracy, to nie sprawiedliwe!

Każdy z nas ma wolny wybór i pracuje robiąc co chce, nikt przeciez ne trzyma spluwy przy głowie przy wyborze roboty.

A co do jazdy kierowców TIRa to jest jak jest, Przemek przypomnij sobie co sam mówiels na temat jazdy dużym autem jakie prowadzisz, nie zastanawiasz sie bo wiesz dobrze, że Ty zawsze wygrasz w wypadku, chyba ze z drugim tirem bedzie boom.

I chyba o to Tygrysowi chodziło, bo i sam setki razy zaznałem nieprzyjemności otarcia się o pobocze itp przez TIRa... A wiadomo, że wszyscy zapewne tak nie jeżdża ale niestety duża część tak i pewnie stąd takie ogólne zdanie w tym temacie.
przemolas4 napisał/a:
nie zapomnę miny Spyra jak wsiadł na miejsce pasażera i parkowaliśmy obok jego domu .....
no bo dla mnie to czysta magia ;) I ja nigdy nie neguje zdolności kierowców takich auta, zawsze z podziwem patrzyłem jak tiry wjeżdżały tyłem do bramy o szerokości 20 cm więcej niż szerokość auta. To było 2 razy w tygodniu obok dyskontu spożywczego jaki jest w pobliżu domu mojej Matuli. Także nie neguję ich zdolności, tylko niestety w Polskich realiach TIRowcy niestety się panosza na drodze, na pewno nie wszyscy ale jest to normalka niestety...

Zresztą co to dużo gadać. Ojciec mojej chrześniaczki jeździ na TIRach tyle, że robi głównie długie traski Polska-Europa. Wiem co on opowiada i wiem też że jeździ mając w du... tachograf. Jakiś czas temu zasnął za kierownica waląc w dom i stodołę (przejechał przez nie). Na szczęście nikomu nic się nie stało a on przeżył bo miał niezapięte pasy i przeleciał w momencie pierwszego uderzenia do tyłu. Parę złamań siniaki i żyje. A nie byłoby zapewne wypadku gdyby nie fakt że zasnął jadąc bez snu baaaaaardzo długo.
Reasumując chyba nikt nie chciał tu nikogo obrażać. PEACE Panowie, ale zauważajcie czasem takie małe myszki drogowe jak osobwe autka ;)

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-01-18, 22:09   

Bartek napisał/a:
Ogólnie to kierowcy ciężarówek nagminnie wykorzystują rozmiary swojego pojazdu

to fakt . zgadzam sie z tym , tyle ze jest niestety mala kwestia , ktrej nikt ( naprawde ) nikt nie berze pod uwage .
moze ja wam naswietle te kwestie .
POLSKA to bardzo dziwny i zacofany kraj , w ktorym nie ma ZADNEGO zaplecza logistycznego i infrastruktory drogowej ( odnosze sie tu do aut ciezarowych ).. niestety .

Odpowiedz do tematu