Wysłany: 2008-02-21, 16:20 ogrzewanie - bardzo słabe ciepłe powietrze
witam mam problem w moim vento 1.8 mam bardzo słabe ogrzewanie, układ odpowietrzałem kilka razy jak ustawie na obrotach poziom 1 jeszcze cos tam leci ciepłego powietrza ale gdy dam np . na 3 poziom po chwili leci letnie tak jak by nagrzewnica nie wyrabiała przewody do nagrzewnicy są gorące ,filtr kabinowy nowy ,dmucha ładnie ale jest zimno juz nie wiem co z tym moze byc ... prosze o pomoc
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 172 Skąd: K-Kożle
Wysłany: 2008-02-21, 19:14
moze masz problem z linka ktora steruje zaworkiem od nagrzewnicy , czasami z zatrzasku spadnie, albo zaworek sie popsul , i jeszcze jedna mozliwosc ze sie zatkala nagrzewnica ale to juz w extremalnych wypadkach , zycze powodzenia w szukaniu usterki
Silnik: 1.8 ABS +LPG Pomógł: 18 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 620 Skąd: wielkopolska,okolice Kalisza
Wysłany: 2008-02-21, 20:38
Hemi77 napisał/a:
albo zaworek sie popsul
Felipewp napisał/a:
a o jaki ci zaworek chodzi gdzie on jest ?
Nie szukaj bo go nie znajdziesz ventyl nie ma zaworka ciepłym powietrzem steruje się otwierając klapki na poszczególnych kanałach dolotowych,przekręcając na gorąco otwieramy nawiew powietrza na nagrzewnicę i stąd bierzemy gorące powietrze w samochodzie ja bym podejrzewał że nie otiera vci się tsa klapka która puszcza powietrze na nagrzewnicę
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2008-02-21, 20:44
misiek napisał/a:
Nie szukaj bo go nie znajdziesz
tez sie wlasnie zdziwilem czytajac to... przeca to nie Wartburg ( gdzie na zmiane powietrza w kratkach po przesunieciu suwakow trzeba czekac az ciecz zmieni temperature...
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-02-22, 00:18
a może to sama nagrzewnica sie kończy. Sprawdź czy nie masz mokro na dywanikach pod nogami z przodu. No tak jak koledzy mówią: termostat (nic nie znaczy że dopiero wymieniony, mógł być wadliwy).
A ja mam takie pytanko, a mianowicie, żeby ciepłe powietrze zaczęło lecieć w aucie muszę przejechać ok 10km w mieście i 15 km w trasie, czy to normalne?, po przejechaniu tych odległości na wskaźniku mam ok 70 stopni, ale jak będę jeździł dalej to temp. dojdzie do 90.
Sprawdzałem węże chłodnicy po przejechaniu ok. 2km i górny był letni a dolny zimny.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-02-08, 10:39
Ja to wczoraj przerabiałem. Termostat wymieniony i od razu szybciej się nagrzewa silniczek i w środku. Wymień termostat ale najlepiej na oryginalny. Ja teraz taki wsadziłem i jest a wcześniej był "no name" i temp trzymała się na ok 75st a teraz 85st.
a wie ktoś jak jeszcze inaczej można sprawdzić termostat, bo nie jestem pewien co do tego że to jego wina,
tak jak pisałem węże OK, temperatura też jest dobra tylko że długo się grzeje.
Jak sie zagrzewa, ze wskazowka staje na 90 to zostaw.
Nie porownujcie grzania benzynowca do TDI, nawet TD szybciej sie grzeje od TDI. Wszystko przez wyzsza sprawnosc TDI, ktory oddaje mniej ciepla.
U mnie nastepna naprawa bedzie wymiana termostatu bo jak sie samochod przycisnie na trasie to wskoczy temperatura 90, ale jak sie jedzie spokojnie to oscyluje w granicach 80-85.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ja po tych 10 km na 1 wentylatora i full ogrzewaniu na szybe mam wskaznik na ok 80 stopniach i rosnie. Na pewno po 10km wieje juz cieplym powietrzem.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
a wiec ja miałem tez tak ze nie nagrzewaól mi sie a tem p silnika to 70 a dmucha ledwie ciepłym do wymiany trmostat.ale mnie tkneło zeby wycyszcic nagrzewniczke odpiołem przewody przepłukałem odkamieniacz i zapiete i przy 70 grzeje tez niezle silnik TDI 1Z a termostat dalej nie wymieniony
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-02-08, 21:15
Bucus napisał/a:
A ja mam takie pytanko, a mianowicie, żeby ciepłe powietrze zaczęło lecieć w aucie muszę przejechać ok 10km w mieście i 15 km w trasie, czy to normalne?, po przejechaniu tych odległości na wskaźniku mam ok 70 stopni, ale jak będę jeździł dalej to temp. dojdzie do 90.
Ja mam tak samo że rano to muszę dłuuugo czekać na ciepłe. Kovval miał tak samo. Poszukaj na forum bo już o tym kiedyś pisaliśmy jak to nasze TDIki długo się grzeją...
Dzis sprawdzilem. Temp na zewnatrz ok 2-3C+ Nie wiem ile przejechalem bo tyle co na stacje benzynowa i do dentysty a ze to zaraz obok siebie to moze z 2km i jak wskaznik zaczynal wstawac czyli byl na pomiedzy 1 a 3 kreska po lewej stronie to na 1 biegu, szybie i max temp juz lecialo cieple powietrze.
Takze jak slabo ogrzewa wnetrze to masz nagzrewnice do czyszczenia, a jak silnik nie wskakuje na 90 to termostat albo czujnik.
A mam jeszcze pytanie, czy żeby wymontować nagrzewnice, to muszę całą deskę ściągać, bo patrzyłem na poradę i tam tak jest, a może komuś udało się bez wyciągania deski?
Bo zastanawiam się jak przeczyścić samą nagrzewnicę, tzn bez odkamieniania całego układu z chłodnica łącznie, gdyż co do chłodnicy to nie jestem pewien czy by to wytrzymała.
mozesz odpiac weze w przegrodzie silnika i podlaczyc jakiegos szlaufa i przeplukac, ale znajac niemcow to dostep tam jest tragiczny. Nie potrafie dostac sie do ciegna wastegatu w turbinie bo tam nie ma jak reki wsadzic ani od gory ani od dolu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum