Silnik: 1.9 TDi Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1254 Skąd: zamość
Wysłany: 2010-05-18, 15:58
levis521 napisał/a:
pany mam pytanie jak to jest z przeglądem tj Wąski 2 wsadził sobie vr a miał 1.8 i przejdzie to przegląd?
teraz na silnik nawet nie patrza ale jak bedzie robil przeglad i ma w dowodzie wbita instalacje LPG to pomomo ze ma wyjeta z auta ale za przeglad policza 160zl a nie 100zl
Wysłany: 2010-05-18, 16:32
ferdek_lublin napisał/a:
Zmiana pojemnosci wchodzi w rachube co za tym idzie zmiana ubezpieczenia i dochodzi jakas oplata przy przegladzie.
ostanio bylem na przegladzie i woogle nie zwracaja uwagi na silnik sparwdzali mi tylko nr karoseri czy sie zgadzaja i tylko po to maske otwierali:P moze tylk o w ZmC tego nie przestrzegaja ale wydaje mi sie ze zbytnio sie tego nie czepiaja
jak ci na przeglądzie otwieraja klape to tak jak pisał lukasz17, sprawdzają tylko numery karoserii wiem z doświadczenia bo często bywam na takiej stacji u wujka Nie ma co nikomu zgłaszać w żadnej ubezpieczalni bo to tylko strata kasy
Wysłany: 2010-05-18, 16:43
Mati_89 napisał/a:
Nie ma co nikomu zgłaszać w żadnej ubezpieczalni bo to tylko strata kasy
dokaldnie nikt nie musi wiedziec ze tam zamiast 1.8 siedzi 2.8 powie panie takiego kupilem i nie wiem co to jest ktos sobie gore silnika stuningowal zeby mial wiecej Km
ale diagnosta nie jest glupi i widzi ze zamiast 1,8 jest np vr lub 2,0 16 mnie sie spytal gdzie mam kata jak dane do kmputrra wpisywal i wiedzial ze jest wyciety a powinnien byc a mial by nie zauwazyc zmiane silnika
Wysłany: 2010-05-18, 16:47
piotr nowok napisał/a:
ale diagnosta nie jest glupi i widzi ze zamiast 1,8 jest np vr lub 2,0 16 mnie sie spytal gdzie mam kata jak dane do kmputrra wpisywal i wiedzial ze jest wyciety a powinnien byc a mial by nie zauwazyc zmiane silnika
u mnie typo w bmw E30 zmienil silnik z benzyny 2.0 na diesla 2.4 i nie ma problemow trzeba do takiego diagnosty pojechac co bedzie glupi i sammeu tropche glupa przyrznac i bedzie spoko
Wysłany: 2010-05-18, 17:00
Paweł J. napisał/a:
Lub zamiast 1.8-wielki napis VR6
nie wiem juz jak to z tym jest ja bym powiedzial ze silnik czesc wymienna to nie zwracaja na to uwagi ale niech sie wypowie kto robil swapa i jak to wyglada na przegladzie
Więc tak dzwoniłem własnie do wujka diagnosty bo sam byłem ciekawy jak to jest więc tak silnik jako część wymienna może być włożony wiekszy bez problemu, ewentualnie przyczepić się można do tego jak ktoś we wcześniejszą benzyne włoży klekota i tylko tyle. także pany spokojnie można w benzyniaku na vr robić swap
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-05-18, 20:54
Wiesz...nie chodzi o to czy się dowiedzą czy nie. Coś się nie daj Boże stanie, przyjdzie agent ocenić szkody itp....a tu pojemność się nie zgadza....płacisz składkę za 1.8 a masz 2.8....i już jest powód aby ubezpieczenia nie wypłacić lub coś w tym stylu. Nie znam się dokładnie na przepisach ubezpieczeniowych ale biorąc pod uwagę ze składka OC jest ustalana na podstawie pojemności silnika, uważam że firma ubezpieczeniowa płazem tak by tego nie puściła.
Lepiej to zgłosić do ubezpieczalni....coś tam się na rok więcej zapłaci, ale przynajmniej jest święty spokój.
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2010-05-18, 21:11
panowie mojemu kumplowi zabrali dowod bo w papierach miał 1,3 a pod maska 1,8 i musiał zrobic przeglad (koszt 180 zł bo jest to zmiana konstrukcyjna pojazdu )
i wymienic dowód ,drugi znajomy po swap-ie jezdził 3 lata az raz nie przepuścili go na przegladzie
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-05-18, 21:19
Policja nie może zabrać dowodu według mnie ... przegląd też nie powinien sprawiać problemu , ale jeżeli nawet nie z waszej winy będzie dzwon i przyjdzie ktoś do was na oględziny strat i zniszczeń fury to skrupulatnie sprawdzi silnik oraz wszelkie dane w dowodzie nawet fote walnie . Ja tak miałem w aucie z org silnikiem . A miałem kiedyś auto swapowane i Policja może naskoczyć diagnosta też, z ubezpieczeniem nie testowałem
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2010-05-19, 20:40
dokładnie ,silnik teraz jest jako część zamienna czyli można sobie silnik wymienić ,ja dowiadywałem się w tej sprawie przed swapem i mi koleś na diagnostyce powiedział żebym sobie odpuścił przegląd w celu zmiany pojemności w dowodzie ,powiedział jak mnie pany policaje zatrzymają to nie ma bata żebym oddał dowodu bo np,mogłem silnik przełożyć w zeszłym tygodniu a muszę sprawdzić czy wsio działa ,po prostu nie ma takiego przepisu który mówi jasno i wyraźnie że trza przerejestrować auto po swapie lub zmieniać dane w dowodzie
vwkrzysio,
kpl silnik około 1000zł
przepływka+ filtr około 500zł
skrzynia biegów około 700zł
komp plus wiązka jakies 300zł
koszt swapu jeśli sam robisz to za fryte.
Ale taniej kupić rozbitego golfa III.
Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-05-24, 01:15
No mi już dwa Kr-y obok nosa przeszły... nie mogę sie zdecydować , obawiam się o skrzynie bo to ok 40% mocy wiecej pzoatym te silniki maja swoje lata .Orięci się ktoś jakie koszta panewek i pierścieni ? uszczelniaczy zaworowych ?
_________________ Das is das ...
Ostatnio zmieniony przez archeolog 2010-05-24, 01:16, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum