No i początek roku przysporzył trochę problemów ... jeszcze chwila i ventyl lżejszy był by o jedno kolo ... padło łożysko zewnętrzne( to małe) rozsypało się w pył , narobiło trochę bałaganu ,uszkodziło czop pisty kola , oczywiscie wynikł problem ze ściągnięciem bębna , na chwile obecna sytuacja opanowana ,czop przetoczony (gdyż koszt nowego powalił mnie z nóg) zobaczymy jak będzie się zachowywał, lewa strona idzie na warsztat w przyszła sobotę ( w sklepie był tylko jeden komplet łożysk )
Jakie łożyska były montowane fabrycznie do ventyli może ktoś wie
u mnie jedno było VAG a małe TIMKEN raczej wątpię ze to oryginał
teraz założone sa KOYO pożyjemy zobaczymy .
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2011-01-08, 17:02, w całości zmieniany 2 razy
na pierwszy montaż szły łożyska FAG,ja kiedyś też miałem taki sam przypadek,współczuję bo wiem co to za dziadostwo i jakie szkody potrafi narobić.Czop piasty na allegro kosztuje 50zł,a w sklepie pewnie nie wiele więcej,to jaka tam u Ciebie była cena,że powala na kolana.Niestety łożyska tylne to bolączka vw,szkoda słów.
.Czop piasty na allegro kosztuje 50zł,a w sklepie pewnie nie wiele więcej,to jaka tam u Ciebie była cena,że powala na kolana.
brak slow slaw71, nie dość ze w jednym sklepie odesłali odrazy do ASO VW lub na szrot to w drugim zaśpiewali 157e i to nie oryginalny
slaw71 napisał/a:
Niestety łożyska tylne to bolączka vw
no ja z nimi pierwszy raz mam do czynienia ... fakt trochę moje zaniedbanie bo nie zauważyłem tego w porę ale to przez to ze obecnie sporadycznie jeżdżę autem (żonka upomniała sie o prawa do poruszania autem)
Nie trzeba wymieniać parami, ale fakt, że skoro jedna strona padła, to warto zrobić i drugą przy okazji, bo prędzej czy później na pewno szlag ja trafi. Jak wolisz.
Silnik: Pasek 1,9TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3791 Skąd: Stare Iganie
Wysłany: 2011-01-10, 17:57
krzeszak, tak na zdrowy rozum to chyba powno sie wymeniac łożyska na jednej osi jak jedno pado, ale nie jestem pewien no ale jak wymienisz jedno, a za jakis czas powiedzmy za 2 miesiące padnie na tej samej osi tylko z drugiej strony to będziesz drugi raz placił za wymiane
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-01-10, 18:05
Cztery razy rypnęły mi się łożyska.....trzy razy oba na raz (jedno mocniej huczało drugie mniej czyli w jednym czasie siadły), raz tylko jedna sztuka siadła sama i to był zamiennik FAGa.
Także z mojego doświadczenia wychodzi 25 % prawdopodobieństwa ze poprzestanie na jednej sztuce.
Chodź u mnie było huczenie, a tu się rypło, więc nie co inna analogia.
narzazie za jednym strzałem było rozebrane i drogie kolo lukniete co i jak , luz już był zostało dokręcone delikatnie mocniej i tak pozostało ,ciężko teraz dosłuchiwać się huku ,zima daje się we znaki wszystko huczy i trzeszczy , niby znajomy mówi ze by tak zostawić ale nie daje mi to spokoju
łożyska powymieniane ... droga strona była lepsza lecz niedługo tez by stanęło
powód: zlazł chrom ze śrucin i szwedał się po całym łożysku mieszając się ze smarem i tak samo jak poprzednio znowu to małe łożysko gorzej padnięte czy to normalne ze to małe szybciej pada
Silnik: 1.9 Td 55Kw Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 809 Skąd: Litwa, Wilno
Wysłany: 2011-01-24, 11:25
krzeszak bedziesz jeszcze dalej smigal i jak najdalei git!
_________________ 1st. auto IZ Combi 1.5 benzyna white 85r. - Dead
2nd. Opel Ascona 1.6i GLS silver sedan 87r. - Almost Dead
NOW!!! VW Vento 1,9TD AAZ GL Blue Metalic FOREVER!
Pamiętak krzeszak, że po kilkuset kilometrach łożyska należny jeszcze raz dokręcić, bo może się luz pojawić, który trzeba wyregulować. To normalne, to samo miałem. Ponowna regulacja i możesz śmigać już bez obaw o nic
Nadeszła ta chwila kiedy vento zasłużyło na młodszego, większego brata , taki prezent na 18-tke ... po długim i burzliwym zastanowieniu wybór padł na Volkswagena Passata 3B6 Varianta 1,9TDI-PD131 AVF (2005r.) ... tylko nie krzyczcie koledzy zdjęcia i opis pojawi się w swoim czasie w odpowiednim dziale
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2011-02-26, 19:26, w całości zmieniany 1 raz
po Twoich opisach na gg można się było tego domyśleć
Czarny jaszczur... jak to było kilka razy w opisach Przybłąkał się, to niech już zostanie
Ja fot jeszcze nie widziałem, ale wyposażenie jego już znam, powiem, że wypasik niezły
Niech służą Ci VWeje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum